Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Turci si vyřizují účty, Markéta a Mirek to podcenili.“ Šojdrová je chce zpět

Autor: simao - 
30. listopadu 2016
05:45

Situace kolem Čechů zadržených v Turecku zůstává dál složitá. Turci je viní ze spolupráce s teroristy, europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) ale kárá Turecko, že perzekvuje zahraniční i vlastní občany právě pod záminkou boje proti terorismu. A vyzývá vysokou komisařku OSN Mogheriniovou k činu. Právě jí psal i Pavel Telička (za ANO) kvůli Petru Jaškovi drženému pro změnu v africkém Súdánu.

„Turecká vláda by měla přestat perzekvovat vlastní i zahraniční občany pod záminkou boje proti terorismu. Vyzvala jsem paní vysokou komisařku, aby se zastala dvou zatčených českých občanů, kteří by měli být kvůli příslušnosti ke kurdským milicím obviněni z terorismu, a nyní je čeká v Turecku soud,“ uvedla europoslankyně Michaela Šojdrová.

Podle ní je důležité, aby Turecko případ politicky nezneužívalo a oběma lidem zajistilo jejich řádná práva. Zadrženými jsou Markéta Všelichová a Miroslav Farkas, které Turci uvrhli do vazby za spolupráci s kurdskými milicemi YPG.

Šojdrová: Markéta a Miroslav podcenili nebezpečí

Kurdské milice YPG bojují na frontě proti Islámskému státu, zároveň jsou však v Turecku považovány za přímé podporovatele zakázané kurdské Strany pracujících (PKK). A tak se Kurdové, toužící po vlastním státu nezávislém na Turecku, Sýrii či Iráku, na jejichž území žijí, stali pro Turky nepřáteli. Pomoc jim není vítaná, přesto se do ní mladí Češi pustili.

„Je to jejich spontánní akce, dost riskantní, ale mladí lidé občas reagují více emotivně než racionálně. Situace v Turecku je paradoxní v tom, že Turecko si vyřizuje účty s Kurdy, zatímco my všichni očekáváme společný odpor proti ISIS. Všichni, kteří jsou na straně Kurdů, se mohou v Turecku dostat do problémů. Myslím si, že Markéta a Miroslav toto nebezpečí podcenili,“ řekla Blesk.cz Šojdrová.

Také ona přitom upozorňuje, že milice YPG byly ze strany západních zemí i Česka uznány jako legitimní odpor proti Islámskému státu a jde jim proto materiální i vojenská pomoc ze Západu. „V tomto směru se Markéta a Miroslav přidali na správnou stranu barikády. Jejich motivace je mi sympatická, ale riziko jejich jednání bylo příliš velké a tudíž nezodpovědné. Ale neodsuzuji je, naopak, chci jim pomoci,“ poznamenala Šojdrová. 

Není však zdaleka sama. Nijak nezaspala ani oficiální česká diplomacie, která se případem od počátku zabývá. Jak uvedl server Info.cz, přímo do Turecka se chystá v první půlce prosince vyjednávat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Konkrétně 12. a 13. prosince. 

Apely na Mogheriniovou: Kvůli Čechům v Turecku i Súdánu

Panují však obavy z exemplárního potrestání Čechů. „Trest si určitě nezaslouží, myslím, že samotné zatčení je pro varování. Bohužel obvinění z terorismu je v dnešní době běžná zbraň proti kritikům režimu v Turecku,“ podotýká Šojdrová. 

Kvůli potížím Čechů v zahraničí se přitom apely na šéfku unijní diplomacie Federicu Mogheriniovou objevují v poslední době častěji. Súdánský případ českého misionáře Petra Jaška k takovému apelu motivoval k dopisu Mogheriniové i europoslance Pavla Teličku (za ANO).

„Už nějakou dobu sleduji případ českého protestantského aktivisty Petra Jaška zadrženého před téměř rokem v Súdánu. Jako spoluautor jsem se podílel na znění rezoluce Evropského parlamentu, která se týkala odsouzení porušování lidských práv v této zemi. A začátkem října (7. října – pozn. red.) jsem pak adresoval místopředsedkyni EK Federice Mogheriniové dopis,“ uvedl k případu Telička.

21. listopadu se Telička dočkal odpovědi. Mogheriniová v něm českého europoslance ujišťuje, že se příslušné instituce případem zabývají a vyvíjí i tlak na súdánskou stranu. Vedle toho připouští, že pronásledování křesťanů v Súdánu přetrvává. 

„Jsem si dobře vědoma případu Petra Jaška a ujišťujeme vás, že pozorně sleduje vývoj jeho soudního řízení… EU bude i nadále vyzývat vládu, aby respektovala svobodu projevu, svobodu vyznání, pokojného shromažďování a dala zadrženým příležitost pro spravedlivý proces, a prováděla důvěryhodné vyšetřování porušování lidských práv. Budeme určitě pokračovat ve zvyšování důrazu na případ pana Jaška při komunikaci s našimi súdánskými protějšky,“ odepsala Mogherioniová Teličkovi. Dopis zveřejnil na svých stránkách.

V reakci Mogheriniové věří i Šojdrová. Určitě se vyjádří, je její povinností se tímto případem zabývat. Ale nespoléhám se jen na tuto ústní a písemnou interpelaci. Budu se snažit i jako členka delegace EU–Turecko kontaktovat další instituce a odpovědné osobnosti, které by mohly pomoci,“ dodává pro Blesk.cz Šojdrová.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kecal ( 4. prosince 2016 12:04 )

pisalek ( 4. prosince 2016 05:59 )

Šojdrová se může vzít za ruku se Zaorálkem a vyrazit do Turecka. Třeba Turci udělají výměnný obchod.

trhnisinadledvinkou ( 30. listopadu 2016 11:10 )

že by se chtěli zviditelnit?

zednik ( 30. listopadu 2016 10:04 )

Nevím jak Míra, toho jsem nikde neslyšel. Ale Markétka rozhodně nic nepodcenila. Přesně jí bylo vše jasné, hotový odborník na Kurdy a politolog v jednom. Mezinárodní situaci měla v malíčku. Byla si vědoma rizik i případných následků , z ničeho neměla obavy, věděla vše lépe než ostatní. Šojdrová se mýlí, podceňuje je.

zaka ( 30. listopadu 2016 09:32 )

Jediná spravedlivá si honí body a zviditelňuje se ,co takhle ještě promluvit o lichvě v podání synáčka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa