Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pošťáci chystají před Vánoci stávku. Sobotka bude s vedením vyjednávat o mzdách

Autor: ČTK - 
12. prosince 2016
19:12

Premiér Bohuslav Sobotka se chce v příštích dnech setkat s vedením České pošty a probrat problematiku odměňování zaměstnanců. Na Twitteru to uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer. Tři menší odborové svazy na poště ohlásily na 19. prosince dvouhodinovou výstražnou stávku, které se má účastnit zhruba pětina z 30 000 zaměstnanců.

Protestovat budou Odborové hnutí zaměstnanců České pošty, SOS-21 a Nezávislý odborový sněm České pošty. Oznámily to v dopise generálnímu řediteli České pošty Martinu Elkánovi. Na poště je celkem devět odborových organizací, ty největší se ke stávce nepřipojí.

Ještě před vyhlášením stávky se odboráři obrátili na premiéra dopisem s žádostí, aby jim pomohl nízké mzdy na poště řešit. Reagovali tak na premiérovu účast na jednání představitelů obchodního řetězce Ahold s odbory na začátku prosince, po kterém firma obnovila kolektivní vyjednávání s cílem dosáhnout dohody ve prospěch zaměstnanců.

V pondělí 19. prosince přeruší stávkující zaměstnanci práci mezi 17:00 a 19:00 hodinou. Odboráři varovali, že budou pokračovat rotující stávkou celý den 22. prosince. "Doufáme, že tímto krokem přimějeme vedení České pošty, zřizovatele ministerstvo vnitra a stát, aby se problematikou nízkých mezd svých zaměstnanců začal konstruktivně zabývat," uvedl Petr Pohl, předseda SOS-21.

Odborové hnutí zaměstnanců České pošty, SOS-21 a Nezávislý odborový sněm České pošty požadují po vedení podniku navýšení tarifní mzdy pro všechny zaměstnance o 2500 korun měsíčně. Pošta se před třemi týdny dohodla s většinou odborových organizací, že navýší od dubna tarifní mzdy pracovníků v provozu o 2,6 procenta, tedy v průměru asi o 550 Kč.

Průměrná mzda v podniku je 21 400 Kč, což je téměř 6 000 Kč pod celostátním průměrem. Vedení pošty tvrdí, že to je maximum, které může v současné době za stávající ekonomické situace podniku přidat.

Prosinec představuje pro Českou poštu provozně nejexponovanější část roku, kdy počet balíkových zásilek roste až na dvojnásobek. Další protest by se měl na poště konat 22. prosince.

Česká pošta zaměstnává přes 30 000 lidí, z toho víc než 90 procent je v provozu a obchodu. Podnik má 3200 poboček. Pošta loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o čtvrtinu na 302 milionů korun.

krtek. ( 13. prosince 2016 16:03 )

Stavku ? jediny jak bych poznal ze stavkuji by bylo , kdyby mi zacali nosit baliky

kkkastr ( 13. prosince 2016 12:45 )

Problém českých pracujících závidějí těm co maj odvahu se ozvat. Jsme sami proti sobě a nejsme jednotní, proto si mohou ti nahoře dělat co htějí

salto ( 13. prosince 2016 08:22 )

Já si myslel, že už dávno stávkují. Nekonečné fronty, z pěti přepážek otevřené dvě a ještě jim to odsýpá jako psovi pastva

kvetinka272 ( 12. prosince 2016 21:20 )

Tak by to chtělo taky se ozvat, vyházet ty nahoře co si přidávají po desetitisících a hlavně být solidární s těmi, kteří mají také málo a ozvali se. Já všem těmto lidem fandím. Vždyť z těch platů se nedá žít, jen živořit

kvetinka272 ( 12. prosince 2016 19:45 )

Zkuste se nechat na měsíc zaměstnat jako pošťák a budete mluvit jinak. Dříve se pošťák zaučoval měsíc, nyní maximálně 3 dny, tahá těžké tašky, peníze, nabízí něco, co vůbec nespadá do jeho pracovní náplně a za pár korun Nezávidím jim a když vidím jak se někde zvyšují platy o tisíce, je to vůči nim nespravedlivé A nejen vůči nim, je spousta dělnických profesí kde berou almužnu, za kterou pomalu nemá smysl ani vstávat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa