Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak by dopadly volby? Vítězstvím ANO. ČSSD by na něj koukala přes propast

Autor: uni, ČTK - 
4. prosince 2016
13:36

Sněmovní volby by listopadu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33,5 procenta hlasů. Druhá ČSSD by měla podporu 14 procent voličů. Vyplývá to z průzkumu agentury TNS Aisa pro Českou televizi. Do Sněmovny by se dostalo sedm stran. Stále ale ztrácí TOP 09, pro kterou by se nyní rozhodlo šest procent voličů, což je nejnižší hodnota od začátku měření. V předchozím průzkumu TNS Aisa měla strana podporu 7,5 procenta.

V říjnu průzkum předpovídal hnutí ANO zisk 34 procent a sociálním demokratům 15 procent. Podle agentury je v případě ČSSD z dlouhodobého hlediska patrný pozvolný úbytek voličů. Naopak stabilní přízeň voličů v posledních měřeních vykazuje ODS, která je aktuálně třetí s devíti procenty. Čtvrtá je KSČM se ziskem 8,5 procenta a pátá KDU-ČSL, které v posledních třech průzkumech podpora pozvolna roste a nyní je na 7,5 procenta. Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) by získalo stejně jako TOP 09 šest procent.

Ve srovnání s výsledkem sněmovních voleb v roce 2013 by si nejvíce polepšilo hnutí ANO, a to dokonce o 15 procent. ODS by vylepšila výsledek o 1,5 procenta a lidovci o půl procenta. Naopak ČSSD a KSČM by ztratily shodně 6,5 procenta, TOP 09 pak šest procent. SPD Tomia Okamury v roce 2013 nekandidovalo.

Agentura prováděla průzkum mezi 5. a 25. listopadem. Do modelu byly zařazeny odpovědi 868 respondentů. Statistická odchylka se u průzkumu pohybuje zhruba mezi jedním až třemi procentními body.

Také nedávný průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zařadil na první místo ANO před ČSSD. Odstup ale není tak výrazný, jako v případě TNS Aisa. Zatímco ANO by podle CVVM získalo 32,5 procenta hlasů, ČSSD by měla 22,5 procenta. Do Sněmovny by se pak dostalo šest stran, Okamurovo hnutí má podle CVVM podporu 3,5 procenta voličů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aIIahakbar ( 5. prosince 2016 12:39 )

Možná rozpoutá i další válku na Blízkém východě, debile!

aIIahakbar ( 5. prosince 2016 12:02 )

Už to guglí.

aIIahakbar ( 5. prosince 2016 12:00 )

Slušní lidé by neměli volit člověka spojovaného s korupční kauzou na Ministertvu obrany, spojovaného s nákupem padáků, které zabíjely a v neposlední řadě spojovaného s pofiderní církevní restitucí.

noacojezase ( 5. prosince 2016 11:51 )

Co říkáš na Zákon o střetu zájmů?

aIIahakbar ( 5. prosince 2016 11:15 )

Tak o zdenkkovi už víme, že práskal za okupace, za komančů, práská i teď a má rád koblihy. Ten nepotřebuje ani facebook. Všechno na sebe napráská tady.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa