Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Další „český prezident“ velebí Trumpa. Do USA na inauguraci míří šéf Liberlandu

Autor: Václav Lang - 
7. prosince 2016
19:22

Nejen prezident České republiky Miloš Zeman má radost ze zvolení Donalda Trumpa hlavou Spojených států. Své sympatie k republikánské jedničce neskrývá ani prezident samozvaného státu Liberland, ležícím mezi Chorvatskem a Srbskem, Vít Jedlička. Jak řekl pro Blesk.cz, chystá se český rodák dokonce v lednu do Spojených států na Trumpovu inauguraci.

Donald Trump se slavnostně ujme úřadu 20. ledna příštího roku. Ceremoniálu bude možná přítomen i Vít Jedlička, donedávna nepříliš známý český politik a aktivista, který vstoupil do světového povědomí, když uzmul titěrné „území nikoho“ na pomezí mezi Srbskem a Chorvatskem.

„Ano, máme to v plánu,“ potvrdil Blesk.cz „prezident“ (jak si sám říká) Jedlička. Na dotaz, zda jsou jeho lidé v kontaktu s Trumpovým týmem, odpověděl: „Máme tam celou řadu dobrých kontaktů.“

Kontakty do Bílého domu

Jedličkovy náklonnosti k Trumpovi si všiml americký deník The Washington Post. „Mezi Liberlandem a prezidentem Trumpem existuje mnoho vazeb a společných idejí,“ citoval list Jedličku.

Zároveň ale upozorňuje na překážku, která tkví v tom, že Washington neuznává Liberland za suverénní stát. To by mohlo jakékoli diplomatické styky překazit.

Ministrem zahraničí samozvaného státu Jedlička jmenoval Američana Thomase Wallse, který říká, že mají „silného podporovatele Liberlandu, který je blízkým poradcem jednoho z Trumpových navržených ministrů“. Další z jejich lidí prý právě v Evropě publikoval jednu z Trumpových knih.

Washington Post navíc podotýká, že Trump by mohl být k Jedličkovi, který ke všemu vítá myšlenku jeho exmanželky Ivany Trumpové stát se velvyslankyní v Česku, vnímavější. Poukazuje na to, že Trump prokázal vůli změnit diplomatické poměry, když si například v pátek telefonoval s tchajwanskou prezidentkou navzdory politice jednotné Číny.

illyria ( 8. prosince 2016 02:40 )

Když jí mohl dostat Obama, tak proč né Hrabiš?.)

fotrpjotr ( 8. prosince 2016 01:27 )

Ten návrh jste probírali na stranické schůzi soudruhu?

byvalyvoliccssd4 ( 7. prosince 2016 23:03 )

Soudruh Zeman navrhuje soudruha Babiše na Nobelovu cenu.

Hunt ( 7. prosince 2016 20:19 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa