Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Za Castra se kondolovat nemusí, vysvětluje Špaček. „Hrad správně mlčí“

Autor: Václav Lang - 
3. prosince 2016
06:40

Projevit lítost, nebo raději mlčet? Po ohlášení smrti kubánského exprezidenta Fidela Castra byla na politicích znát opatrnost, s jakou vystupovali na toto téma. Někteří teď pykají za přílišnou vstřícnost, někteří raději volili velmi povšechné komentáře, jiní mlčí. A jak pro Blesk.cz potvrdil odborník na etiketu a komunikaci Ladislav Špaček, i to je správná volba.

Na ministerstvu zahraničí vznikl v sobotu krátký text, v němž resort bere na vědomí zprávu o úmrtí Castra a na závěr vyslovuje soustrast jeho rodině. Pár minut předtím zveřejnil šéf ministerstva Lubomír Zaorálek (ČSSD) na svém Facebooku o dost kritičtější prohlášení.

„Dodnes je možná pro některé romantická legenda. Co ale můžeme dnes říci my v ČR o politikovi, který nakonec tvrdě potlačoval opozici, cenzuroval tisk a zakázal emigraci a který v roce 1968, když nám šlo také o svobodu, se při invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa postavil na stranu Sovětského svazu?“ tázal se Zaorálek, který v podobném duchu vystupoval i ve čtvrtek ve Sněmovně, když po něm opozice chtěla, aby se Česko distancovalo od příliš vřelých slov o Castrovi od předsedy Evropské komise.

„Stanovisko, které jsem řekl, bylo chápáno jako stanovisko České republiky, bylo poměrně hodně citováno právě v souvislosti s kolizí vůči stanovisku Jeana Clauda Junckera a mám pocit, že v této chvíli všichni vědí, jaké je stanovisko České republiky,“ prohlásil Zaorálek ve čtvrtek.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) byl ve svých komentářích opatrnější, a když v jednacím sále Sněmovny zazněl dotaz, zda byl Fidel Castro padouch, nebo hrdina, zvolil zlatou střední cestu: „Pravděpodobně obojí, jak už to tak bývá. Začínal jako hrdina, skončil jako diktátor. To je bohužel realita. Myslím si, že ho to semlelo a že ho také hodně semlelo to bipolární rozdělení světa. Takže začínal jako hrdina, skončil bohužel jako diktátor.“

Špaček: Mlčet je v pořádku

Opačný pól zaujali komunisté, kteří vydali hned několik kondolenčních textů. Jejich místopředseda Josef Skála, příznivec Castra a člen ortodoxního křídla, se dokonce zúčastní o víkendu pohřbu na Kubě. 

Pražský hrad k události mlčí. Na dotaz, proč mlčí, mlčí rovněž. A podle Ladislava Špačka, někdejšího mluvčího prezidenta Václava Havla a odborníka na etiketu a komunikaci, je tento postup správný. „Fidel Castro už nebyl v žádné státní funkci, Fidel Castro je v tuto chvíli soukromá osoba, takže není povinností žádného státu a žádného státníka mu kondolovat,“ uvedl pro Blesk.cz.

„Kondolence jsou formální záležitost, která se v diplomatickém protokolu udržuje po staletí a vyjadřuje úctu jednoho státu k druhému prostřednictvím respektování toho ústavního činitele. Fidel Castro nebyl ústavní činitel, takže není nutné mu nebo jeho pozůstalým či dokonce Kubě kondolovat,“ dodal Špaček s tím, že za Castra se nemusí kondolovat už kvůli tomu, že zavedl na Kubě diktaturu a desítky let tam udržoval totalitní režim.

Urna s popelem diktátora se mezitím posouvá dál po ostrově směrem do Santiaga de Cuba, odkud v minulosti jeho lidé zahájili útok na tehdejšího vládce Batistu. Castrovy ostatky tam budou uloženy v neděli. Většina významných státníků se piety nezúčastní. Za Českou republiku se nedělního pohřbu zúčastní velvyslanec Vladimír Eisenbruk.

Kuba drží devítidenní smutek. Podívejte se, jak probíhá pieta:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

steelheart ( 4. prosince 2016 13:42 )

 Špaček trapný jako vždy

steelheart ( 4. prosince 2016 13:39 )

 tak diktátor??? za kterého truchlí miliony Kubánců? zajímavé

prezny ( 4. prosince 2016 00:34 )

Pro ty co četli jen nadpis Co ale můžeme dnes říci my v ČR o politikovi, který nakonec tvrdě potlačoval opozici, cenzuroval tisk a zakázal emigraci a který v roce 1968, když nám šlo také o svobodu, se při invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa postavil na stranu Sovětského svazu?“

prezny ( 4. prosince 2016 00:31 )

Zaorálek byl s okupací 68 odvážný!! Odvážný před naší KSČ

tgbg ( 3. prosince 2016 18:31 )

Za žádného komunistického vraha se kondolovat nemusí. Bravo Zemane!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa