Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Špidla řešil s Němci uprchlíky. Policie je kvůli nim na hranicích

Autor: simao, ČTK - 
29. listopadu 2016
23:20

Česká delegace v čele s expremiérem a šéfem Sobotkových poradců Vladimírem Špidlou řešila se svými německými protějšky v Praze uprchlíky. Vedle toho česká policie na hranicích zavedla cvičné kontroly právě kvůli migraci. 

Češi a Němci se u jednoho stolu kvůli migrantům sešli v pondělí – a to v rámci strategického dialogu k migraci a integraci. Českou stranu vedl šéfporadce předsedy vlády Vladimír Špidla, německou stranu státní ministr pro Evropu Michael Roth, uvedlo ministerstvo zahraničí. 

Delegace nalezly shodu v tom, že budou dál udržovat v migrační politice dialog a spolupráci. „Na jednání obě strany potvrdily, že oba státy budou dále podporovat posílení ochrany vnějších hranic EU a dále zvyšovat úsilí směrem k lepší prevenci nelegální migrace a obchodování s lidmi,“ uvedlo ministerstvo ve své zprávě.

„Obavy lidí z uprchlíků je třeba brát vážně“

Češi a Němci se shodli i v tom, že je třeba plně respektovat hodnoty a právní rámce hostitelských a tranzitních zemí. „Klíčovým tématem jednání bylo řešení hlavních příčin migrace a pomoc přímo v regionech čelících obrovské uprchlické vlně,“ zmínilo ministerstvo s tím, že na jednání byla projednána i možnost vzájemné česko-německé spolupráce v případě konkrétní asistence uprchlíkům v Jordánsku.

Další setkání bylo naplánované na duben 2017 do Berlína. Vedle toho Česko navrhlo, aby vznikl společný panel expertů, který by řešil otázku integrací migrantů na pracovní trh. Ve Špidlou podepsané deklaraci bylo také připomenuto, že letos na jaře navštívila Prahu německá komisařka pro migraci, uprchlíky a integraci Aydan Özoguzová.

„Základním měřítkem uprchlické, migrační a integrační politiky musí být solidarita, sdílení odpovědnosti a lidskost… Nikdy jsme nebyli v Evropě jednou homogenní společností. A nikdo nechce, aby se Evropa vyvíjela tímto směrem,“ stojí v zatím posledním společném prohlášení Čechů a Němců.

„Naše evropské společnosti jsou založeny na hodnotách. Tyto hodnoty jsou závazné pro všechny, včetně uprchlíků a migrantů. Jsme otevřeni různým náboženstvím, etnickým skupinám i kulturám, pokud respektují a sdílejí naše společenství sdílených hodnot,“ pokračuje deklarace.

Objevuje se tu i upozornění, že je nutné brát vážně obavy a strach lidí, které vznikly v souvislosti s nedávnými velkými migračními pohyby. Česko-německý dialog by prý měl vést ke snížení zesílených obav.

Německý velvyslanec v Praze končí

Do Prahy přitom letos v srpnu zavítala i německá kancléřka Angela Merkelová, která čelila v průběhu migrační krize časté kritice za otevření náruče syrským uprchlíkům. Kdo se naopak chystá z Prahy pryč, je současný velvyslanec Arndt Freytag von Loringhoven.

S německým velvyslancem se dnes v Kramářově vile sešel premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Poděkoval mu za spolupráci a padla zmínka i o návštěvě Merkelové jako výsledku společného česko-německého úsilí o dialog. Von Loringhoven se nyní stane šéfem zpravodajců v NATO, kde by se měl soustředit na lepší koordinaci zpravodajců i sdílení informací např. o teroristických hrozbách.

Česká policie zahájila namátkové kontroly na hranicích

Živo je však i na česko-německé hranici. Česká policie totiž zahájila další cvičení zaměřené na migraci. Přes 300 policistů na 16 hraničních přechodech zavede namátkové kontroly aut, uvedli policejní prezident Tomáš Tuhý a šéf cizinecké policie Milan Majer. Cvičení na hranicích bude dvoudenní, skončit má ve středu odpoledne.

Cílem cvičení je ověřit připravenost policie na rozhodnutí ministra vnitra o znovuzavedení kontrol na státních hranicích. Policie si vyzkouší také zprovoznění registračního místa pro uprchlíky, které vznikne v Petrovicích na Ústecku, odkud je blízko německé pobytové středisko pro žadatele o azyl.

„Na německé hranici je klid, stejně jako na hranici celé republiky,“ uvedl Majer. Policisté chtějí ověřit funkčnost plánu na zřízení registračního místa, zároveň se má v reálných podmínkách otestovat informační systém, jehož účelem je zaregistrovat základní osobní údaje cizince a úkony, které byly provedeny.

Ve čtvrtek ráno na registrační místo dorazí studenti, kteří budou hrát uprchlíky. „Budeme zjišťovat poznatky, odkud přišli, co chtějí v České republice dělat,“ popsal Majer. Policisté tam také budou snímat otisky prstů a cvičně třídit cizince podle toho, jestli půjde o žadatele o azyl či nikoliv.

Video se připravuje ...
Další videa