Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Babiš nasadil roušku, pil čaj a protlačil rozpočet. Zeman pro něj chce Nobelovku

Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. prosince 2016
18:20

Miloš Zeman ve středu přišel do Poslanecké sněmovny u příležitosti schvalování státního rozpočtu pro příští rok. A nejenže chválil - až na drobné výhrady - dílo vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), ale dokonce „oprášil“ svůj nápad z doby nástupu Sobotkovy vlády navrhnout ministra financí v případě vyrovnaného rozpočtu na Nobelovu cenu. Babiš sám si projev vyslechl s antibiotiky v těle kvůli chřipce. Nakonec se mohl radovat - rozpočet poslanci schválili.

Jednání o rozpočtu, který byl navržen se schodkem 60 miliard korun, se ve Sněmovně dostalo finále. Ani tentokrát nechyběla vášnivá diskuze vládních a opozičních představitelů, kteří si nic nedarovali. Tentokrát však došlo i na návštěvu prezidenta Miloše Zemana, který mezi poslance zavítal hned na začátku jednání. Zemanovu návštěvu i následnou vášnivou sněmovní debatu jsme sledovali online.

ONLINE: Zeman a rozpočet 2017
08:00
7. 12. 2016

Dobrý den. Vítejte u online přenosu z další účasti prezidenta Miloše Zemana na jednání Sněmovny. Tentokrát se rozhodl vyrazit na 53. schůzi Sněmovny, která se chystá na finální jednání o státním rozpočtu na rok 2017.

08:05
7. 12. 2016

Prezident Zeman navštívil poslance naposledy letos v březnu. Předtím u řečnického pultíku ve Sněmovně vystoupil v červnu 2015 - Zeman sice přijel na jednání o zákonu o prokázání a původu majetku, neopomněl však zmínit uprchlíky a migrační krizi. „Prezident republiky má právo mluvit kdykoliv o čemkoliv,“ říkal přitom poslancům. 

„Věta první. Jsem zásadně proti připravovaným imigračním kvótám Evropské unie. Věta druhá. Jsem pro, aby Česká republika v rámci svých možností pomáhala uprchlíkům buď na jejich území, nebo na území sousedním. A věta třetí. Domnívám se, že konkrétní formou této pomoci může být vyslání u nás dosti nevyužité 6. polní nemocnice do Jordánska, kde je 600 000 uprchlíků ze Sýrie.

08:12
7. 12. 2016

Letos v březnu Zeman předstoupil před poslance k vládnímu návrhu ústavního zákona o celostátním referendu. Do politiky tepal za ztrátu prestiže.

 

„Dovolte mi, jako starému zbrojnoši, abych si zavzpomínal na svá relativně mladá léta, když jsem jako poslanec Federálního shromáždění poprvé četl tabulku preferencí nebo prestiže jednotlivých profesí. Takové tabulky se samozřejmě za komunismu nesměly sestavovat, protože všichni měli bezpochyby vysokou prestiž a nebylo potřeba zjišťovat jejich pořadí,“ říkal Zeman poslancům.

 

Vzpomínal, jak v prvních letech po revoluci byli na čelních místech prestižních profesí učitelé, lékaři a politici. Ti poslední se však po 25 letech propadli na předposlední místo za uklízečky.

„Mimochodem, v Rakousku se uklízečka v zájmu politické korektnosti označuje jako kosmetička podlahových ploch. Protože já nejsem politicky korektní, říkám uklízečka.“

Video se připravuje ...
08:20
7. 12. 2016

Ze strany šedesátky poslanců se naopak nedávno objevil návrh na to, aby se trestným činem stalo opět hanobení hlavy státu. Se sazbou až ročního vězení pro případné pachatele. Proti návrhu se však zvedla vlna odporu. A někteří z poslanců svůj podpis pod návrhem nakonec stáhli. Více o sporech kolem návrhu na trestání hanobení prezidenta ČTĚTE ZDE

08:22
7. 12. 2016

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) přišel do Sněmovny jen kvůli jednání rozpočtu, další program zrušil, bere antibiotika. Obhajoval deficit 60 miliard korun, podstatné podle něj je, že se ho daří snižovat. Odmítl výtky opozice, že je v rozpočtu málo investic.

08:28
6. 12. 2016

Prezident Zeman přitom nyní do Sněmovny přijíždí v době, kdy se čile řeší personální změna v Zemanově týmu - konec šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta. Ten na sociální síti okomentovala i poslankyně Věra Kovářová (STAN):  

„Pan Forejt v úřadě leccos pokazil a jeho odchod proto dává smysl, ale nemělo by se zapomínat, že problém představují hlavně pánové Mynář (ano, to je ten člověk, co po skoro čtyřech letech na Hradě stále nemá bezpečnostní prověrku) a Ovčáček (netřeba představovat). Bylo by špatné, kdyby se v trochu senzacechtivé debatě o Forejtově konci na jejich přešlapy zapomínalo.“

08:31
7. 12. 2016

Koalice je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dohodnutá na podpoře rozpočtu, očekává jeho schválení. Navržený rozpočet podle něj zlepšuje sociální soudržnost. Letošní očekávaný přebytek rozpočtu je podle premiéra důsledkem čerpání peněz z EU, to se příští rok nebude opakovat. Navržený deficit je realistický.

08:45
7. 12. 2016

"Když se podíváme na návrh rozpočtu na rok 2017, tak vidíme, že vláda tady žádné priority nemá, nemá žádnou vizi, kam rozvíjet ČR, je to rozpočet promarněné příležitosti, rozpočet, který ukazuje, že vláda je úplně bezradná. Je zaskočena růstem ekonomiky, je zaskočena, že se ČR daří. A neví co s tím,"

kritizoval na tiskovce ve Sněmovně Petr Fiala (ODS) návrh rozpočtu. Vláda podle něj dokáže sesbírat pouze "ovoce pracovitých lidí", ale v rozpočtu neví, co s penězi udělat.

Video se připravuje ...
08:56
7. 12. 2016

Prezident Zeman dorazil do budovy Sněmovny, na rozdíl od předchozích návštěv ho nepřivítal její šéf Jan Hamáček (ČSSD), ale místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO). Zeman dorazil mezi poslance celkově už popáté. 19. února 2014 dorazil na hlasování o důvěře vládě, 3. září 2014 na jednání o služebním zákon, 19. června 2015 se řešila majetková přiznání a 11. března 2016 obecné referendum.

 
09:02
7. 12. 2016

Jednací den zahajuje Jaroslava Jermanová (ANO), poslanci vítají Miloše Zemana. „Je už tady poměrně málo lidí, kteří společně s námi prošli anabází české politiky od roku 1990,“ uvedl prezident.

 

Zavzpomínal na své politické začátky, když se stal v roce 1990 ve Federálním shromáždění předsedou rozpočtového výboru. „Byl jsem přesvědčen, že rozpočtové problematice dokonale rozumím. Podobal jsem se známé postavě Angličana, který navštávil Indii, pobyl tam několik týdnů a poté vydal pětisetstránkovou knihu Vše o Indii,“ glosoval Zeman své vzpomínky. Onen Angličan podle něj na konci svého života vydal poslední článek Indie, země neznámá.

09:06
7. 12. 2016

„Nechci tvrdit, že pro mě je rozpočtová problematika zcela neznámou věcí. Ale chtěl bych připomenout, že tak jako Michelangelo osekával kámen, než se dobral k soše Davida, tak i já stejně jako moji kolegové jsem musel osekávat několik nepravdivých hypotéz a předsudků o rozpočtové problematice,“

říká poslancům prezident Zeman. Dobral se prý ke třem konstantám rozpočtové politiky. V době hospodářské krize či deprese nebo recese má být podle něj rozpočet deficitivní, aby působil „proticyklicky“, v době prosperity má být přebytkový a něco mezi tím znamená, že rozpočet bude vyrovnaný, uvedl Zeman.

09:08
7. 12. 2016

"Když se ekonomika začala zdvíhat, snažil jsem se o stlačení rozpočtového deficitu. Pomohla mi k tomu dohoda s tehdejší nejsilnější opoziční stranou," vzpomínal Zeman, kdy byl premiérem. "A dnes vám řeknu upřímně: Zaplať pánbůh za tuto dohodu. Protože každý ministr jakékoli vlády je připraven utratit neomezené množství prostředků," míní Zeman. Ministrům prý k tomu pomáhá sací reflex. "Jste přisáti na struky rozpočtových zdrojů a sajete a sajete až do nekonečna," dodal Zeman.

09:12
7. 12. 2016

Předchozí vládu káral Zeman za to, že během ekonomické krize nasadila chybnou rozpočtovou politiku. Zeman však nešetří ani bonmoty:

„Jsem hluboce přesvědčen o tom, že praxí prověřené pravidlo, zní: Výdaje na investice mají být vždy vyšší než spotřeba domácností... Jsme fascinováni ukazatelem růstu HDP a málo si uvědomujeme, že je tvořen asi ze 70 procent právě spotřebou domácností. Jinými slovy: Když sníte dva hamburgery místo jednoho, vzroste HDP, ale nevzroste výkonnost ekonomiky, nevzroste produktivita práce a nevzroste konkurenceschopnost. Jediné, co vzroste, je míra obezity populace.

09:17
7. 12. 2016

"Ministr financí hraje v oslabení, protože hraje proti všem členům vlády,"

uvádí Zeman o projednávání státního rozpočtu. Proti Babišovi však nechce vystupovat zcela nekriticky. 

 

Návrhu rozpočtu, který jinak Zeman podporuje, vyčítá, že ignoruje dva objemově vysoké zdroje. "Prvním zdrojem je baťoh, baťoh plný kamení, nikoli plný masových konzerv. Baťoh, který se jmenuje dotace na obnovitelné zdroje," říká Zeman. Kritizuje "zelený fanatismus" a proplýtvané prostředky, které by se daly využít na zdravotnictví, školství či chátrající památky. "Druhý baťoh, nebo břemeno, jsou sociální dávky," dodal Zeman a množství sociálních dávek, zejména pro ty, kteří nechtějí pracovat, kritizoval.

Video se připravuje ...
09:18
7. 12. 2016
09:24
7. 12. 2016

"Před téměř čtyřmi roky jsem se dopustil jisté neprozřetelnosti. Při projednávání programového prohlášení nové vlády jsem řekl, že pokud se ministru financí s takovým objemem plánovaných rozpočtových výdajů podaří dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, navrhnu ho na Nobelovu cenu za ekonomii. Ještě je prosinec! Těch 55 miliard vykazovaného rozpočtového přebytku se může rozplynout. Počkáme si na leden. Ale kdyby se nerozplynuly, již dnes vám sděluji, že pátrám po adrese Nobelovského výboru,"

končí Zeman bonmotem svůj projev a sklízí potlesk ve Sněmovně. Navrhne skutečně Babiše na Nobelovku?

09:35
7. 12. 2016

Předseda ODS Petr Fiala nechápe, proč prezident Miloš Zeman pochválil návrh rozpočtu na příští rok, který má deficit 60 miliard korun.

09:45
7. 12. 2016

"Roku 2017, chvála bohu, vaše vláda končí,"

říká poslankyně Jana Černochová (ODS), která si při projednávání státního rozpočtu stěžuje na nízké výdaje na oblast obrany. Podle ní hrozí ostuda v rámci mezinárodních závazků. "Já bych byla velmi ráda, aby se ten trend navyšování výdajů na obranu obrátil v čase co možná nejkratším," dodávám.


"Přiznání pana premiéra i dalších ministrů, že se jim nedaří utrácet za akvizice, že se jim nedaří investovat, hovořil o tom i pan prezident, tady si, pane premiére, musíte sáhnout do svědomí," šije dál Černochová do Sobotky.

09:55
7. 12. 2016

"Pan Forejt je nemocný, proto jsem s ním nehovořil."

Prezident Zeman se při návštěvě Sněmovny vyjádřil i k aktuální kauze konce šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta. Zeman upozornil, že Forejt podal rezignaci dobrovolně. "Jenom moje osobní přání je, protože odvedl mnoho užitečné práce, aby se stal velvyslancem ve Vatikánu," dodal Zeman. Takovou možnost prý stále vidí. VÍCE o reakci Miloše Zemana ohledně kauzy Forejt čtěte ZDE

10:00
7. 12. 2016

Premiér Sobotka vystupuje s obhajobou státního rozpočtu pro rok 2017. Nemocný vicepremiér Andrej Babiš se u stolku zpravodajů lehce nudí, posmrkává, ťuká do telefonu. Ještě předtím vytáhl dokonce i roušku.

10:03
7. 12. 2016

"My už teď nejsme ve fázi, kdy bychom mohli vyjednávat o změnách v řádech miliard korun,"

upozorňuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). A odmítl výhrady Černochové. Rozpočet armády se snižoval v době vlády ODS, upozornil premiér. "Poprvé bude vyšší než v roce 2010," dodal Sobotka.

Video se připravuje ...
10:10
7. 12. 2016

Premiér Sobotka reagoval i na výtky prezidenta Zemana k rozpočtu ohledně sociálních dávek a dotací pro obnovitelné zdroje. Zemanovu kritiku ohledně příliš vysokých a četných dávek v hmotné nouzi i dalších Sobotka odmítl. I proto, že výdaje na hmotnou nouzi dle něj klesají.

 

"Pan prezident hodnotil určitá rozpočtová rizika a mluvil o výdajích, které jsou spojeny s obnovitelnými zdroji a také s hmotnou nouzí. Výdaje, které jsou spojené s hmotnou nouzí, tři roky po sobě klesají. To není rozpočtové riziko," bránil se Sobotka. Celkově vyčíslil 10 miliard korun, které jdou na tuto podporu. Podle Sobotky je to z hlediska státního rozpoštu "spíše menší částka".

Video se připravuje ...
10:16
7. 12. 2016

"Já bych chtěla doporučit panu premiérovi, aby napsal Ježíškovi buďto o naslouchátko, nebo o překladač,"

reagovala na Sobotku poslankyně Černochová. Podle něj Sobotka předvádí "kolovrátkovou demagogii v přímém přenosu".

10:18
7. 12. 2016

"Nemůžeme rozpočet podpořit pro naprosto neodpovědnou a vysokou úroveň celkových výdajů... Pokud už mají být tyto hříšně vysoké výdaje realizovány, ať jsou realizovány na něco smysluplnějšího,"

říká u řečnického pultíku Miroslav Kalousek (TOP 09). Nechce prý, aby vláda řadu výdajů "zbytečně rozdala a projedla".

10:30
7. 12. 2016

"Raději budu peskován za pomalejší utrácení rozpočtu, než problematické utrácení rozpočtu,"

uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Předchozí vládě vytkl, že utratila miliardy za mundury. 

10:34
7. 12. 2016

A od rozpočtu obrany se jde dál, tentokrát k rozpočtu ministra vnitra. Komunistra Ondráček se pozastavuje nad svým návrhem, kdy chtěl vzít peníze - 90 milionů - z rozpočtu ÚSTR. "Ani jsem netušil, jaká to bude bouře, co si to ten drzý Ondráček dovoluje brát Ústavu pro studium totalitních režimů," říká Ondráček. "Vládě ČR to je jedno, jak takový ústav funguje, my do něj lijeme 290 milionů ročně... Je tam skupina lidí, kdy ani nevíme, jaké výsledky tento ústav dlouhodobě dává, Více o kritice Ondráčka (KSČM) vůči ÚSTR čtěte ZDE 

10:50
7. 12. 2016

"Jsme tady osočováni, že prožíráme státní rozpočet... My jsme je prožrali s 10 miliony obyvatel této země, vy jste je prožrali se svýma kámošema,"

rozčiluje se poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) a naváží se do opozice.

11:00
7. 12. 2016

"Pan prezident bude mít problém, že se bude muset zamyslet, co myslí jako bonmot a co myslí vážně,"

uvedl poslanec Jiří Dolejš (KSČM), jehož strana rozpočet nepodpoří, ohledně Zemanova bonmotu o ocenění ministra financí. "Ne že bych bral vážně, že pan ministr financí bude navržen na Nobelovu cenu za ekonomii. Máme zatím v Čechách dva držitele Nobelovy ceny, jestli si to dobře pamatuji. Jeden byl za chemii - pan profesor Heyrovský - a druhý za mír, což byl básník Seifert. Takže do této společnosti bych si troufl pana vicepremiéra neřadit, to si bude muset ještě chvíli počkat," dodal. Dolejš se "sekl" v tom, že Jaroslav Seifert dostal Nobelovku za mír. Šlo o cenu za literaturu.

11:33
7. 12. 2016

"Pochválit ten rozpočet, který tohle všechno popírá, tomu opravdu nerozumím. Jenom to ukazuje pravděpodobně velké sbližování prezidenta Zemana s ministrem financí Andrejem Babišem, sbližování, které já za šťastné pro ČR moc nepokládám,"

rýpl si na půdě Sněmovny do Zemana s Babišem šéf ODS Petr Fiala, zatímco v jednacím sále probíhá dál debata o rozpočtu a jeho údajných nedostatcích.

11:50
7. 12. 2016

Návštěva Miloše Zemana ve Sněmovně rezonuje i během dalších projevů poslanců ke státnímu rozpočtu. Poslankyně STAN Věra Kovářová využívá příležitosti a v souvislosti s rozpočtovými výdaji na Kancelář prezidenta republiky (KPR) šije do prezidentových spolupracovníků, kteří jsou dle ní bezpečnostním rizikem. "Kancelář prezidenta republiky neodvádí profesionální práci a zostuzuje Českou republiku," tvrdí Kovářová.  Nazlobila ji prý mj. "lživá vyjádření hradního tiskového mluvčího" či to, že v čele KPR "stojí už několik let člověk bez bezpečnostní prověrky". Kancléře Vratislava Mynáře přitom poslankyně kritizuje dlouhodobě.

11:55
7. 12. 2016

"(Kancléř Mynář) zařídil uzavření východní brány u Černé věže, což způsobuje komplikaci řadě zaměstnanců a členů Hradní stráže. Důvody jsou podle všeho čistě soukromé. Pan kancléř bydlí u této věže a v místě je prý velký provoz a pan kancléř chce klid. Kancléř Mynář si například, údajně, nechává otevírat Jelení příkop, protože si tam potřebuje zaběhat. A poslední kapkou či vrcholem je to, že Hradní stráž musí vzdávat kancléři poctu,"

útočí dál poslankyně Kovářová (STAN) na Vratislava Mynáře, který dnes do Sněmovny doprovázel prezidenta Zemana také. Odchod Forejta prý na jejím návrhu nic nemění, i když prý i Forejt "má máslo na hlavě". "Ale určitě ho tam nemá víc, než pánové Ovčáček, Mynář nebo třeba tajemník Nejedlý," dodává poslankyně.

Video se připravuje ...
12:05
7. 12. 2016

"Od doby mého nástupu na resort jsme ušetřili na dávkách v hmotné nouzi 2,5 miliardy. A ty úspory určitě budou pokračovat,"

řekla novinářům ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Zemanovu kritiku ohledně "baťohů" pro státní rozpočet, tedy břemen pro státní kasu, odmítla. Prezident si dle ní nezjistil úplně přesné informace. Do Marksové se mezitím ve Sněmovně pouští Zbyněk Stanjura (ODS). "I o tom mluvil pan prezident a měl pravdu v tom, že tato vláda neudělala vůbec nic v omezení sociálních dávek těm, kteří je zneužívají," zaútočil Stanjura.

12:29
7. 12. 2016

A došlo i na EET. Zatímco šéf poslaneckého klubu ODS Stanjura šije do Babiše kvůli pozměňovacímu návrhu, který byl při projednávání evidence podán, nemocný Babiš si bez pohnutí brvy míchá čaj (proti nachlazení?) s medem

12:32
7. 12. 2016

Kam zamířil prezident Zeman po dnešním jednání ve Sněmovně? Mj. na oběd s velvyslanci zemí EU. To poslanci si (zatím) na oběd musí nechat zajít chuť. Jednají o rozpočtu dál.

12:57
7. 12. 2016

Poslanec Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) přichází s prosbou, aby vláda nespotřebované peníze určené v roce 2016 na investice do dopravní infrastruktury převedla na opravu krajských silnic II. a III. třídy. Sice se opravují, ale pomalu a vázne koordinace, vznikají zbytečné kolony, míní Klaška. "Zmenší se tak kolony, zlepší se tak kvalita práce, protože firmy nebudou pod takovým tlakem naráz všechno opravit," hájil poslanec svůj návrh. Zatímco změny výdajů a příjmů schválit poslanci nemohou, přesuny v rozpočtu ano.

 
13:00
7. 12. 2016

Poslanci přerušují jednání o státním rozpočtu a míří na oběd, pokračovat budou ve 14:30. 

13:09
7. 12. 2016

"Když se pan prezident věnoval tomuto státnímu rozpočtu, tak mě z toho vychází, že ta jeho reakce byla ve výsledku spíše pozitivní a že tento státní rozpočet podpořil. Samozřejmě vyčetl nám, že nejsou investice zastoupeny tak, jak by měly být. Tady bych s ním určitě souhlasil."

Cestou na oběd okomentoval dnešní dění ve Sněmovně šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola. Zareagoval i na dotaz, co říká na Zemanův bonmot ohledně návrhu Nobelovy ceny za ekonomii pro Andreje Babiše. "Mě se zdá, že každý ministr financí má pocit, že je tím nejlepším ministrem financí. Tento má výhodu, že mu to pan prezident takto pochválil," dodal novinářům Mihola.

Video se připravuje ...
13:30
7. 12. 2016

"Kdyby se pan prezident skutečně držel priorit, které hlásá, tak by musel letošní státní rozpočet vetovat. Kdyby... Jenže on se jich nedrží," rýpla si na sociální síti do Zemana poslankyně Věra Kovářová (STAN).

14:18
7. 12. 2016

Kriticky se naopak vůči návrhu státního rozpočtu na rok 2017 staví europoslanec a někdejší viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer (za TOP 09). "Vláda nenavrhla dobrý rozpočet. Má příliš vysoký navržený deficit, peníze se přitom 'jaksi' rozkutálely" a ani jeho struktura není moc dobrá," míní.

14:35
7. 12. 2016

Andrej Babiš o závěrečné slovo před hlasováním o rozpočtu a pozměňovacích návrzích zájem nemá. Zato šéf ODS Petr Fiala, který během dopoledne u pultíku nebyl, se ujal slova s gustem a vysvětluje, proč poslanci jeho strany budou proti.

 

"Státní rozpočet je důkaz schopnosti, nebo neschopnosti vlády převést své sliby do reality," upozorňuje Fiala. "Toto je rozpočet, který je úplně lhostejný k možnostem, jaké dnes ČR má," míní a mluví o "rozpočtu promarněné příležitosti a nezodpovědné lhostejnosti" a projídání současného růstu. "O věcech, které nemá v pravomoci, rozvěšuje pan ministr Babiš billboardy," šije Fiala do Babiše. Rozpočtové priority však podle něj ministr nevysvětluje.

14:40
7. 12. 2016

"Vláda je rozpočtově nekompetentní,"

tvrdí Fiala. "Návrh rozpočtu navíc neodpovídá proklamacím ministra financí o tom, kolik se díky restriktivním opatření typu kontrolní hlášení či EET vybere navíc," šije dál do Babiše, který se podle něj dopustil klamavé reklamy.

14:54
7. 12. 2016

"Já jsem původně nechtěl ani vystoupil, jelikož beru antibiotika, mám chřipku, ale pan předseda Fiala mě motivoval, také mě vyzval, že málo prodáváme úspěchy naší koaliční vlády,"

reaguje na Fialu Andrej Babiš, který nakonec využívá přednostní právo. Chválí vládu za "absolutně nejlepší rozpočet v historii naší země" a připomíná rozpočet ministra Kočárníka v roce 1994. Chválí i zlepšený výběr daní.

14:57
7. 12. 2016

"Nezapomeňme na EET. Díky snížení DPH dostanou hospodští, restaurace a hotely 2,8 miliardy na úkor našeho rozpočtu,"

uvádí dál Babiš. "První dvě vlny podle našich analýz nás stojí ročně na úniku na daních asi 12 až 13 miliard," dodal. 

15:01
7. 12. 2016

"Já mám pocit, že pan kolega Fiala mluví úplně o nějaké jiné ekonomice... Nejdůležitější je to, že koncem roku budeme mít o 40 miliard menší státní dluh, než jsme začínali," pokračuje Babiš. Odmítá Fialova slova, že vláda nemá vizi. "My máme jasnou vizi - my chceme investovat, my chceme navyšovat důchody a platy... Potřebujeme motivovat lidi bay pracovali, ne aby brali dávky," dodává Babiš. 

15:03
7. 12. 2016

"Už není Praha daňový ráj, kde chodí jednou za 200 let finanční kontrola,"

chválí si Babiš. "Čísla jsou jasná, rozpočet je samozřejmě deficitní, je to kompromis. Jsem o tom přesvědčen, že bude fungovat. A hlavně jsme nezaškrtili tu ekonomiku. My jsme vraceli peníze lidem, které jste jim vzali v minulosti," dodal. 

15:10
7. 12. 2016

Babiš svým vystoupením opět otevřel rozpravu, která již byla ukončená. Vyjádřit se tak mohou další poslanci. Poslanec Michal Kučera (TOP 09) označuje Babišova slova za "snůšku demagogie". "Peníze projídáme, nikoli že je investujeme do budoucnosti," bouří Kučera. "Dnes jsou celé generace, které neviděly rodiče pracovat. Díky sociálním dávkám, které tady zavádí Andrej Babiš a sociální demokracie, tak nemají důvod se zvednout z gauče a jít někam pracovat," dodává poslanec Kalouskovy Topky.

15:16
7. 12. 2016

"Kdo ty lidi na ten gauč dostal?"

táže se poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) poslance Topky, o níž říká, že je složena z přeběhlíků a že může za současný stav kolem sociálních dávek také. "Hlavně nezapomeňte vystoupit a říct, že za to mohou komunisté. Protože za nás byla příživa trestná," dodal. Debata nabírá bizarních rozměrů. Zbyněk Stanjura (ODS) se diví, že Ondráčkovi poslanci při vzpomínce na staré časy tleskali. I za pravicových vlád byly zneužívané sociální dávky, připouští. Sněmovna však prý tehdejší vlády nepodpořila, aby to tak nebylo.

15:19
7. 12. 2016

A v přiostřující se diskuzi padá i jméno komunistického papaláše Gustáva Husáka. "Já bych chtěl poděkovat kolegovi Kučerovi za to, že mi připomněl mého dědečka. Ten vždycky když viděl v televizi Husáka, zvedl ruce a řekl: Pane Bože, ty to slyšíš! Takže já ti děkuju," reaguje poslanec ANO Josef Hájek.

15:20
7. 12. 2016

Debata se svrhává v hádku o sociální dávky. "Nevím, odkud se berou informace, že se sociální dávky zvyšují. Ta doba, kdy se neuvěřitelně rozjel byznys s chudobou, kdy začaly vznikat problematické ubytovny, byla za vlády ODS a TOP 09," bouří ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). A stejně jako předtím před novináři, i poslancům říká, že vláda ušetřila 2,5 miliardy na dávkách.  

15:27
7. 12. 2016

Ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prý už nechtěl vystupovat. Namísto toho se ale pořádně rozčílil. Až z toho místy chraptěl. Musel prý však zareagovat na lži a překrucování reality. "Tohle je třetí rozpočet naší vlády. Třetí rozpočet. Ta debata je pořád stejná. Vždycky se přihlásí opozice, řekne, že málo šetříme, že tam máme příliš velké schodky, že v tom rozpočtu nejsou peníze na investice a že vlastně ten stát nebude fungovat a že to vedeme od desíti k pěti," zvyšuje postupně hlas Sobotka.

 

Nyní již vyloženě bouří, že ČR má nejnižší nezaměstnanost v EU a několik let po sobě rostou reálné mzdy domácností. Opozice podle něj brnká na nejnižší pudy, že vláda zvyšuje sociální dávky - a vytahuje jako protiargument "geniálního" ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka.

"Já prostě odmítám to, co se tady odehrává, pokaždé znovu a znovu. Jeden rozpočet. Druhý rozpočet. Třetí rozpočet. Stejné fráze. Stejná ztráta paměti. Zejména stejná ztráta paměti u těch, kdo nás tady neustále znovu a znovu kritizují. A když připomeneme, co se dělo za vás, tak říkáte, pořád to svádíte na minulost... Vy tady můžete klidně lhát, a po nás chcete, abychom mlčeli k tomu, co máte na svědomí vy a jaké byly vaše reálné výsledky? Vaše vláda nebyla schopná vyřešit reálné problémy, které tady existovaly."

15:33
7. 12. 2016

"Nelžete tady o tom, že jsme zvyšovali sociální dávky. Zvýšili jsme důchody. Chcete tvrdit, že je to sociální dávka?"

bouří dál Sobotka. Místy již během své plamenné řeči chraptí. "Nezvedli jsme je úmyslně. My chceme, aby lidi měli motivaci pracovat," uvedl. Stěžuje si, že šest let byla minimální mzda osm tisíc hrubého. "Vy jste nemotivovali lidi k tomu, aby pracovali," šije do ODS a TOP 09.

15:48
7. 12. 2016

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová reaguje na Sobotkův proslov. "V mnohém jste se pochválil za něco, co vám vůbec nepřísluší, protože musíte znát, jako bývalý ministr financí, jak funguje ekonomický cyklus," říká Adamová.

 

Její kolegyně Jitka Chalánková se pozastavuje nad minimální mzdou. "Promeškala se doba, kdy bylo možné snížit cenu práce snížením odvodů. Jsou státy, které dokonce minimální mzdu uzákoněnou nemají. A také nějak existují," uvedla. "Vládnete stylem po nás potopa," završila svou řeč.  

15:49
7. 12. 2016

"My musíme dávat dohromady to, co vy jste pokazili,"

šije do pravice Jeroným Tejc (ČSSD), Sobotkův stranický oponent, který se chystá kandidovat na prvního místopředsedu strany.

15:51
7. 12. 2016

"Vymysleli jste mraky buzerací na občany,"

kontruje František Laudát (TOP 09). "Opravdu tady nebudeme vybírat dalšího předsedu ČSSD," vzkázal Sobotkovi a Tejcovi Stanjura, aby si jejeich "předvolební proslovy" nechali na jindy.

16:01
7. 12. 2016

"My o koze a pan premiér o voze. Ale o to hlasitěji a o to rozhodněji,"

navezl se do Sobotky šéf poslanců ODS Stanjura, který opět trhá rekordy v délce projevu. Za dopolední část jednání mluvil z poslanců nejdéle.

 
16:08
7. 12. 2016

"My nebudeme soupeři sami sobě," reaguje Tejc (ČSSD) na narážku, že je vnitrostranickým rivalem pro premiéra Sobotku. "Naše politika je úspěšná, vaše politika, bohužel pro lidi, úspěšná nebyla," dodal směrem k opozici. Poslanec Ivan Pilný (za ANO) si prý již zvykl poslouchat desítky minut, kdo co zavinil a kdo za co může. "To, co mě ale zaráží, je, že jak se zdá, každý rozumí nejen protikuřáckému zákonu, ale také ekonomice," uvedl.

16:09
7. 12. 2016

"Lídr vzpomínek, kdo za co může, je váš předseda. A těsně za ním je pan premiér," uvedl Stanjura s připomínkou Babišových častých výtek vůči předchozím vládám. Od rozpočtu se schodkem 60 miliard se tak debata přesunula na pole tradičních půtek vláda vs. opozice. 

 
16:35
7. 12. 2016

Debata o to, kdo za co může, skončila - do přestřelek mezi vládními a opozičními politiky se zapojil nakonec i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) či očekávaně i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Rozprava nyní definitivně končí, přistoupí se k hlasování o státním rozpočtu.   

16:52
7. 12. 2016

"Nemohli bysme už hlasovat?"

táže se ministr financí Andrej Babiš, zatímco Zbyněk Stanjura prochází paragrafy kvůli nejasnostem v hlasovací proceduře. Poté, co místopředseda Sněmovny Bartošek (KDU-ČSL) vyhlašuje přestávku, ministr financí se ptá: "A co teďka je?" Babišovi vysvětlují, že některé pozměňovací návrhy budou muset možná ještě projednat výbory. A o rozpočtu by se hlasovalo v pátek.

"Si děláš p*del? V pátek tady nejsem,"

glosuje to už poněkud naštvaně Babiš. Konverzaci prozradily zapnuté sněmovní mikrofony. Rozhodnutí však bude nyní na legislativcích.

 
17:01
7. 12. 2016

"Po poradě s legislativou je navržen následující postup: Zpravodaj bude předčítat jednotlivé pozměňující návrhy a stanovisko k nim neříká. Stanovisko k jednotlivým pozměňujícím návrhům bude říkat pouze ministr financí," vysvětluje místopředseda Sněmovny Bartošek. Babiš nyní vyjadřuje souhlas, či nesouhlas s jednotlivými pozměňovacími návrhy. A poté o nich poslanci hlasují. Následuje tak série desítek hlasování o nejrůznějších návrzích na přesuny v rozpočtu.

 
17:22
7. 12. 2016

Poslanci Ondráček, Semelová či Kovářová s návrhy neuspěli. V rámci pozměňovacích návrhů byly zamítnuty mj. návrh poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM) vzít 90 milionů korun Ústavu pro studium totalitních režimů ve prospěch ministerstva vnitra (37 ku 120 poslancům) či další návrh vzít peníze ÚSTR, který předložila šéfka pražský komunistů Marta Semelová. Neuspěl ani návrh poslankyně Věry Kovářové (STAN) vzít 5,4 milionu korun z rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky (33 ku 117 poslancům).

 
17:29
7. 12. 2016

Prošel naopak např. návrh vicepremiér Pavla Bělobrádka na 100 milionů navíc pro vysoké školy. Dalších 945 tisíc ani následně milion a půl pro školství na úkor Kanceláře prezidenta republiky však poslankyně Markéta Adamová (TOP 09) nezískala.

17:54
7. 12. 2016

Andreji Babišovi by měl někdo prozradit, že u stolku zpravodajů jsou zapnuté mikrofony. "To je v p*deli," postěžoval si, když se dozvěděl, že poslanci budou hlasovat zvlášť o každém ze 17 návrhů poslance Stanjury na přesuny peněz mezi resorty, zatímco Babiš chtěl jeho návrhy odmítnout najednou. Poslaci se po sérii zamítnutých Stanjurových návrhů, se kterými Babiš opakovaně (a poněkud znechuceně) vyjadřoval nesouhlas, konečně doberou k hlasování o rozpočtu na rok 2017.

18:01
7. 12. 2016

"Kdyby sem dnes přišel nestranný rozpočtář z druhé části zeměkoule,"

zahajuje svou poslední kritiku rozpočtu na rok 2017 Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj by si takový rozpočtář o Zemanem a Babišem vychvalovaném návrhu rozpočtu pomyslel, že Vláda ČR očekává příští rok enviromentální katastrofu, válečný konflikt či selhání bankovního systému. Kritizuje v rozpočtu objem platů na státní úředníky, sociální dávky a "neinvestiční dotace vybraným podnikatelským skupinám..., kterým bude lépe".

18:05
7. 12. 2016

"Z mého pohledu (rozpočet) skutečně průlomový je. Ještě nikdy se nestalo od roku 90, kdy nějaká vláda zcela otevřeně a jednoznačně navyšuje počty svých zaměstnanců tak razantně a rychle jako vaše vláda," pustil se Kalousek do Sobotkova kabinetu. "Vy jste dokázali tu armádu rozšířit o 30 tisíc a logicky se občan musí zeptat, co se zlepšilo," bouří Kalousek.

18:07
7. 12. 2016

"Je to rozpočet s neoprávněně a nestydatě vysokými výdaji,"

říká ve Sněmovně Kalousek. "Čísla říkají něco jiného, než říkáte vy, když ho obhajujete," dodal v posledním vystoupení před závěrečným hlasováním.

 
18:08
7. 12. 2016

Výsledek závěrečného hlasování o rozpočtu na rok 2017: Pro 104 poslanců, proti 70 poslanců. Rozpočet, který sestavil Andrej Babiš, Sněmovnou prošel. Nyní bude Sněmovna hlasovat o doprovodných usneseních. Další vývoj kolem jednání ve Sněmovně pro vás budeme sledovat v tradičním zpravodajství a děkujeme za pozornost u dnešního ONLINE přenosu.

Babiš se léčil, Sobotka se vztekal kvůli lžím

Prezident Zeman si potřásl při příchodu rukou i s ministrem financí Andrejem Babišem, který si však od rána stěžoval, že je na antibiotikách. Má prý chřipku. Ve Sněmovně na moment vytáhl dokonce i roušku, během 3. čtení rozpočtu pak popíjel čaj s medem. A i když vystoupit před poslanci prý tentokrát nechtěl, nakonec to udělal. Motivovala ho k tomu kritika opozičního lídra Petra Fialy (ODS).

Pořádně se tentokrát rozohnil však i jindy poměrně klidný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Vy tady můžete klidně lhát, a po nás chcete, abychom mlčeli k tomu, co máte na svědomí vy a jaké byly vaše reálné výsledky?“ vytýkal opozici. „Nelžete tady o tom, že jsme zvyšovali sociální dávky,“ pokračoval.

Zeman vyvolal hádku o sociální dávky

K hádce o sociální dávky přitom nedošlo náhodou. Prezident Zeman ve svém proslovu před poslanci označil společně s dotací na obnovitelné zdroje právě sociální dávky za jeden z „baťohů“, tedy z přítěží pro státní rozpočet. 

„Zatímco jsou sociální dávky, které pomáhají lidem, jsou také sociální dávky, které lidem škodí, například tím, že je odnaučují pracovat. Jinými slovy, máme zde několik nesmyslných typů sociálních dávek,“ říkal Zeman. Poslanci se následně přeli o to, kvůli komu zůstávají lidé „na gauči“, místo toho aby šli do práce. A ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) se čertila, že za této vlády se na dávkách ušetřilo 2,5 miliardy korun. 

Video  Miloš Zeman popáté ve Sněmovně: Chválil rozpočet, kritizoval sociální dávky  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Nobelovka pro Babiše?

Prezident Zeman neušetřil poslance ani bonmotů. Jedním z nich svůj proslov ukončil. Vzpomínal na svou „neprozřetelnost“ starou necelé čtyři roky. „Pokud se ministru financí s takovým objemem plánovaných rozpočtových výdajů podaří dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, navrhnu ho na Nobelovu cenu za ekonomii,“ popisoval Zeman.

A nyní k tomu dodal: „Ještě je prosinec! Těch 55 miliard vykazovaného rozpočtového přebytku se může rozplynout. Počkáme si na leden. Ale kdyby se nerozplynuly, již dnes vám sděluji, že pátrám po adrese nobelovského výboru“.

Babiš: „To je v p*deli“

Samotné schvalování zákona o rozpočtu, pro jehož znění se nakonec vyjádřilo 104 poslanců (proti jich bylo 70), se neobešlo ani bez úsměvných momentů. „Nemohli bysme už hlasovat? tázal se Andrej Babiš, zatímco šéf poslanců opoziční ODS Zbyněk Stanjura řešil nejasnosti v hlasovací proceduře a vytahoval paragrafy. 

Ruchové mikrofony ve Sněmovně pak zachytily, jak Babišovi během pauzy v jednání vysvětlovali, že hrozí odklad hlasování o rozpočtu kvůli tomu, že by některé pozměňovací návrhy musely ještě projednat výbory. A hlasovalo by se až v pátek. „Si děláš p*del? V pátek tady nejsem,“ reagoval již poněkud otráveně Babiš.

Do mikrofonu u stolku zpravodajů zákona, kam se Babiš posadil a kde popíjel čaj proti chřipce a nachlazení, pak unikl ještě jeho povzdech „To je v p*deli“, když poslanci hlasovali zvlášť o 17 návrzích Stanjury, zatímco je Babiš chtěl odmítnout najednou. Pak už se ale mohl ministr financí radovat, rozpočet na rok 2017 prošel.

Poslanci jsou k Forejtově konci zdrženliví

Prezident Miloš Zeman, který rozpočtu vyjádřil podporu, přišel mezi poslance celkově popáté za dobu, kdy vládne Hradu. Tam přitom mají poslední dobou opět živo – především proto, že za podivných okolností skončil šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. K tématu jeho konce jsou však samotní poslanci zdrženliví.

Politici napříč Sněmovnou se však k Forejtovu odchodu stavějí zdrženlivě, upozornila ČTK. Forejtův konec poslanci buď odmítají komentovat, případně kritizují jiná bezpečnostní rizika, která podle nich na Hradě existují – konkrétně chybějící bezpečnostní prověrku prezidentova kancléře Vratislava Mynáře.

Právě s Mynářem a také s ekonomickým poradcem prezidenta Martinem Nejedlým měl mít Forejt spory. Podle Ovčáčka však skončil Forejt na Hradě z osobních a zdravotních důvodů. Zemanův blízký spolupracovník přitom odchází za podivných okolností, kdy server HlídacíPes.org uveřejnil snímky z údajného kompromitujícího a intimního videa, kde kromě Forejta mají hrát jistou roli i sex a drogy.

„Respektuji rozhodnutí pana Forejta, asi k tomu měl dobré důvody, které mi nepřísluší komentovat,“ uvedl před novináři ve Sněmovně vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Sám Zeman pak nakonec na půdě Sněmovny Forejtův konec komentoval. „Pan Forejt je nemocný, proto jsem s ním nehovořil,“ říkal Zeman ve Sněmovně. „Jenom moje osobní přání je, protože odvedl mnoho užitečné práce, aby se stal velvyslancem ve Vatikánu, kam ho schválila už předminulá vláda,“ dodal.

„Ano, pan Forejt leccos pokazil, pan Forejt má máslo na hlavě, ale určitě ho tam nemá víc než pánové Ovčáček, Mynář nebo třeba tajemník pan Nejedlý,“ uvedla během jednání o rozpočtu poslankyně Věra Kovářová (STAN).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zemanoid ( 8. prosince 2016 09:48 )

Soudruh Zeman požaduje pro soudruha Babiše Nobelovu cenu.

Hunt ( 7. prosince 2016 20:35 )

zdenekk: Nesouhlasím protože prvoci,améby a 666provas nikdy mozek neměli!

pajaad ( 7. prosince 2016 20:34 )

Schodek 60 miliard to je vyrovnaný státní rozpočet jo ? Nobelovou cenu ? To by mě tedy zajímalo, jakou důvěrnou spisovou složku má Babiskony na Zemana..

aIIahakbar ( 7. prosince 2016 20:33 )

Zůstal tam po tobě volnej kvartýr, debile?

aIIahakbar ( 7. prosince 2016 20:20 )

Tos zvládnul už dávno, debile zdenkku!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa