Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zachrání Čechy zadržené v Turecku Zaorálek? Jede vyjednávat o jejich osudu

Autor: zst, ČTK - 
23. listopadu 2016
12:35

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) bude v rámci plánované návštěvy Turecka řešit možné vydání dvojice zadržených Čechů. Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase zadrželi Turci za údajnou podporu terorismu. Vedle toho ho čeká i další nelehký úkol, jednání o problematické turecké elektrárně, na kterou Česko poskytlo úvěr. Hrozí totiž ztráta 16 miliard korun. Informoval o tom zpravodajský portál Info.cz.

Informace o Zaorálkově plánu prozradil na jednání vlády jeho kolega, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Dvojici Čechů zadrželi Turci kvůli údajné podpoře teroristů. Případ je ale složitý, protože Všelichová a Farkas působili v Sýrii v rámci kurdských jednotek YPG. Zda a případně jak se zapojili přímo do bojů, není jasné. Poskytovali ale v oblasti Rajovy (západní Sýrie) minimálně humanitární pomoc.

Podle Turecka jsou jednotky YPG teroristé, přesto, že Spojenci je využívají jako pomocníky v boji s Islámským státem. Všelichová a Farkas měli Kurdům obstarávat zbraně.

Portál idnes.cz také informoval o tom, že dvojice stihla do Česka poslat zhruba 20kilogramový balík s kurdskými věcmi, které se mají vystavovat. Výtěžek z výstavy by pak měl jít na stavbu polní nemocnice. S tímto cílem, tedy postavit polní nemocnici, odjel prý do Sýrie Miroslav Farkas.

Problematická elektrárna

Zaorálek vyrazí také jednat o stavbě turecké elektrárny Yunus Emre, na který poskytla úvěr Česká exportní banka (ČEB) a pojistila ho státní pojišťovna EGAP. Stavba stále není dokončena. Celková pojistná angažovanost EGAP je 16,1 miliardy korun Kč, nesplacená výše jistiny úvěru ČEB je pak 11,7 miliardy Kč. Vyplývá to z materiálu na jednání vlády, jež ve středu o problému jedná. Hrozí totiž výrazné negativní dopady na státní rozpočet.

Hlavním dodavatelem je česká společnost Vítkovice Power Engeneering, která je v insolvenci. Dlužníkem je turecká společnost Adularya, součást holdingu Naksan. V návaznosti na zmařený pokus o státní převrat v Turecku je ale investor Naksan Holding spravován fondem pojištění vkladů (TMSF), který je podřízen úřadu předsedy vlády.

Oba bloky elektrárny jsou stavebně a montážně prakticky dokončeny. Během testování se ale objevily technické problémy, jejichž odstranění představuje dodatečné náklady 80 až 100 milionů euro (až 2,7 miliardy korun). Ty zůstávají nedořešeny kvůli politickým událostem a kvůli neshodám o původu těchto problémů. Po pokusu o státní převrat byli majitelé a členové managementu skupiny Naksan Holding zadrženi.

Ve hře je podle zprávy ministerstva průmyslu pět variant řešení splácení úvěru. Jde o navýšení úvěru ČEB o 40 až 60 milionů euro nad rámec nynějšího úvěru na dokončení projektu a prodej až po dokončení stavby. Dále převzetí projektu ze strany ČEB. Třetí variantou je urychlený prodej projektu ze strany turecké státní firmy před jeho dokončením a částečné splacení úvěru ČEB z výtěžku. Další zvažovanou možností je zahájení právních kroků vůči tureckému státu. Poslední varianta zahrnuje nahlášení pojistné události na EGAP, což představuje negativní dopad do státního rozpočtu 16 miliard korun.

jity ( 23. listopadu 2016 15:00 )

Ty bys jim ukázal jak se ty okopy staví.

jity ( 23. listopadu 2016 14:58 )

Ještě nám tam Vyorálka někam zaorají. Nebo bude muset dělat orál.  

vlasta1 ( 23. listopadu 2016 14:20 )

Nikdo je tam neposílal a vzhledem k tomu že ona toto absolvovala již v březnu a on absolvoval výcvik v cizinecké legii tak by měli vědět že to není počítačová hra. Takže jen ať si to vychutnají až do dna a neutrácet státní peníze. Existují soukromé firmy které se za peníze zabývají těmito případy a osvobozováním takovýchto lidí a tak je možné aby Sluníčkáři na ně udělali sbírku.

vlasta1 ( 23. listopadu 2016 14:12 )

Nevím proč by je měl někdo zachraňovat a utrácet státní peníze, když věděli vzhledem k tomu že to nebylo poprvé co to reprezentuje. Za blbost se platí a tak ať si to vyzobou až do dna.

milan1959 ( 23. listopadu 2016 13:59 )

Jestli někdo zachrání tyto sluníčkáře, tak to určitě nebude soudruh Zaorálek !!! Ten si z toho akorát udělá promo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa