Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Koho napadlo sepsat prohlášení „čtyř“ o Číně? Zaorálka, prozradil premiér

Autor: zst - 
24. listopadu 2016
19:50

Setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou bylo krokem za určitou linii. V pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére to řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a připomněl dalajlamovu minulost. Potvrdil také, že tzv. prohlášení čtyř připravil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Kritika se na hlavu Daniela Hermana po setkání s dalajlamou snesla především z Pražského hradu. V pořadu Blesk.cz se do něj ale pustil také Bohuslav Sobotka, který ministru kultury vyčetl i slabší vedení rezortu.

„Jedna věc jsou zákony, které potřebujeme, aby ministerstvo kultury prosadilo. Tam si myslím, že řada věcí ještě chybí. A pak je to, co udělal Daniel Herman, že se sešel s dalajlamou. V tom by nebyl žádný problém. Já nemám problém, aby se kdokoliv, včetně člena vlády, sešel s dalajlamou. Žijeme v demokratické svobodné zemi. Po pravdě řečeno do toho nikomu nic není,“ poznamenal. Připojil však jedno „ale“.

„Daniel Herman přijal oficiálně dalajlamu na ministerstvu kultury a tím překročil určitou linii, kterou jsme si ve vládě řekli, že překračovat nebudeme. Nebylo to dobře zkoordinováno s ministrem zahraničí,“ dodal.

Video: Jak Sobotka vysvětlil, že se před lety sám zastal dalajlamy? Podívejte se:

Hermanovi pak ve vedení rezortu vzkázal, aby přidal. „Je citlivá otázka odměňování lidí v kultuře. V těch institucích, které zřizuje ministerstvo kultury. Tam už se leccos udělalo, byl bych rád, kdybychom v tom mohli pokračovat,“ naznačil, kam se jeho kritika bude ubírat. Podobná slova pak zopakoval i na tiskové konferenci po bilancování právě s ministrem kultury.

Změnili jsme politiku, s tím souvisí respekt

Sobotka dál také vysvětloval, jaké vztahy aktuálně Česko s Čínou má. „Naše vláda jako celek, a nikdo proti tomu neprotestoval, se dohodla, že změníme politiku vůči Číně,“ zdůraznil účast všech tří koaličních stran s tím, že v minulosti se ve vztazích se zemí prezidenta Si Ťin-pchinga Česko spíše izolovalo.

„Ačkoliv všechny okolní země – Polsko, Maďarsko, Německo, nebavím se už vůbec o Británii – zlepšovaly vztahy s Čínou, tak my jsme stáli stranou a říkali jsme, že je zlepšovat nechceme. Naše vláda to změnila a v rámci toho je i určitý respekt. Čína musí respektovat naše pravidla, naše hodnoty. A my bychom měli na oplátku respektovat fakt, že Čínu nelze dělit a podporovat nějaká hnutí, která vedou k separatismu. To je vše,“ řekl k tomu premiér.

Připomněl také, že dalajlama je sice dnes duchovním představitelem, ale před pěti lety byl předsedou exilové vlády Tibetu. „V tom je ten politický problém,“ vypíchl Sobotka.

Prohlášení čtyř vymyslel Zaorálek, bylo potřeba

Prohlášení, které vzniklo po setkání ministra kultury s tibetským duchovním, pak bylo podle předsedy vlády potřeba.

„Návrh textu připravil pan ministr zahraničí Zaorálek. Je to logické, on je člověk, který by měl vyhodnocovat, zda tady nastává problém ve vztazích s jinými státy, nebo ne. To je jeho kompetence. Já pokládám Luboše Zaorálka za kompetentního a dobrého ministra zahraničí. Když jsme dostali ten text, tak jsem s ním vyjádřil souhlas. To nebyl text, který by se podepisoval. Komunikace probíhala v zásadě po telefonu,“ vysvětlil své úvahy směrem k oficiální tiskovině, kterou následně na své webové stránky vyvěsil Pražský hrad.

Spekulovalo se také o tom, že na podobné vyjádření tlačila čínská velvyslankyně. To Sobotka příliš komentovat nechtěl. „Neměl jsem ambice zmapovat aktivity čínské velvyslankyně v těch dnech. Já jsem se s ní nescházel,“ řekl pouze.

Podívejte se na celý záznam pořadu Ptám se, pane premiére:

Video  Ptám se, pane premiére! Celý záznam: O chaotickém Babišovi a podrazech v politice  - Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Za prohlášením z roku 2008 si Sobotka stojí

Před osmi lety Sobotka  podpořil protibetské prohlášení, ve kterém se zavázal vystupovat na obranu lidských práv a podporovat dialog Tibetu s Čínou. Žádný názorový obrat oproti aktuálnímu stavu v tom ale nevidí.

„V prohlášení ministerstva zahraničí se jasně píše, že podporujeme jako Česká republika dialog mezi tibetskou národnostní menšinou a Čínou. Že podporujeme kroky, které vedou k tomu, aby byla respektována národnostní práva v této oblasti. Není to tak, že by se Česká republika vzdala své pozice v této věci,“ obhajoval oficiální dokument.

„My jsme přebírali vládu, když tady byly relativně špatné česko-čínské vztahy. Snažili jsme se všemi kroky, abychom zlepšili hospodářskou situaci. Za ty dva tři roky se výrazně zvýšil počet čínských turistů, kteří sem přijíždějí. Každý z nich tady realizuje nákupy zhruba za 19 tisíc korun,“ dodal k tomu Sobotka.

joudajoudovy ( 25. listopadu 2016 08:04 )

a co rika herman vyjadreni dalidy, ktera je spokojena s vyhrou trampa? nebude mit jezuita spatne spani? http://www.reflex.cz/clanek/komentare/76124/dalajlama-zradil-slunickare-nevadi-mu-donald-tru mp.html klaus na tema brady, 28.rijen a 17.listopad. 1.video stopaz: 28:57 - 35:38 http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1963686-pravice-se-musi-sjednotit-aby-mohla-neco-udel at-rika-vaclav-klaus

prezny ( 24. listopadu 2016 22:13 )

Zavoral, to bylo jasný hned.

platenka ( 24. listopadu 2016 20:44 )

Pane premiére, ten balanc na laně začíná být směšný. Ostatně jako u Babiše. Už vím, koho za rok nevolit. Ne že by mi to nebylo líto.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa