Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šlechtová: Nabídněme chudým seniorům minibyty. Vzniknou ghetta, varuje Udženija

Autor: sou - 
27. listopadu 2016
13:25

Náklady na bydlení, potraviny, léky - to je jen krátký výčet toho, co musí senioři pokrýt ze svého důchodu. Řada z nich přitom s penězi vyjde jen tak tak. Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) by jednou z cest mohlo být vystavění takzvaných komunitních domů pro seniory s garantovaným nájemným. Půjde o formu bydlení pro ty, kteří chtějí dále žít aktivním způsobem a nepotřebují ošetřovatelskou péči. První dáma ODS Alexandra Udženija ale zastává názor, že by se problémy seniorů měly řešit případ od případu. Navíc v pořadu Partie uvedla, že malometrážní bydlení s sebou nese i hrozbu vzniku dalších ghett. 

Paní Jaroslava bydlí ve Zlíně v pronajatém bytě a každý měsíc musí vystačit s důchodem ve výši 8 600 korun. „Šest tisíc tady platím nájem a zbytek, co mi zůstane, tak mi pomalu nestačí ani na léky,“ uvedla pro pořad Partie důchodkyně. Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové by právě pro ni mohla být vhodná varianta přesunu do takzvaného komunitního bydlení pro seniory.

„Loni jsme vyhlásili úplně první program na komunitní domy pro seniory, kde se jedná o podporu vzniku výstavby minimálně deseti bytů pro seniory,“ uvedla ministryně s tím, že by v těchto domech nemělo nájemné převýšit částku 57,20 korun za m2.  Dotace ministerstva pro místní rozvoj na výstavbu těchto domů pak činí až 600 tisíc na byt.

Příští rok vzniknou v Česku desítky komunitních domů pro seniory

Na program bylo nejdříve vyčleněno padesát milionů korun, ale kvůli enormnímu počtu žádostí byla tato částka navýšena. „Žádosti nám přišly za zhruba 190 milionů korun, takže v České republice vznikne několik desítek těchto domů pro seniory a na příští rok počítám s úplně tím samým, a tam ještě snižujeme podmínky,“ vysvětlila.

Podle analýz ministerstva spousta seniorů žije v panelácích, kde nemají v podstatě žádný společenský život a trpí depresemi nebo na vesnicích zase nezvládají starost o „grunt“. „Samozřejmě musí být ochotni se sestěhovat do jiného domu, kde ty metry čtvereční jsou menší,“ upřesnila Šlechtová.

Tento plán se ale moc nelíbil její oponentce. „Já zastávám názor, že tuto pomoc, já říkám adresnou pomoc, musíme brát případ od případu,“ míní 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija, která je zároveň místostarostou pro sociální záležitosti na Praze 2.

Udženija se bojí vzniku ghett

Největší kompetenci by svěřila do rukou obcí, protože ty prý nejlépe vědí, jak se postarat o potřebné. Uvedla i příklad, kdy jí přišel dopis od manželů ve věku 79 a 75 let, kterým výrazně do rozpočtu zasáhlo zavedení inflační doložky. „Kdybych se měla držet všech příruček a regulací, tak řeknu: nemají na to, nabídneme jim byt v domě s pečovatelskou službou. Ale já říkám ne. Pokud nás prosí jen o to, že nemají na zaplacení inflační doložky, tak je přece pro obec i pro stát mnohem levnější oželet těch pár stovek ročně, nechat seniory tam, kde jsou zvyklí, než zabírat byt v domě s pečovatelskou službou, kde už může být někdo, kdo to potřebuje více,“ vysvětlila Udženija.

Podle ní se vše reguluje a obce dostávají nejvíce příkazů z ministerstva práce a sociálních věcí, které jim zavírají ruce. Výstavbu malých bytů, o které je enormní zájem, by klidně svěřila komerční sféře. V tom se ale ODS neshodne s ČSSD. Udženija se tak bojí toho, že by se z malometrážních bytů lehce mohlo stát ghetto. „Je potřeba jim adresně pomáhat, adresně je dávat do společnosti, a ne jim rovnou na začátku říkat: my vás vylučujeme do malometrážních bytů, patříte tam. To je naprosto špatně,“ myslí si.

I podle Šlechtové má bytovou politiku vykonávat obec

Šlechtová s ní v tomto ohledu souhlasila. „Ono se to tak trochu týká i návrhu zákona o sociálním bydlení, který má v podstatě v plánu udělat to, že se zaměřuje na mnoho skupin, není zaměřen jen na ty nejužší, a v podstatě úředníci úřadu práce budou diktovat obci, koho kam umístit bez ohledu na to, zda ta obec má volné byty nebo ne,“ upozornila ministryně s tím, že v tomto ohledu se její ministerstvo s rezortem práce a sociálních věcí nemůže shodnout, a doufá, že se to v brzké době podaří vyřešit.

Výhrady MMR debatovala i se Svazem měst a obcí. „Starostové ví, že s nimi držím ‚basu‘, a nechci, abychom tu mandatorně jako stát vydávali peníze někam, kde si vůbec nejsme jistí, že je to třeba, a u bytové politiky souhlasím s tím, že ji má vykonávat obec,“ uzavřela Šlechtová. 

tonulenka ( 27. listopadu 2016 15:53 )

To by muselo jít z jejích obrovských platu za ni,to néééé!!!!!

tonulenka ( 27. listopadu 2016 15:50 )

No to bylo zase moudro.Tak se jím odpustí několik stovek ročně a to je zachrání/z 6 000 kč měsíčně to bude tak nějaká desetikoruna..A ta babochlap,srbka,ať si nechá rady s pečovatelskýmy domy.Nedovede si představit,co je to pro starého člověka stěhovat se do jakéhosi domova důchodců.Možná řešení,v lokalitě,kde žili,mít možnost jít do menšího bytu.

agfor ( 27. listopadu 2016 15:06 )

Oni se nestydí, nadiktovali si přehnané platy. Hlavně, že nikdy nepracující mají peněz dost.

agfor ( 27. listopadu 2016 15:04 )

Mám jiný návrh. Zvedněte důchodcům důchody. Vždyť je stát okrádal po celý život skoro o 70% platu.

vlasta1 ( 27. listopadu 2016 14:56 )

Jak může ODS ukazovat na bordel který zavinili oni. Ta Srbka kterou nasadili na Šlechtovou tak ji nesahala ani po kotníky, vždyť ona opakovala stále stejné fráze a většinou byla mimo mísu. Tatínek Peciča by ji měl poučit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa