Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bělobrádek: Změny v EET? Možná z toho nic nebude

Autor: jer, ČTK - 
4. prosince 2016
15:02

Sněmovna by nakonec nemusela schválit žádné změny v elektronické evidenci tržeb. V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize to připustil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Návrhy výjimek pro EET podali v rámci jednání o daňovém balíčku ministr financí Andrej Babiš (ANO), lidovci i další poslanci. Pravicová opozice navrhla celý systém rovnou zrušit. Dolní komora by mohla o úpravách evidence tržeb hlasovat v pátek. „Je dost možné, že nakonec nedopadne nic,“ uvedl Bělobrádek. Snaha o vyjednávání „rozumných opatření“ ale podle něho stojí za to. Proti jakýmkoli úpravám evidence tržeb, jejíž ostrý start pro restaurace a ubytovací služby začal teprve ve čtvrtek, je zejména vládní ČSSD. Návrhy nemají podporu ani u opozičních komunistů.

Babiš si start EET vyzkoušel na vlastní kůži:

Lidovci podle Bělobrádka dosud drželi dohodu v koalici, že se na nynější podobě EET nemá nic měnit. „Když ministerstvo financí samo řeklo, že se do toho zasahovat může, přišli jsme s výjimkami, kde to nemá smysl,“ řekl předseda lidovců. Šéf opoziční ODS Petr Fiala se pozastavil nad tím, že pro nynější podobu zákona o elektronické evidenci tržeb hlasovala celá koalice, a nyní se vládní strany předhánějí v návrzích, koho z EET vyjmout. Podotkl, že Babiš se tak nakonec dostal do opozice vůči sobě.

U startu EET byl i Blesk.cz: Jak fungují registrační pokladny?

Video  První káva s EET: Redaktorka Blesku vyzkoušela ostrý provoz.  - Lukáš Červený, Michaela Bezvodová, David Vaníček
Video se připravuje ...

ODS trvá na zrušení systému, podle Fialy je složitý, drahý, neefektivní a postihuje podnikatele. Podle Bělobrádka by ale zrušení EET, od něhož si vláda slibuje narovnání podnikatelského prostředí a lepší výběr daní, racionální nebylo. Babiš navrhl, aby pod EET nespadali živnostníci, kteří mají daň z příjmů stanovenou paušálně. Podmínkou je, že příjmy živnostníka v předchozích třech letech nepřekročily ročně 250 000 korun. Druhou změnu v EET navrhl Babiš u internetových obchodů pro transakce, kde zákazník platí kartou přes internet a transakce se odehraje bez osobní účasti. Na ně se EET vztahovat nemá.

Poslanci KDU-ČSL rovněž chtějí, aby se evidence tržeb nevztahovala na podnikatele, kteří mají stanovenou paušální daň. Kromě toho navrhují vyjmout z působnosti zákona o EET prodejce na farmářských trzích, kteří prodávají nejméně tři čtvrtiny své produkce. Chtějí z EET vyjmout i podnikatele s ročními příjmy do 414 000 korun a také ty podnikatele, kteří mají podnikání jako vedlejší činnost a měsíčně nevydělají víc než 5401 korun.

ivoadler ( 5. prosince 2016 18:05 )

Neinformovaný hulváte, za prvé nemám tlustý zadek a za druhé vždycky jsem se živil sám a za třetí rozlišuj -je ivoadler a ivoadller. Na koho se obracíš? Jen tak mimochodem, už jsem v důchodu, je lehce nadprůměrný.

zednik ( 5. prosince 2016 11:12 )

Taky jsem se díval. Fiala je demagog I.A. a prolhanej k tomu. Prý až ODS vyhraje volby ... !!!

zednik ( 5. prosince 2016 11:10 )

To bylo ! Na facku oba. Shodli se na tom, že budou dělat obštrukce i když to jim asi nevyjde.Takoví dva kazišukové. Fiala pořád divákům podsouval, že EET nikdo nerozumí a až ODS vyhraje volby ( !!) tak to zruší .

pinia ( 4. prosince 2016 21:53 )

Bedřich Sýs, Huntířov: Mně Bělobrádek připomíná Henlaina a kam nás jeho "spravedlivý" boj přivedl víme všichni, pokud nám to novináři typu Peheho nepopíší jinak a slova Fialy jsou k pousmání, pokud ODS vyhraje volby, bude lítat místo Santa Clause nad Amerikou Děda Mráz. Zdeněk Špalek : Doufám, že pak voliči přehlasují jeho veto tím, že KDU opět pošlou mimo parlament, aby B. zapřemýšlel, že nemá jít proti většině národa, která žádala stop církevnímu tzv. tunelu. Jiří Machala : Fiala chce zrušit EET, aby pravičáci a hlavně asi tzv. tuneláři v čele s Klausem, Kalouskem, Karlem, Bémem + Janouškem + Rittigem, Topolánkem + Dalíkem, Hrdličkou, Tomanem, Nagyovou atd. mohli nadále beztrestně krást. Josef Luptak, Chicago, parta zkuš. stařešinů : ODS údajně touzi krast, lhat a podporovat mafii. Kdyby se narod omylem zblaznil a vyhraly by ODS/TOP/KDU, tak by EET zrusily. Když vyhraje Babiš, zrusi LexBabis ... CSSD se rozlozi na 2 casti po volebnim krachu a zmizi i se Sobotkou. Pambickari budou na tom jako ODS a TOP a v koalici s Babisem pak už nebudou. Tak je šance, ze pak koalici vytvoří Babiš + SPD + KSČM Mně by se líbilo, aby Babis zůstal ministrem financí, Okamura se stal premierem a Filip ministrem vnitra ! To by pak ti tzv. tuneláři typu Klause, Kalouska a také podvrataka Sobotky pravem sli za mrize. Jen pánové Babiš + Okamura + Filip se Zemanovou podporou změní to, co grazlove z ODS/TOP/KDU napachali a asi 70 % občanů by si pralo to samé !

pinia ( 4. prosince 2016 20:08 )

Pavel Runát : Hrůzné panoptikum naší politiky. Naštěstí je tu (zatím) A. Babiš, který nemá zapotřebí žvanit populistické žvásty, ale koná. My normální, a vypadá to, že nás je dost,chápeme,že díky EET se vybere více na daních. A díky tomu bude možné daně o něco snížit. Doposud jsme museli dotovat ty, kteří daň neodvádí nebo ji krátí. Kdo je trochu v obraze ví, že pro zavedení EET je třeba minimum financí. A ti, kteří okrádali stát i zákazníky, řvou nejvíce a v okrádání nás zákazníků pokračují nadále tím, že zdražují. Nemají k tomu racionální důvod, pouze je k tomu žene jejich nenasytnost. ***************** Bohuslav Barek : Koho ten ňouma chce přehlasovat, když má v průzkumu 7,5 procent volitelů ? Asi má vánoční horkost, tak ať si sedne zadkem do sněhu. **************** Miloš Hotový : Fiala uvedl, že pokud se budou jako ODS podílet na vládě, tak EET zruší. A já se ptám z jakého důvodu? Chtěl bych slyšet pravdu a ne jenom politické proklamace páně Fialy!!! To by si opět nechal utíkat miliardy z daní??? Ještě, že se dost dlouho do vlády nedostanou. ************ Antonín Novák : Bělobrádek je podvodník, který nic pro stát nepřinesl, nepřinese a jen přináší stále nové a nové požadavky . Největší chyba byla, že se dostal k moci a zabránil projednání toho zločinu "Církevní restituce". A protože patří k podporovatelům islámistů a tím vlastně kope hrob křesťanům protože, islám se rozšíří a zakáže jinou víru a to do 30-ti let po jejich nedovolené ale také nestíhané migraci do Evropy. Problémy jsou již viditelné i u nás v Teplicích. Takže občané zvažujte koho volit ať se k moci nedostanou tací co jak se říká pijí víno a kážou o vodě. Evropa patří našim potomkům a ne nějaké náboženské skupině. Za Evropu umírali naši předci. Nemůžeme je zradit, děláme to pro potomky. Musíme pro to udělat vše a součásti toho jsou volby.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa