Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Protikuřácký zákon přehledně: Kde si ještě zapálíte a co mění u alkoholu?

  • Autor: val,ČTK - 
    9. 12. 2016
    13:00

    Už je to tak, Česko zřejmě přestane být kuřáckým skanzenem Evropy. Po letech plných dohadů v pátek poslanci schválili protikuřácký zákon, který má zamezit kouření v restauracích, hospodách nebo barech. Obsáhlá novela je ale plná i dalších restrikcí. Podívejte se přehledně, co se bude nově smět a co nikoli.

  • 1.Bez kouření od konce května 2017

    Pokud novela v podobě, v jaké ji schválila Sněmovna, projde i Senátem a podepíše ji prezident, od konce příštího května už si lidé v hospodách legálně nezapálí.
    Neprošlo totiž několik změkčujících návrhů – například aby mohli restauratéři zřizovat ve svých zařízeních kuřárny, případně aby se mohly malé hospody rozhodovat jako nyní, zda dovolí svým hostům kouřit. 

    Pokud projde přísná verze zákona, bude podobný výjev v restauraci hodně drahý... Pokud projde přísná verze zákona, bude podobný výjev v restauraci hodně drahý... | profimedia.cz

  • 2.Popelníky na zahrádkách zůstanou

    V mnohém se ale tvrdý zákon podařilo zmírnit. Kouřit se bude smět například na zahrádkách. I ve vnitřních prostorách budou povoleny vodní dýmky a elektronické cigarety. Pro elektronické cigarety budou ale jinak platit obdobné restrikce jako pro cigarety klasické.

    Popelník Popelník | shutterstock.com

  • 3.Nápoj povinně levnější než pivo nebude

    Típat cigaretu nebude nutné ani tehdy, pokud v automobilu pojede osoba mladší 18 let, jak to navrhoval jeden z pozměňovacích návrhů. Neprošel ani poměrně zásadní nápad, aby byl v každém pohostinství vždy alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než nejlevnější alkoholický.

  • 4.Kina a koncerty bez kouře

    Kinům, divadlům, koncertním a výstavním síním a sportovním halám odebere možnost zřizovat kuřárny. Místa ke kouření nebudou moci být ani v areálech zdravotnických zařízení kromě uzavřených psychiatrických oddělení. Zákaz kouření klasických cigaret norma rozšíří na nekryté části zastávek hromadné dopravy a na zoologické zahrady, kde budou moci být kuřácké koutky. Kuřárny nadále budou moci být v nákupních centrech a na letištích.

  • 5.Jak to bude s elektronickými cigaretami?

    U elektronických cigaret nebude vedle restaurací platit zákaz z míst vyjmenovaných v zákoně jen v zoologických zahradách. Kuřáci z nich tedy nebudou moci inhalovat třeba v nemocnicích, ve školách, v nákupních centrech kromě vymezených míst, v prostředcích veřejné dopravy, v zábavních zařízeních, ve sportovních halách a na dětských hřištích.

    Elektronická cigareta Elektronická cigareta | Profimedia.cz

  • 6.Žádné pivo ani víno z automatu

    Předloha omezí i alkohol, například – na rozdíl od cigaret – se nebude smět vůbec prodávat prostřednictvím automatů. Restrikce ohledně alkoholu ale nebudou tak přísné, jak předpokládal původní návrh zákona, který Sněmovna v květnu neschválila.

    Prodejci nebudou moci nabízet alkohol na akcích určených převážně pro děti, při sportovních akcích budou ale moci mít v sortimentu vedle výčepního piva i víno. Zákaz bude platit pro dopravní prostředky kromě dálkových a zájezdových spojů. Alkohol bude naopak povolen při takzvaných nostalgických nebo historických jízdách a při jízdách na objednávku.

  • 7.Hospody kvůli opilé mládeži nezavřou

    Na rozdíl od předchozí normy nebudou mít hostinští odpovědnost pod sankcí okamžitého až dvoudenního uzavření provozovny za to, že se v jejich zařízení nacházejí podnapilí mladiství. Pokud takového člověka najdou, budou ho muset podle předlohy vyzvat k tomu, aby odešel.

    Vše o protikuřáckém zákonu čtěte zde

    Protikuřácký zákon ještě neplatí, už jsou kvůli němu ale problémy (ilustrační foto). Protikuřácký zákon ještě neplatí, už jsou kvůli němu ale problémy (ilustrační foto). | Blesk/ Tomáš Vrbenský

PanHamasajt ( 25. prosince 2016 16:13 )

 Joo bude aj v zoo zakazany kureni to aby si tam nejaky pavian nezvykal a v noci nepokousal hlidaca vid wolee 😂

kkkastr ( 10. prosince 2016 09:29 )

Poslal bych ti pár odbornejch studií, ale to bys nedal je tam málo sprostejch slov. Napiš kde a co kupuješ?

kkkastr ( 10. prosince 2016 09:10 )

Konkrétně? Nepsal jen vulgarismy nebo jsi zapomenul jakej máš nick

Hunt ( 10. prosince 2016 08:46 )

A ***te se do zadku,lížete si koule,mluvíte sprostě a hrajete Pexeso!

mrdlafka ( 10. prosince 2016 02:22 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa