Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman se setkal s tádžickým prezidentem. Jednali o bezpečnosti či ekonomice

Autor: jer, ČTK - 
1. prosince 2016
17:45

Prezident Miloš Zeman a tádžický prezident Imomali Rachmon ve čtvrtek na Pražském hradě jednali o vzájemných vztazích, ekonomické spolupráci nebo terorismu. Prezidenti to řekli na tiskové konferenci po setkání. Odpoledne se Rachmon sejde v Kramářově vile s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), v pátek se s vůdcem středoasijského státu setká i předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Podle Zemana prezidenti jednali o mezinárodní situaci, rostoucím riziku islámského terorismu i o bilaterálních vztazích. Mluvili spolu i o ekonomické spolupráci. České firmy by podle něj mohly v Tádžikistánu uspět například v hydroenergetice. Poznamenal, že Tádžikistán má v této oblasti nevyužitý potenciál.

Kdyby možnosti vodních elektráren využil naplno, mohl by dodávat elektřinu pro širé okolí, řekl Zeman. Na rozvoji této oblasti by podle něj mohly profitovat například české firmy Patos nebo Energo-Pro.

Rachmon Česko označil za důležitého partnera v Evropě. „Máme široké možnosti vzájemné spolupráce,“ poznamenal. Země by podle něj mohly spolupracovat v ekonomice, obchodě, investicích, vzdělávání, turistice nebo bezpečnosti. Prezidenti podle něj mluvili i o rozvoji spolupráce v soukromém sektoru. „Vyzýváme české společnosti, aby využily své investiční a technologické možnosti. Jsme připraveni pro české společnosti vytvořit příznivé podmínky,“ řekl.

Nová dohoda o letectví

Na závěr Rachmonovy návštěvy na Pražském hradě byla za přítomnosti obou prezidentů podepsána dohoda o leteckých službách, kterou podepsal ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a tádžický ministr zahraničí Sirodžidin Aslov. Podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Neřolda dosud ČR neměla s Tádžikistánem v letecké dopravě své vztahy upraveny.

„Dnes podepsaná dohoda je důležitá v tom, že dá civilnímu letectví jasný právní rámec a umožní dopravcům, kteří o to budou mít zájem, bez problému zahájit provoz. Postupně se snažíme tyto dohody uzavírat i s dalšími středoasijskými státy, kde jsme je dosud neměli,“ sdělil ČTK.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mitaro ( 2. prosince 2016 10:29 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa