Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vrátíme 200 tisíc běženců, znělo sjezdem CDU. Jak dlouho tleskali Merkelové?

Autor: Zuzana Štíchová - 
8. prosince 2016
06:40

V Německu skončil sjezd vládní strany CDU Angely Merkelové, která bude příští rok znovu usilovat o post kancléřky. Za Česko se volby staronové předsedkyně konzervativní Křesťanskodemokratické unie zúčastnil jediný pozorovatel – lidovecký poslanec Jaroslav Klaška. V rozhovoru pro Blesk.cz mimo jiné prozradil, že němečtí politici neoficiálně mluví o masovém navracení migrantů, kteří nezískali v zemi azyl.

Migrace a budoucnost Německa – to byla hlavní témata nejen sjezdu CDU, ale především velmi očekávaného projevu kancléřky a šéfky strany Angely Merkelové. Kromě nesouhlasu se zahalováním obličejů zdůraznila kancléřka, že Německo loňskou složitou situaci ustálo.

„Německo zvládlo migrační krizi v roce 2015. Říkala, že to bylo také kvůli tomu, aby nenastala humanitární katastrofa na Balkáně. Že Německo je otevřené, ale ne každý tam bude moci zůstat. V kuloárech se mluvilo o tom, že dnes už je 200 tisíc lidí, kteří nedostanou azyl a budou vráceni,“ prozradil střípky ze zákulisí Klaška.

V loňském roce do Německa dorazilo přes milion běženců. Pokud by se potvrdilo, že jich západní soused Česka 200 tisíc vrátí, byl by to zhruba každý pátý uprchlík. „Ten počet navíc bude narůstat,“ dodal lidovecký poslanec k šuškandě.

Merkelová ve svém projevu také rázně dodala, že uprchlíci, kteří v Německu zůstanou, budou muset dodržovat zdejší zákony. „Ty jsou nadřazeny všem alternativám včetně šaríji,“ poznamenala podle Klašky a snažila se tak uklidnit své odpůrce, kteří jí vyčítají příliš vřelou prouprchlickou politiku.

Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) byl jediným zástupcem ČR na sjezdu nejsilnější německé strany CDU. Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) byl jediným zástupcem ČR na sjezdu nejsilnější německé strany CDU. | Jaroslav Klaška

Ta atmosféra hlavně po projevu paní kancléřky byla veskrze optimistická a uvolněná. Všichni na její projev čekali. Potom, když jsem se bavil s různými německými poslanci, tak říkali, že ten projev byl zaměřen směrem do Německa, že mluvila k voličům CDU a k Němcům jako takovým,“ komentoval projev Klaška a dodal: „Němci – delegáti a účastníci toho sjezdu – ji odměnili potleskem vestoje, který trval snad deset minut nebo ještě déle. To bylo až nekonečné. Ona se šla několikrát poděkovat, to byl výrazný moment.“

Téměř 90 % pro „Mutti Merkel“ je slabé, míní němečtí novináři

Dvaašedesátiletá politička, která CDU vede téměř 17 let, získala nakonec na sjezdu 845 z 944 platných hlasů, což představuje 89,5 %. Je to pro ni ale druhý nejhorší výsledek: nižší procento hlasů – 88,4 – dostala jen v roce 2004, kdy ještě nebyla kancléřkou. Před dvěma lety, v době před migrační krizí, se pro ni vyslovilo 96,7 procenta delegátů. V podobném duchu komentovali výsledky také němečtí komentátoři.

„Pro mě je to ale jasný signál, že paní kancléřka má stále velmi silnou podporu v CDU,“ řekl mimo jiné zpravodaj zákona o elektronické evidenci tržeb.

Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) pozoroval projev „Mutti Merkel“ jako účastník sjezdu. Výhodnější pozice v sále obsadili delegáti, tedy členové strany s voličským právem. Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) pozoroval projev „Mutti Merkel“ jako účastník sjezdu. Výhodnější pozice v sále obsadili delegáti, tedy členové strany s voličským právem. | Jaroslav Klaška

Podobná podpora, jaké se dostalo Merkelové, nemá v Česku obdoby. S jedinou výjimkou. Andrej Babiš na sněmu hnutí ANO v únoru 2015 získal všechny hlasy, tedy 100 %. Kritici přirovnávali výsledek k minulému režimu.

Z německého rozpočtu bychom si měli vzít příklad

Závěrem roku je i v Německu obvyklé debatovat o finalizaci státního rozpočtu. Ve středu se diskuze odehrála také v české Poslanecké sněmovně, kde příslušný zákon předkládal právě Andrej Babiš (ANO).

Kancléřka Angela Merkelová vede CDU už 17 let. Jejímu projevu se vestoje tleskalo minimálně 10 minut... Kancléřka Angela Merkelová vede CDU už 17 let. Jejímu projevu se vestoje tleskalo minimálně 10 minut... | Jaroslav Klaška

Česko stejně jako Německo letošní rok míří k přebytkovému rozpočtu. A jak s prosperitou naši západní sousedé hodlají naložit? „Tři roky už mají přebytkový rozpočet, nezvyšují daně a přemýšlejí, co s tím přebytkem. Chtějí ho věnovat třetinu na infrastrukturu a konkurenceschopnost, třetinu formou daňových úlev na podporu rodiny a třetinu na podporu bezpečnosti. Měli bychom si vzít z Německa příklad,“ míní Klaška.

„Plnění našeho státního rozpočtu pro tento rok je docela přebytkové. Uvidíme jak to dopadne teď v prosinci. Je otázka, jakým směrem se to bude vyvíjet příští rok,“ uzavřel.

Video se připravuje ...
Další videa