Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Do bojů s Islámským státem odletěli čeští lékaři. Operovat budou u Mosulu

Autor: simao, ČTK - 
5. prosince 2016
19:24

Do oblasti pozemních střetů s Islámským státem zamířily posily z Česka – polní chirurgický tým, který čítá 17 členů. Podporovat bude koaliční a irácké vojáky na základně USA několik desítek kilometrů od Mosulu, bašty ISIS v Iráku. Sobotkova vláda vedle toho řešila, zda bude snazší nasazování českých vojáků na zahraničních misích. K návrhu zaujala neutrální postoj.

O vyslání jednotky rozhodla vláda a schválil jej Parlament. Vojáci do Iráku odletěli z pražské Ruzyně krátce po půlnoci. „Hlavním úkolem polního chirurgického týmu bude zdravotnická podpora a péče o příslušníky koaličních a iráckých ozbrojených sil,“ uvedl mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Jednotka je sestavena převážně z příslušníků Agentury vojenského zdravotnictví, které doplnili vojáci z Ústřední vojenské nemocnice Praha a dalších útvarů. Odborné jádro týmu tvoří dvojice chirurgů, jeden anesteziolog, střední zdravotnický personál a další specialisté.

S chirurgickým týmem se na letišti rozloučil náčelník generálního štábu Josef Bečvář. „Čeští vojenští lékaři a zdravotníci se těší mezi našimi koaličními partnery plným právem vysoké důvěře a uznání. Za uplynulé roky jste v operacích zachránili nespočet lidských životů a pomohli mnoha zraněným,“ prohlásil.

Češi pošlou i experty na výbušniny

Zdravotníci by měli v Iráku zůstat půl roku. Poté by do země mohla armáda vyslat experty na výcvik, pravděpodobně ženisty. Irácké kolegy by školili v zneškodňování nástražných výbušných systémů. Těch po sobě ustupující džihádisté zanechávají tisíce. Důsledkem jsou oběti z řad civilního obyvatelstva včetně dětí.

Mosul začala irácká armáda za podpory koaličních leteckých sil osvobozovat před několika týdny. Operace zřejmě potrvá několik měsíců.

Česká armáda už poslala do země v létě letecké instruktory, kteří školí piloty bitevníků L-159. Irák je koupil právě z Česka. Irácké a kurdské ozbrojené síly ČR podpořila také zbraněmi a municí.

Čeští zdravotníci působí v současné době rovněž v Afghánistánu v rámci americké nemocnice na letišti v Kábulu. V minulosti byli vysláni také do Chorvatska, v roce 1999 pomáhala polní nemocnice uprchlíkům v Albánii a postiženým zemětřesením v Turecku, v letech 2002 a 2003 pak v Afghánistánu.

Bude snazší posílat české vojáky do zahraničí?

Sobotkova vláda přitom právě dnes řešila, jaký postoj zaujme k ústavní novele, která by rozšířila právo vlády rozhodnout o vyslání českých vojáků do zahraničí bez souhlasu obou parlamentních komor.

Návrh podepsali vedle hlavní navrhovatelky Jany Černochové (ODS) i ministr obrany Martin Stropnický (ANO) či předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Vláda nakonec zaujala neutrální postoj – podle předlohy by mohla rozhodnout o vyslání vojáků například k záchraně českých občanů v zahraničí v případě jejich ohrožení. Zmírnění podmínek by usnadnilo také vyslání jednotek armády do misí v rámci Sil velmi rychlé reakce NATO. 

Kabinet měl podle návrhu legislativců uvést, že novele by měl předcházet důkladný rozbor nynějšího stavu. Na jeho základě by měl podle podkladů vzniknout vládní návrh úpravy. O problému s nynějším zněním ústavy ohledně vysílání vojáků v těchto případech se debatuje už delší dobu. Nyní může vláda poslat české vojáky do zahraničí nejvýše na 60 dnů jen omezeně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa