Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podvod? Stát dotuje i špatné kotle, tvrdí Šincl a varuje před rakovinou

Autor: val - 
10. prosince 2016
06:43

Stovky lidí mohou podle poslance ČSSD Ladislava Šincla přijít o práci kvůli nekalé obchodní soutěži mezi výrobci kotlů. Poslanec tvrdí, že se tzv. kotlíkové dotace vztahují i na levný slovenský výrobek, který nesplňuje stanovené podmínky. Doplácejí na to prý české firmy, jež budou muset propouštět. Varuje i před zhoršením ovzduší a s tím souvisejícími chorobami. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) tvrdí, že se případem zabývá intenzivně několik měsíců, ale není tak jednoznačný.

„Na českém trhu jsou nekvalitní zahraniční kotle, které mohou způsobit zhoršení kvality ovzduší, potažmo i zdraví obyvatel. Přestože prokazatelně nedosahují požadovaných parametrů kvality emisí, tzv. ekodesign, vztahují se na ně kotlíkové dotace. Lidé si je běžně pořizují a dostávají na ně dotaci z Evropské unie i příspěvky z krajů, měst a obcí,“ stěžuje si Šincl.

Podle něj se jedná o nekalou soutěž, neboť si lidé raději kupují nekvalitní kotle slovenského výrobce, aby ušetřili. Na to pak doplácí ostatní výrobci, kteří parametry splňují. A hrozí prý výpovědi stovkám lidí. „Mají rozjetou výrobu, obchodní plán a teď se jim nedaří výrobky prodávat, protože všichni kupují o půlku levnější kotel, protože se lidi snaží ušetřit,“ uvedl pro Blesk.cz Šincl, který varuje před mnohamilionovými škodami a výměnami stovek nevyhovujících zařízení.

Nádory v hlavě, krku i v ústech

Vadí mu také, že nekvalitní kotle zhoršují životní prostředí. „Škodliviny v ovzduší prokazatelně zvyšují riziko například nádorů hlavy, úst a krku nejen u dospělých, ale dnes i u dětí, zejména u obyvatel Moravskoslezského kraje. Sám jsem onkologický pacient, u kterého byl diagnostikován nádor krku, a velice často se s těmito lidmi v onkologických čekárnách potkávám. Udělám tedy vše pro to, aby  takto postižených lidí v našem kraji dále nepřibývalo,“ prohlásil.

Poslanec ČSSD Ladislav Šincl Poslanec ČSSD Ladislav Šincl | ČTK

Obrátil se proto na ministerstvo životního prostředí i SFŽP. Šéf resortu Richard Brabec se ale hájí. Jeho resort se prý spolu s fondem touto záležitostí několik měsíců intenzivně zabývá. A řeší mimo jiné rozpor mezi výsledky zkušebních ústavů. Zatímco totiž brněnský Strojírenský zkušební ústav vyhodnotil kotel jako nevyhovující, výrobce se ohání kladným posudkem z Piešťan. 

„My jsme si nechali udělat certifikaci arbitrážní z polské zkušebny, která má úplně stejné hodnocení jako obě tyto zkušebny – jak ta česká, tak ta slovenská, a ta potvrdila údaje ze Slovenska. Takže jsme se dostali do situace, kdy Státní fond životního prostředí potažmo ministerstvo by mělo rozhodovat, která zkušebna má přednost,“ řekl Brabec. 

Richard Brabec (ANO) Richard Brabec (ANO) | ČTK

Situaci podle něj ztěžuje fakt, že peníze na dotace pochází z EU. „Kdyby to byly peníze z českého rozpočtu, tak bychom si možná mohli dovolit tam dávat nějaká další kritéria. Ale my – a to věřte, že na to máme x právních posudků – se musíme chovat nediskriminačně. To znamená – není věcí ministerstva nebo Státního fondu životního prostředí, aby rozhodoval, která zkušebna má přednost,“ řekl s tím, že v opačném případě by ministerstvu hrozila žaloba za nadržování.

Věří, že v dalším kole dotací, které by měly být od příštího roku, budou nastaveny jiné podmínky, takže nynější problém nebude pokračovat. Zatím požádal ministerstvo průmyslu a obchodu o pomoc. „Oni můžou vyvolat tzv. recertifikaci a to, aby někdo řekl, jaká zkušebna má vlastně pravdu,“ vrátil se k problému s rozdílnými analýzami. 

„Já jen chci po státním fondu a po ministerstvu, aby byla rovina, aby byly stejné podmínky,“ tvrdí Šincl. A varuje, že slovenský kotel nemusí být jediným problematickým. Už nyní je podle něj v podezření i jeden polský kotel. Alespoň v prvním případě se prý jedná o stovky výrobků, kterých se případně budou muset lidé zbavovat. S problematikou už oslovil i premiéra a hodlá se „k tomu vracet pořád dál a dál, dokud ten problém nebude odstraněn“.

Pepino987 ( 11. prosince 2016 11:18 )

žádný čurá k jako ty mi nebude čmoudit pod nos ty smradlavé sajrajty, které ty pálíš v kotli!!!

sores ( 10. prosince 2016 14:05 )

Ať vláda přidá lidem z daní na topení a každý si dá plyn místo uhlí! Nechápou že si lidé jiné topení nemohou dovolit a pálí kde co!! Nažraný také hladového nepochopí a tak je to s prachatými a politiky!! U nás se mají dobře jen megaři a ti co berou od 30 tisíc nahoru!Tací si stěžovat nemusí, ale kolik jich je oproti těm co to nemají???? Zajímá to někoho????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa