Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nebuďme posedlí Babišem, varuje Tejc. Šéf ANO viní ČSSD z kupování voličů

Autor: uni, ČTK, všm - 
10. prosince 2016
14:50

Premiér Bohuslav Sobotka širšímu vedení ČSSD nastínil, že sněmovní volby budou primárně o souboji sociální demokracie s ANO. Novinářům to během jednání ústředního výboru strany řekl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Lidé se musí rozhodnout, zda chtějí zachovat demokracii, dodal. Poslanec Jeroným Tejc naopak varoval stranu před „posedlostí Babišem“. Sobotka také uvedl, že hlavním lákadlem před volbami bude zásadní daňová změna směrem k progresi daní.

Prouza novinářům řekl, že vyznění Sobotkova projevu bylo jednoznačné. "Že volby budou o souboji ANO versus ČSSD, že to nebude o žádné další straně. Lidé se budou muset rozhodnout, jestli chtějí zachovat českou demokracii a sociální stát, nebo chtějí nějaký jiný recept," uvedl. Druhá část projevu byla o tom, že receptem ČSSD je, aby zůstalo lidem "v kapsách více peněz". To by podle předsedy ČSSD měly zaplatit třeba větší firmy, které v posledních letech z ČR vyváděly zisky.

Premiér v projevu hovořil i o tom, že ANO dělá chyby a dá se porazit. Souboj s Babišem by neměl být veden v osobní rovině, ale v programové. ČSSD by se měla snažit obnovit konflikt mezi pravicí a levicí, být radikálně sociální a hájit svou pozici nejsilnější strany v levé části spektra.

V projevu podle informací ČTK rovněž zaznělo, že ČSSD půjde do voleb s tématy, která se jí nepodaří do voleb prosadit v koalici. Prioritou programu mají být pracovní podmínky, růst mezd, zlepšení situace rodin s dětmi, ale i "rozbití" současného daňového systému prostřednictvím razantních změn.

Levicoví voliči už straně nerozumí

Sobotkův projev, přednesený za zavřenými dveřmi, podle Prouzy ocenili přítomní dlouhým potleskem. "Dávalo to lidem smysl. Všichni pozorně poslouchali, co má být volební strategie předsedy. Myslím, že nikdo nepřijde s nějakým alternativním receptem," řekl Prouza, o němž se spekuluje jako o budoucím volebním manažerovi ČSSD. Někteří účastníci jednání jednoznačně kladné přijetí projevu mimo záznam odmítají.

Kandidát na místopředsedu strany Birke si myslí, že Sobotkovo vystoupení splnilo atributy projevu předsedy strany. "Bylo tam všechno, já jsem nepostrádal nic," řekl novinářům. Důležitým vyzněním debaty podle něj je, že ČSSD se musí naučit mluvit normálním jazykem. "Začali jsme mít pocit, že i levicoví voliči nám přestali rozumět," uvedl.

Očekávat lze útoky na předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. "Musíme od něj vysát tradiční levicové voliče," řekl Birke. "Už nejsme v době, kdy se lidi spokojí, že dostanou dvě koblihy v pytlíku, chtějí slyšet, co má být tématem na příští čtyři roky," řekl Prouza. ČSSD podle něj dělala ve vládě tři roky kompromisy, aby ANO všechny návrhy neblokovalo. "Jsou věci, které nyní budeme hájit za každou cenu. Bude na ANO, jestli budou chtít dělat kompromisy, jestli chtějí, aby vláda ještě fungovala, nebo ne," řekl.

Na zasedání už vystoupili i někteří Sobotkovi kritici, například jihočeský hejtman Jiří Zimola. Ten podle Birkeho mluvil umírněně.

Jeroným Tejc zase podotkl, že se sociální demokracie musí posunout doleva a nebýt posedlá předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Ve svém projevu se nicméně nevracel ke své kritice Sobotky z posledních týdnů a soustředil se na budoucnost. "Nabídl jsem určité programové priority," řekl Tejc novinářům. Zmínil návrat k progresivnímu zdanění, které podle něj vždy bylo pilířem, na němž sociální demokracie stála.

Strana se podle Tejce probudila. "Bylo mým cílem probudit vedení i celou ČSSD, abychom nešli do středu a doprava, jak bylo avizováno, ale doleva. Abychom se zabývali věcmi, které trápí lidi," uvedl. Úspěch této snahy podle něj naznačil i dnešní Sobotkův projev. "Všechny věci, co jsem označil v posledních dvou měsících za důležité, dnes zaznívají z úst předsedy a dalších kandidátů. V tomto smyslu jsem spokojen," řekl.

Tejc se bude na březnovém sjezdu ucházet o post statutárního místopředsedy, Sobotka si ale přeje, aby funkci nadále zastával ministr vnitra Milan Chovanec. 

Sobotka hovořil i v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére:

Video  Ptám se, pane premiére! Celý záznam: O chaotickém Babišovi a podrazech v politice  - Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Ministr zahraničí Zaorálek řeší daně či bezpečnost

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek si nemyslí, že je pozdě na to projednávat priority k sněmovním volbám. „To není debata, jestli stíháme, nebo ne. Pohybujeme se v časech, které jsme si předsevzali," řekl ministr novinářům. Z jeho návrhu dlouhodobého programu by se měla odvíjet konkrétní opatření, se kterými strana přijde hned.

Zaorálek řekl, že v Evropě bude řada voleb, které rozhodnou o jejím dalším smyslu. „Rok bude klíčový nejen pro ČR," řekl. Dlouhodobý program není reakcí na krajské volby, uvedl Zaorálek. Program reaguje na trendy v současném světě. „Že se otevírají nůžky mezi těmi, kdo jsou a nejsou úspěšnými v závodu globalizace," uvedl ministr.

Jednotlivé země podle něj čelí oslabování veřejných služeb a tendencím k oligarchizaci. „To je trend i jinde. Snažíme se udělat daňový systém, který by čelil rostoucí nerovnosti," řekl. Plán má zajistit, aby se z Česka nestala dodavatelská země, kde bude upadat vzdělanost, dodal. O zásadní daňové změně směrem k progresi následně promluvil i předseda strany Bohuslav Sobotka.

Lákadlem pro voliče budou daně

Sobotka řekl, že současný daňový systém si po roce 2006 vylobbovali nejbohatší. „Pro nás je klíčovým cílem snížit daně pro lidi s průměrným a podprůměrným platem. Jde o to, aby na progresi vydělali oni, tedy drtivá většina zaměstnanců v naší republice,“ uvedl premiér. V současnosti je podle něj daňová zátěž přenesena prostřednictvím zvýšení DPH na středně a nízkopříjmové skupiny občanů.

Daňová progrese by měla být hlavním volebním lákadlem ČSSD před volbami do Sněmovny, které se konají příští rok na podzim. „Pokud jde o konkrétní výši pásem, sociální demokracie bude jednotlivé části daňové reformy zveřejňovat během jara, progrese se bude týkat fyzických i právnických osob,“ řekl novinářům Sobotka.

Sobotka se neobává, že návrhy by mohly ČSSD naopak voliče ubrat. "Je potřeba se podívat na to, jaké ve skutečnosti lidé mají platy. Dvě třetiny lidí mají průměrný, nebo podprůměrný plat. Na tyto lidi cílíme, jim chceme ulevit," řekl Sobotka. Tak velké daňové úlevy jako v Česku podle Sobotky nemají bohatí lidé ani v Německu či Rakousku.

Babiš: Jde o kupování voličů

Daňové změny, o kterých uvažuje ČSSD, by z Česka vyhnaly úspěšné lidi a firmy. Na dotaz ČTK to uvedl ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš „Nechápu, proč mě a mé hnutí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pořád kritizuje," dodal vicepremiér.

ČSSD chce propad v předvolebních preferencích řešit oslovováním svých tradičních voličských skupin, v posledních dnech její představitelé hovoří o zavedení progresivní či sektorové daně. Babiš takové myšlenky odmítá. „ČSSD nám chce zavádět rozpočtově nezodpovědný stát. Rozdávat sociální dávky všem a navyšováním daní z Česka vyhnat úspěšné lidi a firmy, které dávají lidem práci," napsal Babiš ČTK v textové zprávě.

Sociální demokraté hovoří o tom, že kvůli srovnání nerovností by měli bohatší platit vyšší daně, lidé s nízkými a průměrnými příjmy by měli naopak mít odvody nižší. "Takové nápady ČSSD já za sociálně odpovědné nepovažuji, je to jenom bezhlavé plýtvání veřejnými penězi a kupování si hlasů voličů," uvedl předseda hnutí ANO.

Eurokomisař za ANO Pavel Telička na twitteru podotkl, že pokud by sociální demokracie vyhrála volby, daňový plán Sobotky jí dává „jasný a úzký koaliční potenciál“ pouze s komunisty.

Občanští demokraté také kritizují záměr sociální demokracie na radikální změny v daňovém systému. Například podle poslance Jana Skopečka (ODS) mají být daně nízké a jednoduché, tedy opak záměru ČSSD. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

111pavel111 ( 11. prosince 2016 07:21 )

Progresivní daň - chudý lenoch natahuje ruku u toho si prdne a odbrkné jak má plnou pusu koblih, pánko daj ty máš ja nemám, prd - grk. Lenoch vykřikuje "chyťte ty zloděje co kradou to naše"

noacojezase ( 10. prosince 2016 20:01 )

Bohatý není jenom Babiš. Vysoké nebo progresívní daně mají neblahý dopad na ekonomický růst, protože oslabují motivaci lidí k pracovním výkonům, zvětšují daňové úniky, vyvolávají únik kapitálu ze země a zahraniční kapitál odrazují.

hejhej ( 10. prosince 2016 19:42 )

Nebuďme posedlí Babišem, varuje Tejc. Ale ČSSD, především Sobotka od prohry v komunálních volbách jste posedlí Babišem.

hejhej ( 10. prosince 2016 18:56 )

sendrazak:

noacojezase ( 10. prosince 2016 18:28 )

"malí a střední podnikatelé , které by Babiš postupně rád zlikvidoval - naši ekonomiku stejně nevytrhnou, protože jedině ta "udržuje naši ekonomiku "nad vodou "" Co tím chtěl autor říct?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa