Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žena omilostněná Zemanem je prý recidivistka. Zdraví jí zničila autonehoda

Autor: bru/ČTK - 
23. listopadu 2016
17:54

Psychicky nemocná žena, kterou omilostnil prezident Miloš Zeman, je právnička a v minulosti provozovala advokátní kancelář. Ve vězení byla za to, že podvodně vylákala peníze z projektu výstavby optického kabelu Českých radiokomunikací. Žena je recidivistkou, soudy ji v minulosti dvakrát potrestaly za majetkovou trestnou činnost. Vyplývá to z přípisu ministra spravedlnosti, který si ČTK vyžádala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Hrad zdůvodnil udělení milosti tím, že žena trpí dlouhodobou psychickou nemocí, kvůli níž jí byl už několikrát přerušen trest. Uvedl, že ve vězení byla poprvé. Z přípisu ministerstva ale vyplývá, že žena už dříve dostala pětiletý nepodmíněný trest odnětí svobody. V roce 2009 jí pak soudy uložily souhrnný trest za podvod v délce 6,5 roku.

„S ohledem na závažnost trestné činnosti by bylo možné uvažovat například o podmíněném uložení milosti,“ napsal v dopise pro prezidenta ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Z dokumentu dále vyplývá, že odesláním podnětu ke zvážení udělení milosti reagovalo ministerstvo na žádost Hradu, která souvisela s výzvou papeže Františka ke zmírnění či odpuštění trestů pro odsouzené.

Žena, která má titul doktorky práv, nastoupila do vězení v červenci 2014, trest jí tak měl skončit v roce 2020. Podle rozsudku v letech 2000 až 2003 vylákala společně s tehdejším manželem podvodným jednáním 267.000 korun, přičemž se pokusili nelegálně získat dalších 14,5 milionu korun.

Podle pravomocného rozsudku si žena ponechávala v letech 2004 až 2008 pro svou potřebu různé finanční částky jako úhradu faktur v hotovosti za odebrané zboží. V minulosti nebyla soudně trestána. Díky vzornému chování mohla věznici už několikrát na čas opustit.

Hrad při informování o udělení milosti upozornil na to, že žena se ve vězení stará o své dítě, které by po dosažení tří let věku muselo od matky pryč. Výjimku z jinak striktního požadavku na nevyléčitelnou či život ohrožující chorobu zdůvodnil tím, že se na prezidenta nedávno obrátil osobním dopisem papež František u příležitosti konce Světového roku milosrdenství.

Omilostněná podvodnice pobírala od roku 2003 invalidní důchod, nyní pobírá starobní. Ve věznici Světlá nad Sázavou byla umístěna ve specializovaném oddělení pro trvale nezařaditelné osoby. V minulosti prodělala vážnou dopravní nehodu s trvalými následky.


sangi ( 23. listopadu 2016 20:56 )

Důchodový věk u žen činí: 53 let, pokud vychovaly alespoň 5 dětí 54 let, pokud vychovaly alespoň 3 nebo 4 děti 55 let, pokud vychovaly alespoň 2 děti 56 let, pokud vychovaly alespoň 1 dítě 57 let V kolika prosím porodila to dítě, když mu sou 3 roky a nyní pobírá starobní důchod?

zednik ( 23. listopadu 2016 20:11 )

V tom článku se prase nevyzná. Zeman omilostnil dvě ženy. Tak která je která???

strycbrady ( 23. listopadu 2016 18:57 )

Co tím chce Blesk říci? Krym zůstane stejně Rusku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa