Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klaus o Forejtovi: Nejlepší protokolista za sto let. Mladý Nečas to vzal zostra

Autor: zst - 
6. prosince 2016
13:00

Jindřich Forejt skončil v čele hradního protokolu. Dosud neoficiální informace potvrdil Blesk.cz mluvčí Jiří Ovčáček. Forejt rezignoval v úterý, oficiálně z osobních a zdravotních důvodů. Podle exprezidenta Václava Klause to byl nejlepší ceremoniář za dobu Česka a Československa. Klaus to prohlásil v době, kdy se řešily Forejtovy lži kolem vysokoškolského titulu. Podle syna expremiéra Nečase byl Forejt bezpečnostním rizikem, zároveň ale odsoudil „bonzující“ video.

Schopný, velmi dobrý nebo dokonce nejlepší. Tak hovoří o odcházejícím šéfovi hradního protokolu Jindřichu Forejtovi lidé, kteří s ním v minulosti spolupracovali nebo velmi dobře znají poměry na Pražském hradě.

Superlativy už před lety nešetřil tehdejší prezident Václav Klaus. „Myslím, že to byl nejlepší protokolista, jakého za sto let tato země měla,“ řekl o něm Klaus před Vánoci roku 2013, když byl u otevření nové lanovky na Sněžku. V té době se přitom propíralo Forejtovo mlžení o dosaženém vzdělání. Ačkoliv ve svém životopisu uváděl absolvování Právnické fakulty Univerzity Karlovy a také Univerzity Ludvíka Maxmiliána v Mnichově, minimálně studia v Praze nikdy nedokončil. Z Mnichova pak také žádné potvrzení o absolvování nedorazilo.

Podle vládního nařízení by přitom ředitel odboru na Pražském hradě vysokoškolské vzdělání mít měl. Forejt tak zřejmě dostal výjimku. „Všechny zákonem dané podmínky jsou samozřejmě dodržovány,“ řekl k tomu tehdy Ovčáček.

Klausův mluvčí: Všichni brzy pocítíme, že Forejt bude chybět

Klaus má s Forejtem velmi dobré vztahy. Protokolář se zúčastnil mimo jiné oslavy exprezidentových 75. narozenin. U Klausů se Forejta navíc zastávají i v těchto dnech – po řadě průšvihů. „Jestli pana Forejta z Hradu někdo vyštve, tak Kancelář prezidenta republiky přichází o naprosto nejschopnějšího pracovníka. Jestli se to stane, všichni velmi brzy pocítíme, že bude chybět,“ uvedl v pondělí pro Blesk.cz mluvčí Institutu Václava Klause Petr Macinka.

Václav Klaus těsně po svém znovuzvolení prezidentem. Gratulaci od první dámy Livie Klausové přihlíží v pozadí Jindřich Forejt. Václav Klaus těsně po svém znovuzvolení prezidentem. Gratulaci od první dámy Livie Klausové přihlíží v pozadí Jindřich Forejt. | ČTK

Miloš Zeman si zřejmě Forejta neponechá ani v žádné z jiných hradních funkcí. Tuto domněnku podporují slova mluvčího Jiřího Ovčáčka, který mluví o „rozvázání pracovního poměru“, nikoliv o Forejtově „přeřazení“. Vrchní ceremoniář by tak po 14 letech mohl zamířit z Hradčan na Hanspaulku, do Institutu Václava Klause.

Forejt nastoupil na Pražský hrad jako stážista už za Václava Havla v roce 2002. O dva roky později už ho Václav Klaus jmenoval do současné funkce. Jako o velmi schopném o něm mluví například Havlův dlouholetý mluvčí Ladislav Špaček. „Vykonával svoji práci podle mě velmi dobře, jinak by tam tak dlouho nezůstal a prezidenti by si ho tam nenechávali,“ řekl Blesk.cz.

Společně s dalším hradním mluvčím Petrem Hájkem se pak Špaček shodl na tom, že nic podobného jako zapečetěná kancelář se na Hradě ještě nestalo.

Nečas junior: Forejt je hovado, bonzování se ale vymyká z rukou

Peprný vzkaz vyvěsil na sociální síti na adresu Jindřicha Forejta expremiérův syn Ondřej Nečas. „Forejt je možná arogantní, narcistní hovado, který tak nějak zapadá do současný Zemanovy partičky. A taky debil, představující větší bezpečnostní riziko než všichni ti zuřiví islamisti běhající s kalašnikovama Nerudovkou,“ napsal. Zároveň ale dodal, že bonzování je „hnus“ a začíná se „vymykat z rukou“.

Na mysli měl kompromitující video, které v několika redakcích nabízeli neznámí muži. Podle webu HlídacíPes.org na něm Forejt užívá bílý prášek. „Série videoklipů ukazuje Jindřicha Forejta – polonahý, s odhaleným přirozením šňupe bílou látku a oddává se masturbaci. V místnosti je přítomen ještě jeden člověk, který vše skrytě natáčí,“ popsal video web.

Forejt prohrál boj s Nejedlým

Jindřich Forejt už minimálně jednou rezignaci na stůl položil. V létě 2014 byly důvodem údajně vyhrocené vztahy v kanceláři prezidenta i některé stížnosti. Doznívala také aféra se zřejmě falešnými vysokoškolskými „tituly“. Jeho nástupcem se v té době měl podle neoficiálních informací stát Havlův ceremoniář Miroslav Sklenář. Ten se stal Forejtovým zástupcem. O necelý rok později se ale z pozice dvojky kvůli sporům s Forejtem poroučel.

Forejt tehdy svou rezignaci stáhl poté, co si promluvil s prezidentem. „Po přátelském rozhovoru s panem prezidentem byla rezignace stažena,“ sdělil Ovčáček, který předtím podání rezignace odmítal.

Historie se ale opakovat nebude, tentokrát už kancelář podle Ovčáčka Forejtovu rezignaci přijala. Protokolář má skončit ke konci roku. Jako o nástupci se spekuluje o jeho zástupci, expříteli Kateřiny Zemanové a lídrovi SPO (dříve Zemanovci) Vladimíru Krulišovi. Ten aktuálně zajišťuje Zemanovy cesty po krajích.

Vladimír Kruliš (v pozadí) zajišťuje hladký průběh Zemanových krajských návštěv. Vladimír Kruliš (v pozadí) zajišťuje hladký průběh Zemanových krajských návštěv. | Blesk / Zbyněk Pecák

Ve hře je zřejmě také Tomáš Šebesta, který se neobjevuje po prezidentově boku příliš často. Občas ale plní funkci protokoláře během zahraničních návštěv. Vrátit by se mohl také „vyštípaný“ Sklenář, který má podporu hradního kancléře Vratislava Mynáře. Právě s ním a prezidentovým poradcem Martinem Nejedlým Forejt sváděl souboj o vliv na prezidenta... a prohrál.

Hunt ( 6. prosince 2016 21:47 )

suov:Zalez ty povadlý pyji,zase vyčuhuješ z Ovarovy pr.dele!

Hunt ( 6. prosince 2016 21:44 )

Soudruzi, nalejme si čisté samohonky-největší současné hovado je Zeman!

newworldorder ( 6. prosince 2016 20:07 )

 EU zahájila již v roce 1995 postupnou imigraci 50 až 80 milionů muslimů ze Středozemí do roku 2050. Projekt se jmenuje „Euro-Med“ a byl připravován s vyloučením veřejnosti. Počet „potřebných“imigrantů do Evropy odhaduje Eurostat. Pod záminkou, aby prý bylo z čeho živit evropské důchodce Thomas Barnett, poradce bývalého amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, již v roce 2002 oficiálně sdělil toto: „Konečným cílem globalizace je homogenizace všech států na zeměkouli. Toho musí být dosaženo smíšením ras s cílem vzniku světlé hnědé rasy v Evropě. Proto musí Evropa přijmout ročně 1,5 milionu přistěhovalců z třetího světa. Výsledkem tak bude vznik populace s průměrným IQ 90, tedy lidí, kteří budou příliš hloupí na to, aby chápali, ale dost inteligentní, aby pracovali

suov ( 6. prosince 2016 19:48 )

zdenekk- Ale do plného stavu tam ještě chybíš ty, mamlase!!!

suov ( 6. prosince 2016 19:46 )

Co to je za blba ten mladý Nečas? Mladý Nečasi vlez nám do predele, idiotos!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa