Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Den v kalendáři pro Karla IV. a jeho matku? Vláda řekla „ne“

Autor: ČTK - 
23. listopadu 2016
14:25

Vláda ve Sněmovně nepodpoří poslanecký návrh, podle kterého by měli císař a král Karel IV. a jeho matka Eliška Přemyslovna významný den v kalendáři. Předkladatelé úpravy v čele s Augustinem Karlem Andrlem Sylorem (Úsvit) navrhují, aby významný den připadal na 14. května, tedy den císařova narození. Ve středu k návrhu vláda přijala negativní stanovisko, informoval mluvčí vlády Martin Ayrer.

Novela, pokud by ji parlament schválil, by rozšířila počet oficiálních významných dnů na 12. Na rozdíl od svátků jde o dny pracovní, mají spíše symbolický význam.

Obdobná novela zákona se už loni a letos v parlamentu projednávala, kvůli jiným pozměňovacím návrhům ale nakonec nebyla přijata.

Loni v dubnu předložila skupina poslanců novelu, která měla významným dnem připadajícím na 31. srpna připomenout spojení Přemyslovců s Lucemburky. Sněmovna ji upravila tak, že by měl 14. května významný den Karel IV. a 1. října senioři, navíc by se doplnil název svátku Den boje za svobodu a demokracii o Mezinárodní den studentstva.

Senát pak doporučil připomenout spolu s Karlem IV. Elišku Přemyslovnu. Poslanci letos v dubnu hlavně kvůli navrhované úpravě pojmenování svátku 17. listopadu nepodpořili sněmovní ani senátní verzi předlohy. Nyní je ve hře prostřednictvím jiné novely opět i doplnění názvu listopadového svátku.

sportak ( 23. listopadu 2016 14:41 )

Sobotko řešte běžence, ať se nemusí stavět zdi. Turek chystá zásobu vypustit, až Vladimír pískne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa