Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Udavačství kvůli EET jen sviští. Babišovi přišlo na účtenky už 159 hlášení

Autor: ČTK - 
2. prosince 2016
19:40

Restauratéři a hoteliéři od čtvrteční půlnoci do dnešní 19. hodiny, tedy za dobu ostrého fungování elektronické evidence tržeb (EET), odeslali na servery Finanční správy 5,7 milionu účtenek. Zároveň správa již eviduje 159 oznámení o nevydání účtenky. Uvedla to mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Dodala, že systém běží plynule a bez problémů. EET pochází z dílny vicepremiéra Andreje Babiše (ANO).

Krátkodobě byla kvůli útoku kolem 15. hodiny jen nedostupná informační stránka etrzby.cz. Server pouze poskytuje informace o EET a se samotnou evidencí a shromažďováním údajů z účtenek nesouvisí. „Následkem útoku tak byla pouze nedostupnost informačních internetových stránek, která byla obratem odstraněna. Praktickou činnost podnikatelů výpadek nijak nenarušil,“ uvedla Petlachová.

Do EET je zatím zapojeno podle DIČ 37 248 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se týká první vlna EET zhruba 40 tisíc podnikatelů. Podle posledního dostupného údaje z 28. listopadu bylo do evidence zaregistrováno 46 250 provozoven.

I podle serveru HlídačEET.cz, který monitoruje měření dostupnosti a rychlosti komunikace pokladen obchodníků se servery EET, je odezva systémů dobrá a systém pracuje bez problémů.

Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání.

Pokud vás svrbí prsty a chtěli byste si také vyzkoušet, jaké je to poslat udání kvůli nevydané účtence EET, tady máte možnost.

Vše o EET čtěte zde

Připomeňte si, co řekl vicepremiér Andrej Babiš (ANO) při startu EET:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 7. prosince 2016 10:15 )

5,7 miliónů účtenek a 159 hlášení - kolik to je promile = 0,0028 - s tím se dá i řídit

salto ( 5. prosince 2016 10:16 )

To by byl cvrkot

kkkastr ( 3. prosince 2016 18:12 )

Já milánku vždy pracoval a platil daně, nedomonstruju a jsem spokojený

montevideo ( 3. prosince 2016 16:40 )

Stačilo by protestujícím udělat důkladnou prověrku daňových přiznání řadu let zpětně.

kkkastr ( 3. prosince 2016 14:05 )

Auto na které si nakradli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa