Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Můj první oběd s EET: Krůtí roláda s příchutí napětí a omluva zákazníkům předem

Autor: David Vaníček - 
30. listopadu 2016
12:53

Ve čtvrtek 1. prosince začíná ostrý provoz EET. V první vlně třeba majitelé restaurací musí zahájit prodej s elektronickou evidencí tržeb. A protože nikdo neví, jak bude premiérový den vypadat, některé hospody už začaly s tiskem účtenek dřív, na zkoušku. A tak jsem to šel vyzkoušet a dal jsem si svůj první EET oběd.

Hned na dveřích restaurace Avion, kterou jsem měl nejblíž redakci, mě vítala cedule, kde se podnik zákazníkům předem omlouvá za případné zdržení při tisku účtenky. Objednávám si krůtí roládu plněnou husími játry s portskou omáčkou a bramborem za 129 korun a k tomu Colu light za 38 korun. Už tři dny to EET zkoušíme, takže dneska už dostanete novou účtenku, vypadá trochu jinak,“ vypráví mi servírka, zatímco její kolega stojí u pokladny a zdá se, že s napětím odpočítává vteřiny, které uplynou od doby, kdy uzavře platbu a než vyleze účtenka.

Cedule, kde se restaurace předem omlouvá za něco, co se může stát. Cedule, kde se restaurace předem omlouvá za něco, co se může stát. | David Vaníček

„No, když máte rychlý internet, tak to jde docela rychle, ale když je výpadek, nebo se zpomalí, tak se stane, že těch účtenek pak vyleze hodně najednou,“ říká mi provozní restaurace Zdeněk Petržela.

Na obědy přicházejí další desítky lidí, pohled na ceduli upozorňující na brzký ostrý start EET vyvolává úsměvy a vtípky. Hele, Babišův E.T. je tady a možná nás to zdrží u oběda,“ baví se při příchodu parta mladíků.

Obsluha ale zatím žádné dramatické změny nehlásí. Na účtence prostě jen přibyly nové dva řádky s dlouhými kódy, stejně tak tam vidíte název zboží a detailní rozpočítání dvou sazeb DPH za jídlo a nápoje. 

ELEKTRONICKÁ EVIDENCE TRŽEB ELEKTRONICKÁ EVIDENCE TRŽEB | Infografika Blesk

Moje účtenka leze z kasy hned, bez zdržení. „Jestli nám to během testu zpomalilo? No, zatím maximálně o pár vteřin, ale uvidíme, až s tím začnou všichni najednou,“ říká provozní. Ptám se ho: „Máte strach ze zítřejšího startu?“ Kroutí hlavou, že ne.

Už zítra by moje krůtí roláda frčela online na Babišovy servery a byla pod drobnohledem. Co se ale do drátů nevejde, bude nálada, chuť a pocit. Takže pane Babiši, pochutnal jsem si. Servírka byla brunetka a moc jí to slušelo a byla milá. Nepomlouvala vás, ani Agrofert a popřála mi dobrou chuť – to kdybyste chtěl mít můj EET svazek z dneška kompletní.

Vše o EET najdete ZDE.

itecek ( 1. prosince 2016 09:21 )

líbí jak jste pěkně nasraní

itecek ( 1. prosince 2016 09:17 )

Co patláš hrušky a jabka.Taky jeden zloděj viď

zednik ( 30. listopadu 2016 19:12 )

Ano, je to přesně jak píšeš. Řvou, zdražují a vymýšlí všelijaké důvody proč to nejde ,jen ti co kradli.

zednik ( 30. listopadu 2016 19:04 )

DPH na jídlo se od půlnoci hospodským snižuje z 21% na 15% Tak pro jistotu už dnes někteří hospodští zdražili

henryj ( 30. listopadu 2016 17:02 )

Ty jsi ale pěkný pičomec,ohone,jak ses narodil měli z TEBE takovou radost,že Tě třikrát vyhodily do vzduchu ale jenom jedvakrát chytily.Pak se není co divit.

Zobrazit celou diskusi