Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Vlhnou tisíce chlapských očí.“ Místopředsedu KSČM dojala smrt diktátora Castra

Autor: val, ČTK - 
28. listopadu 2016
13:00

Člen vedení KSČM Josef Skála, známý svými ortodoxními názory, se dojal nad úmrtím kubánského diktátora Fidela Castra. Na webu své strany publikoval komentář, v němž bývalého prezidenta ostrovního státu adoruje jako člověka, který dal lidem práva a svobody. Na Kubě zatím probíhají pietní akce.

„Kuba se umí radovat tak, jako málokdo. Teď jí však do smíchu není. Vlhnou i tisíce chlapských očí,“ napsal Skála v komentáři k Castrově úmrtí.

„Ty slzy nejsou na povel. Upřímnou soustrast, přátelé! Lítost svírá i naše srdce. Fidel dal lidem práva a svobody, které dřív škrtila prohibice v celé Americe. Kuba je bude bránit jako lev i teď. A my spolu s ní. ‚Elity‘ mamonu, tunelovaného z cizí práce, sejdou z mysli, jen co se vytratí z obrazovek. Před Fidelem smeknou až k zemi i příští staletí,“ dodal.

Malba s Fidelem Castrem ve městě Managua Malba s Fidelem Castrem ve městě Managua | REUTERS/Oswaldo Rivas

Skála, který byl členem Socialistického svazu mládeže i KSČ, patří v komunistické straně k zastáncům ortodoxních názorů. Na květnovém sjezdu strany nechybělo mnoho, aby vystřídal v čele KSČM stávajícího předsedu Vojtěcha Filipa. Nakonec se stal řadovým místopředsedou pro ideologii a propagandu.

Kuba drží smutek

Na Kubě mezitím probíhají smuteční akce. Kubánci budou mít do úterý možnost rozloučit se se zesnulým vůdcem v monumentálním památníku národního hrdiny Josého Martího na havanském náměstí Revoluce. Poté se urna s Castrovým popelem vydá na cestu na východ země, kterou ukončí v sobotu v Santiagu de Cuba. Vláda Kubánce vyzvala, aby v rámci uctění Fidelovy památky podepisovali prohlášení o věrnosti Castrovým ideálům a socialismu a o ochotě za tyto ideály bojovat.

V pondělí Havanu i Santiago čeká 21 dělostřeleckých salv, jejichž odpálení je naplánováno na 09:00 místního času (15:00 SEČ). Poté až do 18:00 místního času každou hodinu zazní jedna salva. Od úterý do soboty bude přes den dělostřelba v hodinovém taktu pokračovat a v neděli vojáci podle agentury EFE opět vypálí 21 salv.

Fidel Castro se v polovině srpna objevil na veřejnosti. Fidel Castro se v polovině srpna objevil na veřejnosti. | Reuters, Profimedia.cz

Ačkoli vzpomínkové akty formálně začínají v pondělí, vlajky na ostrově jsou již od soboty staženy na půl žerdi. V rámci devítidenního státního smutku, který vyvrcholí v neděli, jsou zrušeny koncerty i sportovní klání, zavřené jsou diskotéky a platí zákaz prodeje alkoholu.

Pieta v Havaně vyvrcholí v úterý, kdy je na náměstí Revoluce plánováno velké shromáždění a mše. Poté urnu čeká 900 kilometrů dlouhá pouť do Santiaga, která potrvá čtyři dny. Cesta bude v opačném směru kopírovat Fidelovo revoluční tažení ze Santiaga do Havany v roce 1959.

Další pietní akt je ohlášen na sobotu na santiagském náměstí Antonia Maceoa, bojovníka za kubánskou nezávislost. Smutek uzavře v neděli ráno pohřeb na hřbitově Svaté Ifigenie v Santiagu. Předpokládá se, že pohřeb se uskuteční v úzkém kruhu bez účasti oficiálních delegací.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

orm_nav ( 30. listopadu 2016 16:29 )

Byl to chlap, jakých je málo. Čest jeho památce.

zaka ( 28. listopadu 2016 14:11 )

Co můžeme chtít na bolševickém h....u

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa