Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Řidičům ojetin se uleví. Auta půjde přeregistrovat po celém Česku

Autor: val - 
2. prosince 2016
05:25

Je to absurdní, ale je to tak. Pokud člověk koupí vozidlo z druhé ruky, musí kvůli přeregistraci cestovat i stovky kilometrů, aby auto či motorku přepsal na domovském úřadu předchozího majitele. Nešvar nyní poslanci vyřešili, když v třetím čtení přijali novelu o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Pokud ji stvrdí i Senát a prezident, řidičům se uleví hned v několika směrech.

Dva roky už motoristy trápí novinka, kdy se při převodu vozidla musí prodávající i kupující dostavit na místně příslušném úřadu prodávajícího, aby stvrdili prodej a auto či motocykl přeregistrovali na nového majitele. Pokud tak neučiní do 10 dnů od koupě, hrozí kupujícímu pokuta až 50 tisíc korun. Ne vždy to je jednoduché. Pomoci si sice mohou plnou mocí, v takovém případě ale bývá blízko k podvodům.

Situace se má brzy změnit alespoň trochu k lepšímu. Poslanci totiž ve středu v závěrečném čtení schválili novelu, která ruší povinnost registrace na místně příslušném registru. „Nově se ti dva budou moci domluvit, že se to udělá kdekoli, na jakémkoli úřadu obce s rozšířenou působností,“ uvedl pro Blesk.cz poslanec Martin Kolovratník (ANO), zpravodaj zákona. Odpadne tak nepříjemná povinnost cestovat kvůli přeregistraci třeba i stovky kilometrů.

Martin Kolovratník (ANO) Martin Kolovratník (ANO) | ČTK/Vostárek Josef

Zákon obsahuje ještě další novinky, které by měly motoristům ulehčit život. Například má pomoci spravedlivěji rozdělovat licence na nové Stanice technické kontroly (STK), tak aby vznikaly tam, kde jsou skutečně potřeba. Přispět k tomu má nová metodika založená na skutečném počtu aut v regionu, počtu prohlídek a kapacitě STK. „Pokud počet aut v registru a skutečně provedených prohlídek přesáhne 80 procent přistavené kapacity, může být dána licence,“ popsal Kolovratník.

Novela má podle poslance ANO také zatočit s podvodníky, kteří při koupi auta tzv. neposkytnou součinnost. To znamená, že se po koupi vozidla vyhne nový majitel registraci a vozidlo je nadále vedené pod jménem původního majitele, na jehož jméno pak třeba chodí pokuty. Tomu by nyní mělo stačit ukázat úředníkům platnou kupní smlouvu, aby do registru přidali poznámku, že byl podveden a za vozidlo již ručí někdo jiný.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa