Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Analýza: Kdo jsou Robejškovi Realisté? Ohrožení pro Babiše i užitečný spojenec

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    28. 11. 2016
    06:09

    Necelý rok před konáním voleb do Poslanecké sněmovny, po kterých se bude sestavovat také nová česká vláda, založil politolog Petr Robejšek novou konzervativní stranu Realisté. Může odborník trvale žijící v Německu oslovit české voliče? A bude pro hnutí ANO Andreje Babiše spíše soupeřem, nebo lákavým spojencem? V analýze Blesk.cz odpovídala dvojice expertů Josef Mlejnek z Univerzity Karlovy a sociolog Jan Herzmann.

  • 1.Strana podle Robejška

    Petr Robejšek založil pravicově konzervativní stranu Realisté, s níž by chtěl příští rok ve sněmovních volbách získat až 20 procent hlasů. Strana chce hájit rodinu, bezpečnost a národní zájmy. „Na jaře představíme velmi konkrétní politický program pro volby a na podzim počítáme s tím, že zasedneme v Poslanecké sněmovně. Zvolení předsedy strany se odehraje někde ve fázi únor, březen,“ řekl Robejšek. Zatím stranu vede jako mentor, který určuje její programové cíle, svou kandidaturu na předsedu vnímá jako nepravděpodobnou.

     

    Strana chce získat hlasy voličů, kteří dosud nenašli na politické scéně možnost, s níž by se ztotožnili. Kromě toho chce oslovit i zklamané voliče pravicových stran a hnutí ANO, které se podle něj posouvá stále víc doleva. Peníze na volební kampaň chce strana získávat ze sponzorských darů. Robejšek se ohradil proti tvrzení, že za stranou stojí skupina Penta. Její mluvčí ale nevyloučil, že Penta stranu do budoucna finančně podpoří.

     

    Kromě Robejška se k Realistům připojili mimo jiné i prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek, ekonom Pavel Kohout, proděkan Hornicko-geologocké fakulty na Vysoké škole báňské Alexander Király nebo prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiří Horecký.

    Analýza: Kdo jsou Robejškovi Realisté? Babišův soupeř i vítaný společník Analýza: Kdo jsou Robejškovi Realisté? Babišův soupeř i vítaný společník | Blesk – Jakub Poláček

  • 2.Cesta pro novou českou pravici?

    Česká pravice nemá poslední roky na růžích ustláno. Po skandálu kolem Petra Nečase v roce 2013 se pomalu znovu vzmáhá „reinkarnovaná“ ODS. Odchod Karla Schwarzenberga zase poznamenal TOP 09 a extrémnější pravice jako třeba SPD Tomia Okamury se v průzkumech potácí kolem třech až pěti procent. I proto přišel současný šéf TOPky Miroslav Kalousek s nápadem sjednotit demokratické pravicové strany v jakýsi blok. To bylo ale předtím, než na scénu vstoupili Realisté.

     

    „Hlavním problémem české pravice je podle mého názoru její rozdrobenost, neschopnost společného působení. Vznik nové strany s největší pravděpodobností tuto rozdrobenost prohloubí a pravici jako celku tím neprospěje,“ myslí si o Realistech politolog a sociolog Jan Herzmann. 

     

    Podle Josefa Mlejnka má nová pravicová strana problematický základ. „Já tam cítím příliš mnoho nacionalistického egoismu, který zejména z dlouhodobějšího hlediska stejně není žádným receptem skoro na nic, ani na přežití. Realisté se sami vymezují jako strana konzervativní, čili se blíží dosavadním pravicovým stranám, ale jsou pro ně zároveň i konkurencí,“ řekl Blesk.cz.

     

    Otázkou zůstává, zda si Robejšek nevytyčil příliš velký cíl, když vyhlásil, že chce ve volbách každý pátý hlas. „On musí při startu nové strany sršet sebevědomím, jinak by se vůbec nechytil. A dosáhnout pomocí politického marketingu z nuly dvacet procent ani ne za rok, to přece jde – viz Andrej Babiš. Tím neříkám, že to tak bude i v případě Realistů, ale za jistých okolností to tak může být,“ míní Mlejnek.

     

    S tím ale Herzmann nesouhlasí. „Momentálně celá česká pravice, včetně té krajní, za níž považuji především SPD a Úsvit - NK, disponuje asi pětinou, možná čtvrtinou potenciálních hlasů ve volbách. Proto je meta 20 % v horizontu jednoho roku naprosto nereálná,“ poznamenal.

    Video  Musíme chránit hranice a udeřit na pašeráky uprchlíků, říká expert.  - Marcel Mihalik, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • 3.Osloví voliče muž žijící trvale v Německu?

    Problematickým faktem může být pro některé voliče to, že Petr Robejšek žije trvale v Německu a z této zkušenosti také strana vychází, protože nelze pominout jisté podobnosti s AfD (Alternativa pro Německo), která vznikla před necelými 4 lety. „Ano, určitě, toto je však více dimenzováno na české podmínky, není to jen česká kopie AfD,“ poznamenal k tomu Mlejnek.

     

    „Pan Robejšek bude obtížně vysvětlovat, jak dosud hájil české národní zájmy z Německa, zvláště když pracoval pro mezinárodně působící německé koncerny a snad i pro Bundeswehr. Možná se dal inspirovat poměrně velkou popularitou Jana Švejnara, který také 'přichází z venku'. Platí ale, že když dva dělají totéž, není to totéž,“ poznamenal k osobě Petra Robejška Jan Herzmann. „Petr Robejšek působí již dlouho v českých médiích a jeho názory jsou částí společnosti přijímány, čili to nemusí být zas až takový handicap,“ míní naopak Mlejnek. 

     

    „Kořeny jsou v obou případech (AfD a Realisté) podobné. Když to hodně zjednoduším, jde o zdůrazňování národních zájmů na úkor globalizačních tendencí a o paušální kritiku současné politické elity. Realisté ovšem u nás nejsou prvním uskupením s takovým zaměřením. Oba projekty Tomia Okamury, tedy Úsvit i SPD, mají velmi podobný záměr ochrany národních zájmů a jejich úspěšnost není zanedbatelná. ANO Andreje Babiše využilo nespokojenosti značné části občanů s politickými elitami a má u voličů úspěchy, o jakých se AfD nezdá,“ dodal Herzmann.

    Video  Studio Blesk se šéfem německé AfD Petrem Bystroněm  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 4.Je pro Realisty v Česku místo?

    Realisté budou potřebovat podle Josefa Mlejnka ostré lokty, aby se na politické scéně prosadili a udrželi. „Nicméně ve společnosti poptávka po postojích, jaké Realisté (Robejšek) zatím ventilovali, určitě existuje,“ myslí si politolog z Univerzity Karlovy.

     

    Že to ale nebudou mít vůbec jednoduché, si myslí druhý z Bleskem oslovených expertů. „V USA se hodně mluvilo o tom, že tam nemůže uspět člověk typu Donalda Trumpa. Ukázalo se, že může. Když teď řeknu, že místa pro Realisty je u nás zatraceně málo, berte to jen jako věštění z křišťálové koule. Každopádně ale platí, že Realisté vstupují do hodně zaplněného prostoru a budou jen velmi obtížně získávat příznivce,“ soudí Herzmann.

     

    Jednoho politologa už v čele politické strany máme, konkrétně Petra Fialu, a jeho schopnost oslovit širší okruh voličů zůstává i po téměř třech letech praxe omezená. Když jsem si přečetl základní dokument Realistů, jejich Kodex, měl jsem pocit, že mám v ruce odbornou stať, možná základ budoucí politologické knihy. Pokud je to náznak způsobu, jak budou Realisté komunikovat, stanou se spíš klubem pravicových intelektuálů než masovou stranou, kterou by chtěli být,“ dodává muž, který stál dlouhá léta za výzkumnou agenturou Factum.

    Politolog Jan Herzmann komentoval ve Studiu Blesk výsledky krajských a senátních voleb 2016. Politolog Jan Herzmann komentoval ve Studiu Blesk výsledky krajských a senátních voleb 2016. | Blesk / Martin Pekárek

  • 5.Komu ublíží a co na to Babiš?

    ODS, TOP 09 i hnutí ANO - to jsou strany, které zřejmě na úkor Realistů nejvíce ztratí. Jak moc, to ukážou až podzimní volby. Třást by se měly ale především pravicové strany balancující na hranici 5 %, což je brána pro vstup do Poslanecké sněmovny, tedy předevší Úsvit - NK a Okamurova SPD. „Mohou ublížit ODS, TOP 09 i hnutí ANO, popřípadě mohou odsát hlasy i od různých dosavadních populistických či antiimigračních subjektů. A byť se vymezují jako pravice, důrazem na národní zájmy i postoji vůči migrační krizi mohou být přitažliví i pro část voličů levice,“ odhaduje Mlejnek.

     

    „Realisté budou patrně usilovat jednak o přízeň pravicově smýšlejících občanů, kteří v posledních letech nevolili, a pak o voliče všech stran od středu do prava, tedy od ANO přes KDU-ČSL, ODS a TOP 09 až po Úsvit, SPD a možná i DSSS,“ míní Herzmann a souhlasí s tím, že se může připojit část voličů KSČM nebo SPO.

     

    Přestože Realisté mohou „sáhnout“ i do voličů hnutí ANO, vítal Andrej Babiš novou stranu s otevřenou náručí. Oproti tomu se Petr Robejšek snažil vůči hnutí ANO spíše vymezit. Jak se spolu tedy Robejšek s Babišem „porovnají“? „Pro Andreje Babiše jsou sice Realisté z jednoho úhlu pohledu konkurencí, z druhého úhlu pohledu vítaným koaličním partnerem po volbách. Pro něj může být optimální variantou, kdyby ANO mělo 30 % a Realisté dejme tomu 15 %, to už by na většinu v parlamentu asi stačilo a Babiš by se mohl odseknout od tradičnějších stran,“ poodhaluje možné Babišovy myšlenky Josef Mlejnek.

     

    „Nemohu vyloučit ani to, že si od nové strany slibuje oslabení TOP 09 a její vytlačení z Poslanecké sněmovny. Spíš mne překvapuje, že se pan Babiš nebojí možnosti, že by Realisté přetáhli i část jeho voličů. Snad je to tím, že ANO jede na vítězné vlně a při plánování volební kampaně se spíše zabývá myšlenkami na útok než na obranu,“ doplňuje Herzmann.

    Krajské volby 2016: Rozesmátý Andrej Babiš ve štábu hnutí ANO. Vpravo Martin Stropnický Krajské volby 2016: Rozesmátý Andrej Babiš ve štábu hnutí ANO. Vpravo Martin Stropnický | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 6.Jen další marketingový projekt?

    Obavy také panují z možného „rychle nahoru, rychle dolů“ alá Věci veřejné. Nejedná se tedy podle politologů jen o další marketingový projekt? „Z velké části samozřejmě ano, ale co dnes není marketingový projekt, že? Pokud je za celým projektem Realistů i skupina Penta (konkrétně Marek Dospiva z Penty), znamená to, že mají peníze a mohou tedy udělat viditelnou kampaň, což jejich šance na úspěch pochopitelně zvyšuje. Zvyšuje, ale samozřejmě nezaručuje,“ myslí si Mlejnek. 

     

    „Těžko říci. Obvykle se to dá zhodnotit až po několika letech. Kalouskova myšlenka založit TOP 09 se zpočátku mohla jevit jako marketingový projekt, ale ukázalo se, že to je skutečná politická strana s legitimním ideovým zázemím. I když se teď možná bude muset nějak obměnit, transformovat, aby si udržela aspoň opoziční lavice v parlamentu,“ upozorňuje Herzmann a dodává: „Na druhé straně Věci veřejné zpočátku vypadaly jako moderní hnutí založené na soudobých formách komunikace lídrů s voliči, ale brzy se ukázalo, že v jejich případě o marketingový projekt jde. S posuzováním Realistů bych proto raději aspoň rok či dva počkal.“

    Politolog Josef Mlejnek při rozhovoru pro Blesk Politolog Josef Mlejnek při rozhovoru pro Blesk | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dzery ( 28. listopadu 2016 11:28 )

Zajímal by mě důvod proč se píší články na pokračování.

1pravda1 ( 28. listopadu 2016 10:46 )

Takže skupina Penta vystrčí dopředu svého lídra žijícího v Německu Robejška. A to ještě jako pravicová strana. Pravice mají lidé pokrk, po tom, co předváděl Nečas s kmotry a Nagyovou. Lidé už po druhé nenaletí na volby pravice - přemluv bábu s dědkem ať volí pravici Připomíná mi to Paroubka Moje LEV21 bude mít deset procent, pak dvacet..... a nííííícccc.

freecooIin_zika ( 28. listopadu 2016 06:55 )

Dopadnou jako Strana zelených.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa