Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Schwarzenberg: Rakušané volbami odvrátili katastrofu. Oproti Čechům jsou rozumní

Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. prosince 2016
06:18

„Já jsem říkal, že na rozdíl od nás jsou Rakušané rozumní,“ glosuje v rozhovoru pro Blesk.cz Karel Schwarzenberg fakt, že do prezidentského paláce ve Vídni neusedne Norbert Hofer, kterého veřejně podpořili mj. Miloš Zeman a Václav Klaus, ale „zelený profesor“ Alexander Van der Bellen, který se podle knížete poučil ze svého radikálního mládí.

Blesk.cz: Co pro vás osobně znamená vítězství Alexandera Van der Bellena v rakouských volbách?

Schwarzenberg: Jak mám Rakousko rád, tak jsem strašně rád, že byl Van der Bellen zvolen, poněvadž jeho protivník by byl katastrofa pro Rakousko. Zaplať pánbůh, že se Rakušané rozhodli rozumně. 

Jak byste českému čtenáři přiblížil Van der Bellena, označovaného mj. jako zelený profesor?

Je to už starší pán, který v mládí začínal dosti nalevo, pak dlouholetý předseda klubu Zelených. Je to tedy zastánce jejich zásad, což mu vyneslo také mnoho nepřátelství. Ale dá se s ním rozumně bavit – je rozumný a přátelský, poučil se také ze svého vlastního radikálního mládí. Je to dnes umírněný a moudrý člověk.

Podporu Norbertovi Hoferovi vyjádřili veřejně jako Miloš Zeman, tak Václav Klaus. Jak vy jste to vnímal?

Já jsem říkal, že na rozdíl od nás jsou Rakušané rozumní...

Nyní se často hovoří o porážce Hofera coby populisty a ráně populismu, zároveň se ale projevila i síla rakouských Svobodných (FPÖ), kteří svého kandidáta plně podporovali. Co soudíte o ní?

Ta strana je samozřejmě silná, to máte naprostou pravdu. A bude ještě silná. Sice teď nezvolili pana Hofera prezidentem, ale Rakušané rádi vyvažují. Mohou říct: Když máme zeleného prezidenta, tak můžeme mít modrého kancléře.

Bude podle vás vítěz rakouských voleb pokračovat ve stopách dosavadní hlavy státu Heinze Fischera?

Bude to samozřejmě odlišné. Pan Fischer byl právník a velice dobrý ústavní právník, byť sám byl dosti nalevo. Známe se necelých 55 let – on byl vždy nalevo, ale velice úzkostlivě dbal na ústavní právo a tím si získal veškerou úctu. Van der Bellen není, jak známo, ústavní právník. A říkal něco, co některé lidi pobouřilo – že by nikdy neustavoval svobomyslného kancléře. Tady jsou jisté odlišné postoje.

Co může Van der Bellenovo vítězství znamenat pro česko-rakouské vztahy?

Já myslím, že budou dobré vztahy, poněvadž Van der Bellen vůči nám nemá předsudky. Myslím, že není samozřejmě nadšený stran Temelína, jako starý zelený. Ale myslím, že budou normální vztahy jako za Heinze Fischera.

Zatímco Hofer byl v otázce migrační krize rázný a odmítavý, Van der Bellen je k migraci vstřícný. Co očekáváte zde? 

Vidíme, že příval uprchlíků přestal po uzavření balkánské cesty, což poškodilo Hofera, protože stavěl svou volební kampaň na protiuprchlické rétorice. Ale v okamžiku, když už uprchlíků nebylo tolik, tak to ztratilo na aktualitě.

Jak vnímáte to, že prezident Zeman otálel s gratulací pro Van der Bellena, zatímco Andrej Kiska naopak gratuloval rychle? 

Samozřejmě, on přijal Hofera a on sám říká, že nemá rád Zelené. Takže jeho osobní preference a to, jak je náladový, porušily normální zdvořilostní zacházení mezi sousedy.

Podle německých médií jsou rakouské volby dobrou zprávou pro Evropu. I v Německu se však volby chystají – je dobrou zprávou, že tam bude znovu kandidovat německá kancléřka Angela Merkelová?

Paní Merkelová je rozumná žena, nevidím toho času silného konkurenta pro ní. Ani ve vlastní straně, ani v sociální demokracii nebo někde jinde. Zatím je trošku osamělá na tomto poli. Pan Frank-Walter Steinmeier se stane asi spolkovým prezidentem, tady moc jiných možností nevidím. Ale může se stát, že se ještě někdo vynoří, to uvidíme.

Na základě vývoje a volebních výsledků v Rakousku a Německu, přijde vám, že se mění nálady u našich sousedů?

Nálady se vždycky mění, celé dějiny. Ale myslím, že silná vlna těch nacionalistů a extremistů tím, jak přestala velká vlna uprchlíků, snad také už skončila.

VIDEO: Karel Schwarzenberg o Angele Merkelové ve studiu Blesku

Video  Schwarzenberg o Merkel  - Blesk TV
Video se připravuje ...

al.bunda ( 6. prosince 2016 12:50 )

 Tčéska fólič,špatný fólič,ona nechtěla černá chuba šivit ja😂😂

zvonik54 ( 6. prosince 2016 12:47 )

 Co zavání Schwarzenberismem, to zavání v konečném výsledku pracovním a koncentračním táborem v Letech. Takže, ať si spící kokta fandí, komu chce a schvaluje koho chce. Z těch let znám takové zvolání z jižních Čech do hlubokých rakouských lesů: ,,Jak je ti Rakousko?" Odpověď ozvěny: ,,..ouzko, ouzko!" (pozn.: ,,s" a ,,z" zní fonetický stejně. - To jen pro puntičkáře, co by chtěli kritizovat ))

noacojezase ( 6. prosince 2016 12:34 )

Výstižnější by byl nick Hunter, takový lovec nicků.

noacojezase ( 6. prosince 2016 11:13 )

Mírný názorový posun KS,„Poněvadž ty magory trošku znám..." (o rakouských odpůrcích Temelína, proti urážce protestovali rakouští politici).

Hunt ( 6. prosince 2016 10:51 )

amgal:Ma.gore,běž si zase lehnout!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa