Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zoufalá hostinská Romana při startu EET: Kasa nefunguje. Babiš to přešel

Autor: simao, tmp - 
2. prosince 2016
05:01

Elektronická evidence tržeb (EET) začala od čtvrtka platit pro restaurační a ubytovací služby. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) si pochvaloval, jak rychlou odezvu samotný systém má. V některých podnicích byl přitom personál z novinky zoufalý. Hostinská ze Žatce Romana Löwl si Blesk.cz postěžovala, že den začali bez funkční kasy vydávající požadované účtenky. Problém se totiž objevil u poskytovatele eKasy.

Zatímco EET 1. prosince odstartovala, její restaurace neměla funkční kasu. A nešlo přitom o to, že by, jak rád upozorňuje ministr financí Andrej Babiš (ANO), nechala vše na poslední chvíli.

Hostinská Romana měla problém s dodaným hardwarem od O2, který měnila už potřetí. „Celý den jsem přes Facebook komunikovala s O2, ale bohužel slíbené výměny kasy jsme se nedočkali. Nemají a nepřišla. Začínáme tedy bez funkční kasy a já nevím, co mám dělat. Jsem fakt úplně vyřízená z toho stresu,“ postěžovala si.

„Co máme dělat s nefunkčními hardwary? Stát to negarantuje a my nevíme, na koho se obracet,“ dodala.

Babiš: Je to problém dodavatele

Když se Blesk.cz zeptal Andreje Babiše, co má paní v případě takových problémů dělat, vicepremiér odvětil: „Bohužel, my za to nemůžeme, pokud je tam nějaké špatné připojení, tak je to problém jejich dodavatelů, ale systém ministerstva financí funguje.“

Na další dotaz, kde hledat pomoc, už Babiš nereagoval. Namísto toho si šéf státní kasy pochvaloval, že podnikatelé odeslali jen během dopoledne takřka půl milionu účtenek a odezva systému byla solidní. I přes hackerský útok na servery.

„EET funguje, my jsme včera (ve středu, pozn. red.) měli pokus o útok na naše servery, ale EET funguje a od dnešního dne bylo vydáno 468 tisíc účtenek, systém používá 36 tisíc provozovatelů, autorizační údaje si vyzvedlo 50 619 uživatelů a průměrná odezva té účtenky je 89 milisekund,“ pochvaloval si Babiš.

O2: 10 tisíc zákazníků, minimum problémů

Problémy však nezaznamenal ani poskytoval eKasy – O2. „Máme 10 tisíc zákazníků, kteří používají eKasu, a neevidujeme žádné zásadní problémy,“ řekl Blesk.cz Jiří Grund z tiskového oddělení projektu eKasa.

„Neevidujeme ani žádné problémy typu, že by byl nějaký zásadní problém s hardwarem. Samozřejmě se může stát v řádu jednotek kusů, že něco nemusí fungovat, ale to se snažíme řešit velmi rychle. Přijede tam náš technik, přiveze nové zařízení. Nebo si ho ten zákazník přímo může vyzvednout na prodejně,“ uvedl Grund.

Video Premiéra EET v Česku: Podnikatele zdržují překlepy a instalace certifikátů - Michal Sedlický, Lukáš Červený, David Vaníček
Video se připravuje ...

Od půlnoci na čtvrtek podle něj běží vše podle plánu. Rušno však je na call centru, kde jen za středu obsloužili na dva tisíce zákazníků, kteří měli dotazy vesměs na instalaci certifikátů a různé technické aspekty, které s tím souvisí.

Grund objasňuje i skladbu nejčastějších dotazů – na správné stažení certifikátu z portálu Daňové správy (a to i se správnou koncovkou, tedy nikoli ten s koncovkou .crt, ale s koncovkou .p12), ohledně tisku účtenek (kdy se v případě nezaškrtnutí tlačítka fiskalizace účtenka na eKase zkrátka nevytiskne) či ohledně problémů s vytvořením profilu provozovny v eKase, kde se vyplňuje jméno, příjmení, IČO, DIČ a čísla provozovny.

„Celkem často se stává, že v tom zadávání IČO udělají zákazníci překlep, což vede ve výsledku k tomu, že kasa nefunguje, protože ono se to snaží spárovat s daty, které jsou na straně finanční správy, a když tam to číslo nesedí, tak to v podstatě hlásí chybu,“ říká Grund.

„Řada lidí to nechala na poslední chvíli“

„Pokud s tím má paní problém, my jí zadarmo pošleme technika, který jí tu kasu rozchodí tak, že bude mít všechno v pořádku. Lidé se mají obracet samozřejmě na call centrum, na druhou stranu je potřeba upozornit, že tím, že hodně podnikatelů nechávalo zprovoznění pokladny na poslední chvíli, ačkoli jsme posílili jeho provoz, tak se může stát, že někdy budou 5 či 8 minut čekat. Ale děláme maximum pro to, aby byl zákazník obsloužený,“ ujišťuje Grund.

Video Start Babišovy EET: Takhle vypadá účtenka a nová pokladna 
Video se připravuje ...

Radí přitom, ať zákazníci volají v časech od sedmi do devíti, případně od oběda do tří hodin odpoledních, kdy čekací lhůty mohou být kratší. A přidává i jednu perličku z internetu. „Snažíme se, když někde vidíme i v diskusích nespokojeného zákazníka, ho zkontaktovat a pomoci mu. Narazili jsme na paní, která si stěžovala na nefunkčnost. Když jsme se s ní zkontaktovali, tak jsme zjistili, že neuměla nahrát certifikát. Některé reakce jsou důsledkem toho, že to mnoho lidí dělá na poslední chvíli. Ale snažíme se jim maximálně pomoci,“ dodává Grund.

Babiš dostal v pražské kavárně účtenku. Vyrazil zkontrolovat zavedení EET v praxi. Podívejte se:

blooroses ( 4. prosince 2016 22:27 )

Stále marná snaha, chlapče, stále jsi tu za blbce a primitiva, co jen napadá a mává prázdnými naučenými frázemi. Nejsi schopný oponovat ničemu mnou napsanému. Tvoje "oponování" tomu o čem jsem nepsal je směšně ubohé stejně jako tvoje lichá domněnka, že já osobně mám s EET problém. Ten lidé se skutečnými znalostmi nemají. Ti mají sídlo firmy například právě v Londýně, jak jsem ti psal. Bohužel všichni ostatní kteří podnikají u nás, s EET problém mají, tedy všichni krom zlodějů. A ten problém nemají proto že by nezvládli obsluhu šitu EET, ten problém mají proto, že EET je šit. Ale proč já to vlastně píši, když ti nízký intelekt a nulové vědomosti nedovolí pochopit ani ty nejzákladnější věci kolem EET? Že bych snad doufal, že začneš používat mozek? Né. Ale už jsem to napsal, tak co .....

blooroses ( 4. prosince 2016 22:10 )

Marná snaha, napadáním ze sebe vinu nesmyješ.

ivoadller ( 4. prosince 2016 15:54 )

To jsem se zase dozvěděl novinku od místního lháře blooroses, že jsem ho nechal zablokovat. Chlapče, ty trpíš silným stihomamem. To bude z těch nervů z EET.

ivoadller ( 4. prosince 2016 15:49 )

Ten kdo není schopen zvládnout EET nemá v oblasti podnikání co dělat! Přes to nejede vlak. A pokud tady pořád lžeš sám sobě, že jsem tě zablokoval nebo co, tak nejsi opravdu normální. jediný, u kterých chápu odpor k EET jsou starý babky, který už opravdu nemají chuť se učit něco nového. Proti faktům při tvých nulových znalostech nic nezmůžeš, chlapče! Tobě zbývají jen oči pro pláč, nebo si budeš muset najít nějakou práci.

ivoadller ( 4. prosince 2016 15:45 )

Já ti to pak napíšu, jak to dopadlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa