Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čechy po brexitu nevyženeme, říká v Praze šéf britských labouristů

Autor: Václav Lang - 
3. prosince 2016
17:37

I po brexitu chce Jeremy Corbyn, předseda britské opoziční Labouristické strany, zachovat otevřený trh mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Zároveň by rád, aby v jeho zemi zůstali zahraniční pracovníci z evropských zemí včetně Čechů, kteří podle něj v Británii odvádějí dobrou práci. Corbyn, který je stoupenec krajní levice, to řekl v rozhovoru pro Blesk.cz během své krátké návštěvy Prahy. Hned nato odjel v sobotu odpoledne do Terezína.

„Chceme zachovat obchodní přístup do Evropy a naopak přístup zemí EU na britský trh. 50 procent našeho obchodu je s Evropskou unií,“ uvedl Corbyn na dotaz Blesk.cz, jaká bude role Velké Británie v následujících letech.

Jeremy Corbyn poskytl v pražském Kongresovém centru rozhovor Blesk.cz. Jeremy Corbyn poskytl v pražském Kongresovém centru rozhovor Blesk.cz. | Blesk/Zbyněk Pecák

„Máme jasno také v tom, že Evropané žijící v Británii by měli zůstat v Británii. Odvádějí skvělou práci, jsou tam doktoři, sestřičky, inženýři, právníci, pracují v obchodech, ve vlacích nebo třeba na farmách a jsou pro naši společnost velkým přínosem,“ doplnil.

Zároveň ale požaduje, aby také britští občané žijící v zemích Evropské unie mohli v těchto zemích bez problémů zůstat. „Jeden a půl či dva miliony Britů žije nebo pracuje v zemích EU a měli by mít možnost na těchto místech zůstat. Chceme mít pozitivní vztah s Evropskou unií,“ podotkl Corbyn, jehož strana se stavěla proti vystoupení z EU, on sám teď ale čelí kritice z vlastních řad za příliš vlažnou kampaň proti brexitu. Před několika dny ale překvapivě obhájil pozici lídra strany.

Zkritizoval extremisty a odjel do Terezína

Nyní dorazil do Prahy na třídenní jednání Strany evropských socialistů, kam patří i česká ČSSD v čele s Bohuslavem Sobotkou. Corbyn ve svém sobotním vystoupení varoval před nárůstem extremismu. Sám potom odpoledne odjel na prohlídku Terezína. „Musíme se učit ze své historie,“ okomentoval to.

Jeremy Corbyn poskytl v pražském Kongresovém centru rozhovor Blesk.cz. Jeremy Corbyn poskytl v pražském Kongresovém centru rozhovor Blesk.cz. | Blesk/Zbyněk Pecák

Na dotaz Blesk.cz, zda v dnešní době spatřuje podobnost s tím, co se dělo v Evropě před nástupem nacismu, varoval před krajně pravicovými stranami. „Žijeme ve světě, kde se lidé přesunují mnohem víc, než jsme byli zvyklí, jsou mnohem otevřenější k rozdílným postojům, což je dobře. Je však děsivé, že se krajní pravice stále snaží útočit a obviňovat menšiny.“

„Žijeme v 21. století, a k moci se po celé Evropě dostávají lidé, kteří se soustřeďují jen na obviňování islámu, obviňování menšin. Pořád někoho obviňují, ale nezmiňují skutečnou příčinu problému. Příčinou ekonomické nespravedlnosti je nerovnost v ekonomické síle,“ uzavřel.

Více článků na téma brexit najdete zde

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa