Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šéf Svobodných Petr Mach rezignoval. Kvůli hádkám o „czexit“ a směřování strany

Autor: shp, Tomáš Belica, všm - 
10. prosince 2016
21:40

Šéf Svobodných Petr Mach (41) v sobotu v podvečer rezignoval na svou funkci. Jako důvod odchodu z postu uvedl, že ho trápily vztahy ve straně. Informaci potvrdil Blesk.cz sám politik.

Je to pravda. Souviselo to se vztahy uvnitř strany,“ řekl Petr Mach Blesk.cz, poté co rezignoval na funkci předsedy Strany svobodných občanů s okamžitou platností na zasedání Republikového výboru strany. 

„Strana se dostala do vnitřního sporu o charakter, směřování a ústřední téma komunikace pro volby do Poslanecké sněmovny. Spor se vedl o to, jestli vystoupení z EU (tzv. „czexit“) má být hlavním či jediným volebním tématem strany, nebo ne. Já osobně tuto tezi nepodporuji, protože myslím, že naše občany kromě bruselské byrokracie trápí např. vysoké daně a neustálé ukrajování našich svobod naší českou vládou. Abych zabránil trvajícím, ubíjejícím a neproduktivním sporům ve straně, vidím jediné východisko v tom, že o dalším charakteru strany rozhodnou členové v nové volbě předsedy,“ popsal detailněji Mach v prohlášení.

Předsednictvo Svobodných pokračuje dál ve složení: Radim Smetka, Josef Káles, František Matějka a Ondřej Pecák. „Doufám, že předsednictvo strany vypíše bez zbytečného odkladu volbu předsedy. V ní budu usilovat o znovuzvolení a chci se přímo střetnout se zastánci alternativní vize. Předpokládám, že bude na předsedu kandidovat František Matějka, jako hlavní iniciátor myšlenky, že by měla strana komunikovat výhradně vystoupení z EU,“ uvedl Mach.

Euroskeptickou stranu Mach založil v roce 2009, v roce 2014 ji protlačil do Evropského parlamentu. Ještě předtím působil jako poradce prezidenta Václava Klause (75). Angažoval se také v kauze dětí odebraných rodině Michalákových norským úřadem Barnevernet.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Hunt ( 11. prosince 2016 13:56 )

Mach je neschopné uslintané hov.ado,které se ukrylo do Bruselu za velké poslanecké peníze .Třeba ten spratek chtěl EU rozložit z vnitřku-"odbojář" ...

Hunt ( 11. prosince 2016 13:51 )

gabreta ( 11. prosince 2016 11:44 )

Škoda ho. Bez něj Svobodní zmiznou z politický mapy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa