Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

EET jako trhací kalendář? Klaška: Může za to Babiš, neměl se změnami začínat

Autor: Zuzana Štíchová - 
10. prosince 2016
05:00

Teprve 1. prosince začal platit zákon o elektronické evidenci tržeb (EET). Týden před tím přišel jeho autor, ministr financí Andrej Babiš (ANO), s nápadem na několik změn. Ty se teď projednávají v Poslanecké sněmovně a nevypadá to s nimi příliš nadějně. Svou troškou do mlýna do tohoto už tak komplikovaného zákona navíc přispěla také nejmenší vládní strana. Lidovci se vrátili s požadavkem na vyjmutí nejmenších podnikatelů a farmářských trhů. Podle zpravodaje zákona Jaroslava Klašky (KDU-ČSL) proto, že ministr prolomil status quo. Řekl to v rozhovoru pro Blesk.cz. S návrhy změn se tak roztrhl pytel.

Z jakého důvodu se KDU-ČSL znovu odvážila sáhnout k prosazování změn, které chce v podstatě od začátku? Tedy výjimku pro drobné podnikatele a farmářské trhy?

My jsme od začátku EET podporovali. Ale chtěli jsme, aby ti nejmenší podnikatelé byli vyňati, protože si myslíme, že to je zbytečné. Kdo si přivydělává k rodinnému rozpočtu pár stovek měsíčně, to snad ani nejsou podnikatelé. Nebyli jsme vyslyšeni. Chtěli jsme výjimku pro lidi, kteří si vydělávají do 5400 korun měsíčně, což je ta takzvaná rozhodná částka pro důchodové pojištění. U koaličních partnerů ale převážilo „když všichni, tak všichni“.

Co se tedy stalo?

K našemu překvapení… já jsem to četl ten den, kdy byla ta pověstná koaliční rada rozhádaná, jsem si říkal, tak o co tady jde? My rok a půl bojujeme za ty nejlepší… Tak jsme podali takový vějíř čtyř opatření, která směřují k témuž, aby si Sněmovna vybrala, které si myslí, že je nejlepší.

Andrej Babiš (ANO) řečnil o EET téměř hodinu. Zpravodajem zákona byl Jaroslav Klaška (KDU-ČSL), který seděl u stolku vedle ministra. Andrej Babiš (ANO) řečnil o EET téměř hodinu. Zpravodajem zákona byl Jaroslav Klaška (KDU-ČSL), který seděl u stolku vedle ministra. | Blesk / Martin Přibyl

EET bylo ale v poslední době tak trochu „hájeno“ od jakýchkoliv změn. Najednou přichází řada návrhů…

Jednoznačně to odstartoval pan ministr a ty změny, které navrhl. Považuji to za nezodpovědné. Překvapivě jsme navíc zjistili, že pan ministr najednou sleduje podobné změny, jako jsme navrhovali my. Pro nás k tomu tedy dal popud pan ministr, jak ostatní, to nevím, ale řekl bych, že také. Je to součást daňové balíčku, který byl do té doby projednáván bez zmínek o EET, věnovali jsme se jiným změnám. EET brali všichni asi jako status quo. Potom ale pan ministr přišel s těmi návrhy, tak se s tím samozřejmě roztrhl pytel.

Rozpočtový výbor ale nepodpořil změny Andreje Babiše, zatímco k těm lidoveckým, tedy vašim, se postavil neutrálně, uvidí se na plénu…

To celé ukazuje jakoby k tomu našemu. Že EET je jako princip v pořádku, ale ti nejmenší podnikatelé by zkrátka evidovat tržby nemuseli. Teď se jen hledá technicky, jakým způsobem je ušetřit. Tam ani ty hlavní daňové úniky nejsou…

Předpokládám, že věříte, že návrhy KUD-ČSL projdou, ale má strana v tomto vyjednanou nějakou podporu? Dá se pochybovat o tom, že pokud neprojdou návrhy pana ministra Babiše, hnutí ANO se zrovna nepostaví na vaši stranu.

Tady se situace mění různě, téměř každým okamžikem. Daňový balíček se měl projednávat v pátek, ale ???!!! jsem se dozvěděl, že ne, že až v lednu. Tím pádem emoce trochu opadly a uvidíme… Několikrát už jsem ve Sněmovně zažil situaci, že zdánlivě ztracený boj byl vyhrán, takže jsem optimista. Doufám, že něco projde, samozřejmě že také něco z našich návrhů. Ale který to bude, to je v tomto okamžiku věštění z křišťálové koule.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 12. prosince 2016 07:31 )

keci, keci ,keci.... to by v zapadni evrope neproslo a vsichny podnikatelske subjekty se prizpusobuji, a to bez remcani, zakonum. pouze cesky politik, ktery si honi volebni body a cesky pepik, ktery okrada stat a spotrebitele, krici. k vasemu vyctu, kterak je cesky zivnostnik chudinka, jste zapomnel pripocitat prijem za nevydane faktury. a co se tyka celoplosneho zdrazovani, pouze zastupny problem i zduvodneni kroku, nebot naklady na EET jsou pro poctiveho podnikatele zanedbatelne a jdou do nakladu. napr. zdrazeni piva o 5Kc za tyden pokryje naklady na spotrebni material do tiskarny a internet. zbytek penez, tj. za 3 tydny, jde podnikateli do kapsy. a to vubec nehovorim, kolik piva se nakoupi a kolik vytoci. az bude povinna automaticka pipa, ktera vytoci spravnou miru, pak lze hovorit o poctivosti. jen vice babisu a kontrolnich slozek, vcetne tvrdosti na zlodeje, pak se budeme priblizovat zapadnimu blahobytu.

kov3 ( 10. prosince 2016 19:31 )

Delají všude ? No keď vy na to svojím rozumom nestačíte, musíte hľadať pomoc inde, že ?

abzk ( 10. prosince 2016 19:16 )

Samozřejmě že zloději neřvou. Proč by na sebe upozorňovali, když už to mají zmáklé jak tu čoboloprašivinu EET ochcat? Těm poctivejm nezbejvá než se od zlodějů začít učit, když na tom nechtěšjí být biti. Pěkně to tu Babiš ve svém zájmu kur/ví

abzk ( 10. prosince 2016 19:11 )

Samozřejmě že nepřibude, to ani není účelem EET. V Chorvatsku nepřibylo, naopak se vybralo míň, jak i jejich nová vláda potvrdila, ani u nás se žádný zázrak nestane. Ale v době kdy už bude jasné i pro koblihožrouty, že EET je ničemný paskvil, na rozdíl od registračních pokladen, tady bude mít díky EET a dalším podrazům Babiš takovou moc a bude tu většinovým vlastníkem prakticky všeho, že už s tím grázlem nic nehne a lidi odtud začnou zdrhat za normálním životem kamkoli mimo ten zkur/enej Babišistán.

alenam ( 10. prosince 2016 18:00 )

Jo, o normálním podnikání nemá Babiš vážně žádné povědomí a není to jen tím, že vyžírá dotace, je to i tím, že od začátku "podnikání" krade, podvádí, tuneluje, vydírá a používá další mafiánské praktiky, vše kryté mocnou organizací bývalých estébáků, těžících z informací a kryté i koupenou policií a justicí. Každému kdo má mozek v hlavě je jasné, že poctivě se dají miliardy vydělat pouze poctivým podnikáním několika generacích tak po 100 a více letech nebo výjimečně za jednu generaci v případě že člověk vymyslí něco skutečně nového a lukrativního jako třeba Mark Zuckerberg FB. A Babiš nic nevymyslel. Babiš je obyčejnej zloděj a podvodník

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa