Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

E-maily, internet i smsky: Tajná služba chce Čechům nakukovat do soukromí

Autor: simao - 
29. listopadu 2016
11:31

Vojenská tajná služba má získat pravomoc kontrolovat komunikaci Čechů na webu. A to kvůli hrozbě kybernetických útoků. Počítá s tím novela, která by mohla platit již od začátku roku 2017. Předložilo ji ministerstvo obrany, které ujišťuje, že nejde o narušení práv jednotlivců, ale o kontroly podobné radarům na českých silnicích.

Kybernetické útoky se stávají stále závažnější hrozbou a je nezbytné připravit se na to, aby jim Česko mohlo čelit, varuje důvodová zpráva k novele zákona 289/2005 o Vojenském zpravodajství. Právě to by mělo získat rozsáhlé pravomoci v oblasti kyberbezpečnosti.

Rozvědka však bude moci na základě nových pravomocí dohlédnout na veškerou komunikaci Čechů na síti a přikázat poskytovatelům internetu či mobilním operátorům povinnost nainstalovat na náklady státu do svých sítí „černé krabičky“ umožňující sledování e-mailů či SMS zpráv, upozorňuje nyní iDnes.cz.

Útoky na Česko vedené od stolu a počítače

Projednávaný návrh již doputoval do Poslanecké sněmovny. Ministerstvo obrany jej hájí v důvodové zprávě tím, že zajišťování obrany ČR v oblasti kyberbezpečnosti prostě chybí. A kyberprostor je přitom v současném světě stále důležitější, ale i náchylnější k různým útokům. 

Bez informačních technologií si není možné představit žádnou podstatnější aktivitu, „ať už jde o obchod, zábavu, koníčky, ale také výkon státní správy“, uvádí zpráva. „Závislost společnosti a jejího fungování na informačních technologiích rapidně narůstá, a to ve všech oblastech... Se vzrůstající závislostí společnosti na informačních technologiích pak ale na straně druhé vzrůstá i riziko zneužívání těchto technologií,“ varuje přitom. 

Sobotkova vláda i proto schválila již loni 25. května Národní strategii kybernetické bezpečnosti ČR. Pod vojenskými zpravodaji má proto vzniknout Národní centrum kybernetických sil. Upravit však je třeba i umožnění používání technických prostředků kybernetické ochrany, upozorňuje ministerstvo obrany.

„V teorii války začíná být kybernetický prostor považován za pátou dimenzi pro válčení, vedle země, moře, vzduchu a vesmíru. Je proto důležité pro ozbrojené síly každého státu brát tuto okolnost vážně a budovat v rámci svých možností kapacity na vedení operací také v rámci kybernetického prostoru. Důležitost je o to vyšší, že v kybernetickém prostoru lze zaútočit nečekaně a prakticky odkudkoli,“ upozorňuje zpráva i před nedozírnými škodami takových útoků, které mohou být vedeny „nejen vojensky silnými státy, ale i slabými, nestátními teroristickými skupinami, a dokonce i jednotlivci“.

Kontrola na sítích jako kontrola radarem na silnicích?

A tak vznikl návrh, který nyní projedná Sněmovna. Změnit by se jím měl i zákon o elektronických komunikacích, kdy „právnická nebo podnikající fyzická osoba zajišťující síť elektronických komunikací nebo poskytující službu elektronických komunikací je povinna, je-li o to požádána za účelem plnění úkolů kybernetické obrany Vojenským zpravodajstvím na základě zákona o Vojenském zpravodajství, zřídit a zabezpečit ve vhodných bodech své sítě rozhraní pro připojení technických prostředků kybernetické obrany“.

Jde tedy o povinnost oněch „černých krabiček“ pro sledování českých sítí. Návrh upozorňuje, že nejde o to umožnit Vojenskému zpravodajství zasáhnout do základních práv a svobod a soukromé sféry osob ve větší míře, než tomu je doposud.

„Technické prostředky kybernetické obrany, které nově zavádí navržená novelizace zákona o Vojenském zpravodajství, nemají za cíl narušovat soukromí nebo tajemství zpráv a – to je třeba zdůraznit – rozhodně neopravňují Vojenské zpravodajství sledovat obsah komunikace konkrétních osob, ale pouze signalizovat určité přesně definované negativní jevy související s kybernetickým prostorem,“ uvádí dále zpráva. 

Jde tedy prý pouze o nezbytný monitoring kybernetického prostoru, který by umožnil včas identifikovat jevy nasvědčující přípravě kybernetického útoku. 

„Monitoring není určen k tomu, aby se zaměřoval obsah konkrétních informací nebo komunikace konkrétních osob. Lze jej přirovnat např. k úsekovému měření rychlosti na silnicích. Kamerový systém změří a zaznamená rychlost (tj. chování) všech vozidel bez rozdílu a bez identifikace, a správní orgány se poté zaměří jen na ta vozidla, jež jsou automaticky vyhodnocena jako vozidla porušující pravidla, přičemž ostatní zůstanou bez povšimnutí,“ přidává ministerstvo přirovnání.

Předpokládané náklady: 300 milionů ročně

Novelu hájil 16. listopadu v rámci jejího projednávání před sněmovním Výborem pro bezpečnost náměstek ministra obrany Jakub Landovský a ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun. Výbor přerušil projednávání návrhu do doby, než se k němu vyjádří stálá komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství. Nejdéle se tak má stát do 12. prosince. 

Je tak stále „v procesu“ a před chystaným druhým čtením ve Sněmovně. Zasahovat nemá do práva na informační sebeurčení člověka a nemá ani přinášet „přímé pravomoci státu, direktivně zasahovat do běžného života informační společnosti“. „Návrh zákona tedy nepředpokládá žádný státní zásah do soukromí uživatelů při zajišťování kybernetické obrany a v zásadě ani do jejich možností komunikovat prostřednictvím služeb informační společnosti,“ dodává zpráva.

Zhodnocení návrhu pak předpokládá i to, že bude mít jeho prosazení dopad na státní rozpočet. Ten by samozřejmě přinesla ona zmíněná kybercentrála, zřízená pod Vojenským zpravodajstvím. Půjde o náklady na kvalifikované pracovníky i sofistikované technické prostředky, které prý nelze předem přesně určit. „Odhady učiněné v rámci Vojenského zpravodajství počítají zpočátku s náklady přibližně 300 milionů korun ročně,“ uvádí důvodová zpráva k návrhu s tím, že bude záležet i na dalších rozhodnutích v rámci strategie boje Česka proti kyberteroru.

tgbg ( 29. listopadu 2016 16:37 )

Putler nutí Zemana , aby nás zase prodal Rusku!!!!

igamenir ( 29. listopadu 2016 14:20 )

Radarům se ubráníte jednoduše - sundáte nebo zamaskujete SPZ. Proto je taková jízda proti předpisům. Znamená to přirovnání tedy, že bude i zakázáno veškeré kódování či skrývání identity na internetu?

moiaza ( 29. listopadu 2016 13:08 )

 Husáková STB šmírovala nepohodlné lidí. Havloidní STB bude šmírovat všechny lidí. Až tak velký rozdíl v tom nevidím. Z nebe nás budou šmírovat USA drony, v počítačích Stropnického STB a ze země Chovancová STB. Jsme jako pod drobnohledem. Zajímavé je, že tgbg, regu a podobným, to vůbec nevadí.

11karel11 ( 29. listopadu 2016 13:05 )

Oni už nakukují teď, jen se o tom nemluví. Svoboda končí. Proti tomu se pražská kavárna nepostaví? Urážek hlavu státu, tak to jim jde . Zalepte si čočku kamery, mohou vás sledovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa