Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pokladní v Albertu podpořil Sobotka. Dá jim vedení Aholdu víc než almužnu?

Autor: simao, ČTK - 
2. prosince 2016
16:00

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se opět zapojil do dění kolem Aholdu, který v Česku provozuje řetězec obchodů Albert. Po apelu na nizozemského velvyslance se tentokrát zúčastnil schůzky se zástupci společnosti s odbory. Pochvaloval si, že obě strany ale projevily pružnost a dobrou vůli. K dohodě o zvýšení platů pokladních a zaměstnanců ale nedošlo.

Odboráři Aholdu se na pátečním jednání se zaměstnavateli na konkrétním řešení růstu mezd nedohodli, potvrdil novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který se jednání také účastnil. Zástupci společnosti a odboráři odmítli situaci komentovat.

Jednání by měla pokračovat v příštím týdnu. „Dnes jsem viděl dobrou vůli na obou stranách. Věřím, že vyjednávání o kolektivní smlouvě a růstu mezd skončí s výsledkem, který zaměstnancům Aholdu pomůže,“ uvedl Sobotka.

Zástupci zaměstnavatelů už v minulém týdnu uvedli, že by mzdy v příštím roce u provozních zaměstnanců mohly vzrůst v průměru o 8,5 procenta, pro rok 2018 o dalších 7 procent.

Sobotka: Sympatické, že se zaměstnanci ozvali

Odboráři chtějí letos přidat jednorázově 1000 korun a v příštím roce požadují sedmiprocentní zvýšení mezd. „Společnost Ahold signalizovala, že je ochotná se vrátit k určitému dorovnání zaměstnancům za rok 2016. Neřešili jsme detaily,“ dodal předseda vlády.

Sobotka prohlásil, že je rád, že sociální dialog bude pokračovat. Již dříve jednal s nizozemským velvyslancem, který by měl informovat vedení mateřské společnosti Ahold o výši mezd, které firma vyplácí zaměstnancům v Česku.

„V tuto chvíli máme nejnižší nezaměstnanost v EU. Zaměstnanci by se tedy neměli bát říci si o vyšší, adekvátní plat. Pokud se má životní úroveň občanů ČR přiblížit životní úrovni občanů Evropy a pokud nemáme být pouze levnou pracovní silou, je nutné mzdy zaměstnanců zvyšovat. Proto jsem se zastal zaměstnanců společnosti Ahold a je mi sympatické, že se dokázali ozvat a postavit za své požadavky,“ říkal Sobotka po jednání.

Spory o navýšení mezd se vlečou

Zaměstnancům Aholdu letos od 1. března vzrostly mzdy o tři procenta, což je u typického zaměstnance růst o 250 korun měsíčně. Současné platy tak dosahují poloviny průměrné mzdy v Česku a jsou podle odborů o málo vyšší, než je minimální mzda 9 900 korun. Platy na obdobných pozicích v rámci jiných řetězců jsou údajně o zhruba třetinu vyšší.

Podle odborů je jádrem sporu rozdíl v přepočtech výše mezd provozních zaměstnanců pro letošní rok. Ahold tvrdí, že vzrostly o 11,7 procenta. Podle Odborového svazu pracovníků obchodu mzdy vzrostly jednou, a to o tři procenta od 1. března.

Další navýšení představovalo jen dorovnání mezd u dlouholetých zaměstnanců, kteří za stejnou práci pobírali nižší mzdu než nově příchozí pracovníci.

Části zaměstnanců podle společnosti vzrostly mzdy i k začátku října. Mělo jít o loajální zaměstnance, kteří jsou ve společnosti více než pět let. Navýšení se dotklo téměř 2500 pracovníků na provozních pozicích a mzda se jim zvýšila o 4,4 procenta v průměru, uvedla už dříve firma. Ahold přitom v Česku zaměstnává 17 tisíc lidí.

oltec ( 3. prosince 2016 09:39 )

Sobotka jen kecá neslaně nemastně nikdy se nezastal lidí kteří jsou zdírání nenažranými cizími podnikateli a kdy se vyjádřil k duchodum na ty kašle uplně kdyby byl co k čem u tak už Belobrádkovi dá kapky za vyjadření k duchodcum že je to ostuda jejich dětí že nemají co jíst.On si totiž myslí že mají všichni platy jak ta banda nenažrancu.Je mě z nich na zvracení

newworldorder ( 2. prosince 2016 17:23 )

EU zahájila již v roce 1995 postupnou imigraci 50 až 80 milionů muslimů ze Středozemí do roku 2050. Projekt se jmenuje „Euro-Med“ a byl připravován s vyloučením veřejnosti. Počet „potřebných“imigrantů do Evropy odhaduje Eurostat. Pod záminkou, aby prý bylo z čeho živit evropské důchodce Thomas Barnett, poradce bývalého amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, již v roce 2002 oficiálně sdělil toto: „Konečným cílem globalizace je homogenizace všech států na zeměkouli. Toho musí být dosaženo smíšením ras s cílem vzniku světlé hnědé rasy v Evropě. Proto musí Evropa přijmout ročně 1,5 milionu přistěhovalců z třetího světa. Výsledkem tak bude vznik populace s průměrným IQ 90, tedy lidí, kteří budou příliš hloupí na to, aby chápali, ale dost inteligentní, aby pracovali.

Mahony666 ( 2. prosince 2016 17:16 )

Ale že toteď na ně ten šašek pěkně sral a hned po volbách se na ně vysere znovu.

hejhej ( 2. prosince 2016 16:27 )

To, že pokladní berou almužnu zjistil Sobotka teprve nyní, pár měsíců před volbama??? Stále nám dokazuje, jaký je populista a vůl !!!!!! Jen doufejme, že pokladní z Alberta budou při vobách používat mozek a nebudu volit ČSSD.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa