Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pokuty i kontroly: Politiky bude ze začátku hlídat i Chovancovo ministerstvo

Ministr vnitra Milan Chovanec
Ministr vnitra Milan Chovanec  (Autor: E15 Anna Vackova)
Autor: uni - 
28. listopadu 2016
13:27

Ministerstvo vnitra počítá s výpomocí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran v prvních měsících jeho fungování. Vláda dnes vyslechla zprávu, podle které předseda nově vznikajícího úřadu pravděpodobně nebude jmenován do konce letošního roku, přitom nová instituce má začít fungovat na začátku ledna. Časově náročné bude podle resortu vnitra i následné personální obsazení úřadu zaměstnanci, protože budou muset projít výběrovým řízením podle zákona o státní službě.

Materiál připravený pro jednání kabinetu uvádí, že „ministerstvo vnitra je proto připraveno poskytovat předsedovi úřadu po pracovní linii nezbytnou pomoc při přípravě podkladů pro dislokační komisi a dalších materiálů pro navazující majetkoprávní úkony“Ministerstvo počítá s pomocí také po stránce personální, ekonomické a administrativní. 

S úřadem se sídlem v Brně počítá novela zákona o politických stranách, která je účinná od letošního 21. září. Provádět kontroly, udělovat sankce, přijímat podněty a vést šetření může úřad od začátku příštího roku.

Předsedu úřadu jmenuje na šest let prezident, který dostane na výběr z jednoho kandidáta Poslanecké sněmovny a jednoho kandidáta Senátu. Další čtyři členy úřadu vybere prezident z kandidátů Senátu, kterému je navrhuje prezident Nejvyššího kontrolního úřadu, Sněmovna a jednotliví senátoři. „Je potřeba mít na zřeteli, že jmenování předsedy a členů úřadu závisí na parlamentu a prezidentovi, tedy je v zásadě mimo sféru vlivu vlády,“ uvádí zpráva ministerstva vnitra, která se zabývá tím, co je třeba pro chod úřadu udělat.

Návrhem sněmovních nominantů na členy i na předsedu úřadu se bude začátkem příštího týdne zabývat volební komise dolní komory. Plénum by mohlo kandidáty navrhnout na schůzi, která začíná v úterý. Prezident NKÚ Miloslav Kala ve středu nominoval na místa členů úřadu právníka Michala Pletichu a člena vládní rady pro koordinaci boje s korupcí Martina Kameníka. Jeho návrhem se bude zabývat Senát.

Nyní se podle zprávy pro ministry nezdá pravděpodobné, že bude předseda úřadu jmenován do konce roku. „Z hlediska rozpočtového pak lze i považovat za vhodné, aby ke jmenování došlo s účinností nejdříve k 1. lednu 2017,“ uvádí ministerstvo vnitra. Vzhledem k tomu, že výběrové řízení na zaměstnance bude trvat dva až tři měsíce, je resort úřadu připraven zpočátku pomáhat předsedovi s řadou záležitostí.

reypal ( 28. listopadu 2016 17:53 )

A kdo bude hlídat posrance za špatná rozhodnutí?A kdo bude hlídat chovance?

sores ( 28. listopadu 2016 14:27 )

Není to tak dávno co Chovanec v Plzni venku prodával ovoce! Byla mu zřejmě venku zima tak šel do politiky a teplé kanceláře, hlavně úžasného platu!!! Banda nemakačenko!

agfor ( 28. listopadu 2016 14:10 )

Zase další ouřad pro kamarádíčky ? Kolik těch flákačů si myslí, že je budeme živit ?

strycbrady ( 28. listopadu 2016 13:54 )

A Bartoška s Pytlíkem je zase v neklidu. Krymu zdar.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa