Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trump oceňuje „fanoušky“. Dočká se pozvání do USA po Orbánovi i Zeman?

Autor: Zuzana Štíchová - 
25. listopadu 2016
18:51

Veřejně podporovali Donalda Trumpa během předvolební kampaně, pak byli mezi prvními gratulanty. To mají společné maďarský premiér Viktor Orbán a český prezident Miloš Zeman. Orbán se ve čtvrtek dočkal telefonátu z Trump Tower a budoucí americký prezident ho dokonce pozval do USA. Přijde brzy také telefonát na Pražský hrad?

„Nebudu se vměšovat do amerických vnitřních záležitostí, pouze řeknu, že kdybych byl americkým občanem, ano, volil bych Donalda Trumpa,“ prohlásil Zeman natvrdo v září. Už dříve ale bylo jasné, že Hillary Clintonová není Zemanovou favoritkou. Kvůli vzájemné názorové podobnosti dokonce i některá zahraniční média označila Zemana za evropského Trumpa. Společně kritizují média, zastávají tvrdý antiimigrační postoj nebo chtějí rázně zatočit s Islámským státem. 

Prezidentův mluvčí se navíc na důkaz podpory v New Yorku vyzdobil Trumpovou plackou.

Kromě Zemana se pak za Trumpa v Evropě nejhlasitěji postavili maďarský premiér Viktor Orbán, bratr polského exprezidenta Jaroslaw Kaczynski a ruský prezident Vladimir Putin. Ten zřejmě doufá v rozmrazení vztahů Ruska a USA.

Jen několik hodin poté, co bylo jasné, že Trump porazí svou demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou, Zeman neváhal uspořádat tiskovou konferenci, na které označil přirovnávání k Donaldu Trumpovi za ocenění a novému prezidentovi gratuloval.

Vzhledem k podobnosti chování Viktora Orbána, který krátce po volbách také hlasitě Trumpovi tleskal, by se tedy mohlo stát, že bude Donald Trump brzy volat také na Pražský hrad.

„Vše plně záleží na nově zvoleném prezidentovi USA, kterého pan prezident v kampani podpořil. Připomínám, že pan prezident již telefonicky hovořil s paní Ivanou Trumpovou,“ odpověděl na dotaz Blesk.cz, zda prezident očekává telefonát z USA, Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Video  Zeman: „Že jsem jako Trump? To není urážka, ale ocenění!“  - Jan Jedlička, Blesk TV
Video se připravuje ...

Schapira chce vyměnit za Trumpovou

Vstřícným krokem směrem k celé Trumpově rodině pak bylo nadšení, které Zeman prezentoval z možnosti, že by se novou americkou velvyslankyní v Praze mohla stát Trumpova bývalá manželka, původem Češka, Ivana Trump.

„Udělalo mi to velkou radost,“ řekl rodačce ze Zlína v telefonickém rozhovoru prezident Zeman. Ivana Trump prý o post svého exmanžela sama požádala. Prezident jí také poděkoval za odvahu a dodal, že „lepší velvyslankyni USA do Prahy poslat nemohou“.

Zeman by tak v tomto směru mohl slavit dvojnásob. Nová velvyslankyně by měla přímou vazbu na prezidenta USA, a ještě by se zbavil neoblíbeného Andrewa Schapira, se kterým bojuje kvůli kritice cest na Východ. Naposledy Zeman velvyslance neoprávněně nařkl, že se nezúčastnil oslav 28. října na Pražském hradě. Fotografie i kolem sedící diplomaté však dokázali, že Schapiro v sále během udílení státních vyznamenání byl.

„Pan velvyslanec byl v tom případě během slavnostních okamžiků 28. října na Hradě neviditelný,“ snažil se pak ostudu mírnit mluvčí Ovčáček. Schapirova manželka si později na sociální síti dělala legraci, že velvyslanec skutečně dokáže zmizet, ale pouze tehdy, když má pomáhat s domácími pracemi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.44 ( 26. listopadu 2016 00:22 )

Pro Trumpa je Zeman nula. Jestli si Zeman to pozvání nevyžebrá přes Ivanu T., tak si dělá zbytečný naděje.

meverickx ( 25. listopadu 2016 20:38 )

To je snad jasné že tam Milda brzy bude pozvanej ,, Není o čem diskutovat ,.,,. A pak by se mohla slavnostně rozmlátit busta opilce Václava Lháře a dal bych tam místo ní Mildu ,.,. O tom žádná

istyl ( 25. listopadu 2016 19:05 )

tezko...nas, spis vas, muj ne, ozrala se marne snazi vetřít, ale tezko mu to vyjde...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa