Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Novinám a časopisům se blíží nižší daň. Změna DPH uspěla u senátního výboru

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
7. prosince 2016
14:50

Senát zřejmě schválí snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u novin a časopisů. Nově by měly být přeřazeny z nynější patnáctiprocentní sazby do sazby desetiprocentní s platností od začátku příštího roku. Má to pomoci snížit ceny a zvýšit prodej tisku. Změnu dnes bez úprav podpořil senátní hospodářský výbor. Horní komora parlamentu by o ní měla hlasovat za týden.

Návrh, který předložili komunističtí poslanci, schválila Sněmovna přes negativní postoj vlády. Podle kabinetu by přijetí novely znamenalo zhruba půlmiliardový výpadek ve výběru DPH. Vláda také zpochybnila tvrzení předkladatelů, že opatření zvýší prodej tiskovin kvůli předpokládanému snížení jejich ceny.

Návrh loni v září předložili poslanci KSČM Jiří Dolejš a Gabriela Hubáčková. Poukazovali na to, že ani zařazení novin a časopisů do první snížené sazby DPH, tedy 15 procent, nevedlo k zásadnějšímu zpomalení propadu prodeje novin a časopisů. Důvodem je to, že DPH v jejich případě vzrostla z pěti procent v roce 2007 až na současných 15 procent.

Schválení návrhu přivítala Unie vydavatelů. Snížení sazby DPH je podle unie přínosem pro ekonomickou situaci periodického tisku, protože umožní vydavatelům investovat ušetřené peníze do kvalitnějšího a rozmanitějšího obsahu a technologických zlepšení. „Snížení sazby prospěje především malým a středním vydavatelům, kteří jsou více závislí na prodeji tisku a nemají jiné finanční zdroje pro další rozvoj,“ uvedla unie v tiskové zprávě.

Noviny vlastní Babiš, podíl v deníku mají i komunisté

KSČM vlastní podíl v akciové společnosti Futura, která kromě jiného vydává deník Haló noviny. Dolejš už loni, když návrh předkládal, odmítl, že by šlo o konflikt zájmů, protože tiskoviny vydává mnoho subjektů. Zákon je podle něj pro všechna vydavatelství v ČR. Například holding Agrofert ministra financí Andreje Babiše je vlastníkem společnosti Mafra, která vydává například Mladou frontu Dnes a Lidové noviny.

Druhá snížená sazba DPH deset procent se nyní vztahuje na knihy, kojeneckou výživu, léky pro lidi i zvířata a na zvláštní výživu pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa