Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Klaus promluvil o manipulaci dětí a vnoučat. A ve Washingtonu chválil Trumpa

Autor: simao - 
5. prosince 2016
13:15

Exprezident Václav Klaus zavítal do USA a opět si nebral servítky vůči Evropské unii, kterou s gustem kritizuje. Ve Washingtonu ji označil za „vadnou“ a mluvil prý za „obyčejné lidi“, kdy jich prý miliony mají na Unii podobně kritický pohled. Stěžoval si také na pokles Evropy, který však nebyl způsobem islámskými teroristy, ale samotnou EU. Glosoval také výsledek voleb v USA – kdy Donald Trump je pro Ameriku podle něj dobrým výsledkem. A porážkou světa pokrytectví.

Václav Klaus vyrazil na začátku prosince do Washingtonu – na setkání skupiny politiků, ekonomů a byznysmenů Le Cercle. Pro tuto příležitost si připravil i projev, ve kterém se tradičně pustil do Evropské unie, kterou rozhodně nešetřil. 

„V okamžiku pádu komunismu jsem neočekával, že ještě někdy zažiju takovou deziluzi ze světa kolem sebe, jakou cítím teď. Neočekával jsem takovou ztrátu naší suverenity, jakou zažíváme ve stále více centralisticky organizované EU,“ postěžoval si za oceánem Klaus.

Klaus: Děti a vnoučata jsou vystavené manipulaci

Podle Klause nyní v Evropě dochází na velkou míru politické manipulace, propagandy EU, nedostatky v oblasti demokracie, přílišné dbaní na ideologie, jako je multikulturalismus, či příliš zásahů do ekonomického života lidí. „V oblastech, jako je zemědělství a energetika, se příliš neliší od komunistického plánování,“ míní Klaus.

„Často říkám, že jsme manipulováni a indoktrinováni nikoli méně, než jsme bývali v pozdním komunismu. Zvlášť naše děti a vnoučata ve školách jsou tomu vystaveny ve znepokojivé míře,“ varoval Klaus.

EU označil za „vadný projekt“, příliš ambiciózní a umělý, s řadou ekonomicky nekompatibilních zemí. A bez skutečné solidarity. „Miliony obyčejných lidí mají podobně kritický pohled,“ míní.

„Lidé v Evropě jsou svědky evidentního poklesu Evropy v mnoha oblastech. Tento pokles nebyl způsoben islámskými teroristy, nedávno odstartovanou masovou migrací, rychle rostoucí Čínou, probuzením a oživením Ruska, ne tak tvrdě pracujícími a dluhy snadno hromadícími Řeky... Pokles byl způsoben původně vadným a neustále se zhoršujícím návrhem evropského integračního procesu,“ dodal Klaus.

„Brexit a Trump ukázali naději“

Klaus se v pondělí z Washingtonu vrací. Během několika dní, které tam strávil, si veřejně pochvaloval i výsledek brexitu a prezidentských voleb v USA, které označil za jedinečnou příležitost ukázat, že je vůle ke změnám.

„Pokud jde o brexit, věřím, že otevřel novou kapitolu v evropské historii. Nesouhlasím se záměrně zavádějící interpretaci výsledků brexitu, že hlavním tématem britského referenda byla otázka imigrace. Ne, dominantní důvod pro většinu Britů hlasujících pro odchod bylo jejich přesvědčení, že rozhodnutí o Velké Británii by měla být přijímána ve Velké Británii,“ uvedl Klaus. 

Zvolení Donalda Trumpa prezidentem pak označil za „dobrý výsledek pro Ameriku, pro Evropu, stejně jako pro mou část Evropy“. A také za vítězství zdravého rozumu obyčejných lidí a porážku arogance a politických elit. „Porazili svět politické korektnosti, svět pokrytectví a svět elitářského sociálního inženýrství,“ chválí si Klaus.

„Migranti dostali pocit, že mají právo migrovat“

Klaus se ve Washingtonu však nevyhnul ani tématu migrační krize. Ani tady Evropskou unii a její elity nešetřil. „Lidé v mnoha neúspěšných, chudých a zaostalých, zlomených, autokratických nebo totalitních, bezvládných nebo chaoticky řízených zemích dostali pocit, že mají právo migrovat,“ uvedl exprezident.

Migranti tak dle něj vzali za cíl úspěšné, bohaté a dobře fungující země a jimi nabízené sociální dávky. „Poptávka po přistěhovalcích – navzdory vší politické rétorice, která se to snaží popřít – pochází z Evropy,“ upozornil však. A výslovně zmínil mj. „bezohledné gesto Angely Merkelové“.

Podívejte se na studio Blesku s exprezidentem Václavem Klausem:

Video  Brexit jako šance pro Evropu i Česko. Celý rozhovor s Václavem Klausem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zvonik54 ( 6. prosince 2016 12:22 )

Jak může profesionální zloděj, který si udělal skvělou reklamu, jak kradl v zahraničí propisku, něco kritizovat, i když má jistě pravdu? Ten by měl sedět na zadku tiše a šoupat nohama, když se vytvářejí dějiny, které by eventuálně neměly vyhovovat zlodějům jeho kalibru. Drž hubu, KLAUSI!

prezny ( 5. prosince 2016 14:46 )

On tu není a Forejtovi zapečetili cimru ?

prezny ( 5. prosince 2016 14:43 )

Co brlbleš, chtěl jsi Trumpa a chválí ho.

moiaza ( 5. prosince 2016 14:34 )

 Tento modrý zločinec nemá morální právo nikoho kritizovat a chválit. Ať se denně modlí k bohu, že žije v havloidním kapitalismu a ten ho nechává stále na svobodě. Všude jinde by bručel, až by zčernal.

jarda304 ( 5. prosince 2016 14:17 )

 Václav Klaus má opět přesnou analýzu a vidí věci správně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa