Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Telička burcuje kubánskou opozici a kritizuje EU: Neřešte gesta, ale lidi

Autor: Zuzana Štíchová - 
13. prosince 2016
06:10

Smrt dlouholetého diktátora Fidela Castra a nástup Donalda Trumpa v USA. To jsou dva momenty, ke kterým s nadějí vzhlíží kubánská opozice z ostrova i z exilu. Jejich společné setkání inicioval v těchto dnech český europoslanec Pavel Telička (ANO). Má totiž výhrady ke gestu, kterým se v pondělí prezentovala Evropská unie. Šéfka diplomacie Federica Mogherini s kubánským ministrem zahraničí totiž podepsala dohodu o spolupráci. Dodržování lidských práv prý ale dokument neřeší.

Evropská unie a Kuba podepsaly dohodu o politickém dialogu a spolupráci. Jak po podpisu připomněla šéfka unijní diplomacie Federica Mogherini, jedná se o „historickou dohodu“, neboť je to poprvé, co Kuba a EU formalizovaly právní rámec vzájemných vztahů. Toto rozhodnutí podle kubánského ministra zahraničí Bruna Rodrígueze znamená obnovení „normálních vztahů“ mezi Evropskou unií a Kubou.

Dohoda se ale příliš nelíbí kubánské opozici, která poukazuje na to, že v ní v podstatě chybí otázka lidských práv. S tím souhlasí europoslanec Pavel Telička (ANO). „Nemohu mluvit za Unii, co si od té dohody slibuje, protože to připravila exekutiva a na půdu Evropského parlamentu se dostala až po podpisu. Z mého pohledu je nevyvážená v tom smyslu, že postrádám závazky pro kubánskou vládu,“ řekl Telička pro Blesk.cz s tím, že Unie vytvářela krátce po roce 1990 daleko větší tlak na čerstvě postkomunistické Československo než nyní na Kubu.

„Jsou tam oboustranné závazky, v tomto směru je dohoda vyrovnaná. Tím je ale de facto nevyvážená... A co se týká lidských práv a dialogu, který by měl v tomto směru vést k zásadnějšímu posunu, tak je z toho prakticky vyšachována opozice. Setkal jsem se jak s opozicí v exilu, tak opozicí z ostrova a oni mají pocit, že jsou vnímáni jen jako ochránci lidských práv,“ popsal problém europoslanec.

V oblasti lidských práv tak bude nadále rozhodovat stávající režim. Tedy ten, který například věznil a popravoval politické odpůrce. „Oni nesouhlasí. Říkají ‚my jsme různé subjekty, které ale tvoří celkem jednotnou politickou opozici. Unie nás ale takto neuznává a nepostavila se za nás, aby s námi vláda skutečně vedla dialog‘. Stále přetrvávají političtí vězni, stále jsou lidé perzekuováni,“ tlumočil Telička hlasy lidí, kteří by Kubu chtěli změnit. Změny ze strany USA i Evropské unie jsou prý podle opozice marginální a nic zásadního se neděje.

Eurovolby 2014: Napětí ve tvářích Babiše a spol. ve štábu hnutí ANO. Pavel Telička (třetí zprava) se nakonec do EP probojoval. Eurovolby 2014: Napětí ve tvářích Babiše a spol. ve štábu hnutí ANO. Pavel Telička (třetí zprava) se nakonec do EP probojoval. | Foto Blesk - Ladislav Křivan

EU by měla vyvinout na Kubu větší tlak

Dokument, jehož vyjednávání trvalo dva roky, by měl odrážet změny, které se podle Evropské komise na Kubě už odehrávají. „Bude odrážet silné kulturní, historické a ekonomické vazby,“ poznamenala šéfka unijní diplomacie.

Cílem je posílení dvoustranného politického dialogu i rozšíření hospodářské a rozvojové spolupráce i větší možnosti společného postupu na mezinárodní úrovni. Dohoda má podle unijní diplomatické služby podpořit změny kubánského hospodářství a společnosti. „Posiluje dialog a spolupráci s cílem podpořit udržitelný rozvoj, demokracii a lidská práva a hledat společná řešení globálních výzev,“ uvedla diplomacie EU.

O efektu ale Telička pochybuje. „Dohoda, která by podmiňovala určité ekonomické a obchodní úlevy ze strany Evropské unie skutečnými změnami na Kubě, tak taková dohoda by ten efekt mohla mít. Já tam ale tu podmíněnost a větší tlak postrádám. Silně mohu pochybovat o tom, co ta dohoda z hlediska skutečných změn na Kubě přinese,“ poznamenal s tím, že ale ještě nezaujal k dokumentu finální stanovisko.

Nová Kuba bez Comandanta Castra a s Trumpem?

Opozice, která doufá ve změny po smrti Fidela Castra, také s nadějemi vyhlíží nástup nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten by se měl úřadu ujmout v lednu. „Od obou si slibují určité příležitosti. Od smrti Castra přeci jen určité uvolnění, protože v průběhu života dost těžko mohli očekávat nějakou změnu. A od nového amerického prezidenta si slibují určitou korekci politického kurzu, který na ně byl příliš rychlý a zásadní,“ vysvětlil Telička částečný paradox. Donald Trump je totiž na druhou stranu známý svým tvrdým antiimigrantským postojem.

Nic podstatného se v tuto chvíli na Kubě neděje. USA a EU se předhánějí v tom, co udělají za gesto a jaké možnosti otevřou. Kubánské opozici jde o to, aby z této dohody profitovali skutečně Kubánci, nikoliv jen některé subjekty, které jsou napojeny na politickou nomenklaturu,“ uzavřel europoslanec, který setkání různých skupin kubánské opozice inicioval. Jednání se přitom muselo uskutečnit na půdě USA.

„Jako člověk, který se nemůže dostat na Kubu, mně Kubánci neumožní vstup na jejich území, tak abych mohl, před projednáváním v Evropském parlamentu, slyšet názory lidí, kteří porušování lidských práv každý den čelí,“ objasnil jeden z cílů cesty Telička a dodal, že tím dalším byl společný signál kubánské opozice směrem k EU.

Petroblesk ( 17. prosince 2016 09:41 )

Mr. Egghead, jinak komunistický absolvent katolické university v Lovani, zná recept na všechno. Jenom ho nějak nikdo nechce dosadit do funkce, kterou by tak rád obsadil.

gabreta ( 13. prosince 2016 12:13 )

Je úžasný, jak taková plešatá zrůda Telička, co přístupovýma dohodama s EU zlikvidovala konkurenceschopnost českých firem, by chtěla dělat revoluci na Kubě!! Kam až dojde jeho drzost?

tgbg ( 13. prosince 2016 11:52 )

jací jsme my Češi agresivní co??? asi je ta RUšácká politika nakažlivá. Kuba je jiný a docela krásný svět, tak proč ho kujva nezničit? Takoví Filipové a jiní pabl--bové by se měli vystěhovat do RUSKA a tam zkusit pracovat, teda jestli by ho někdo zaměstnal...

hanka666 ( 13. prosince 2016 10:59 )

Telička, strč si tu americkou demokracii i s kubánskou opozicí do P.r.dele.Jak vypadá demokracie ala America v praxi, by ti mohla povykládat celá Jižní Amerika.

zaka ( 13. prosince 2016 10:41 )

Kdyby jsi žil tady ty debile tak tady nebyli vidět nespokojené lidi v průvodech a pod, a přitom tady byla bolševická knůta ktrá nedovolila vycestovat a diskriminovala lidi.To že ta blbá nána podepsala dohodu s Kubou bez dodatků o lidských právech za to by ji měli vykopnout

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa