Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Šéf Národní galerie Fajt ve sporu se Zemanem o profesuru pohořel. Nebyl první

Autor: ČTK, brk - 
25. listopadu 2016
13:00

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt neuspěl s žalobou na nečinnost prezidenta Miloše Zemana, který ho loni v květnu nejmenoval profesorem. Rozsudek je pravomocný, lze proti němu pouze podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Žalovaný (Zeman) nebyl ve věci nečinný,“ konstatovala předsedkyně senátu pražského městského soudu Ivanka Havlíková.

Zeman nepodepsal Fajtův jmenovací dekret společně s dekretem fyzika Ivana Ošťádala z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Zdůvodnil to jejich vážnými prohřešky z minulosti.

Kunsthistorikovi Fajtovi vyčítá údajnou snahu o dohodu s bankou, aby část jejího sponzorského daru sloužila jako příspěvek k Fajtovu ředitelskému platu. Fajt označil prezidentovy argumenty za nepravdivé a manipulativní. K jeho správní žalobě se připojila Karlova univerzita, kde Fajt vyučuje.

S obdobnou žalobou na Zemana před časem neuspěl Ošťádal. Podle tehdejšího rozhodnutí pražského městského soudu prezident vytýkanou nečinnost napravil, když odeslal ministryni školství dopis s informací, že se muže rozhodl nejmenovat.

sexymozek ( 25. listopadu 2016 13:55 )

Havloidům se bortí svět,co se to děje?

nezadat1 ( 25. listopadu 2016 13:39 )

Sakra kde toho hajzla schováváte?

strycbrady ( 25. listopadu 2016 13:22 )

23.11. si všichni slušní lidé připoměli 120.výročí narození soudruha prezidenta Klementa Gottwalda, který se významě podílel na demokratickém vývoji Československé republiky.Věnujme mu tichou vzpomínku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa