Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zákon Anti-Babiš má problém: Chybí jedno písmenko, bude se hádat šéf ANO

Autor: zst - 
23. listopadu 2016
09:04

Ani poslanci, ani senátoři neodhalili to, co právníci Parlamentního institutu. Po těch chtělo posouzení novely zákona o střetu zájmů hnutí Andreje Babiše. Odborníci objevili drobnou chybu, která ale mění celý zákon. Jedno chybějící písmeno totiž znamená, že zákaz vlastnictví médií se nebude vztahovat jen na členy vlády, jak bylo původně zamýšleno, ale také na poslance, senátory nebo třeba krajské zastupitele, ombudsmana či hradního kancléře. Informace přinesl deník Právo. 

Necelý týden do posledního hlasování o novele zákona o střetu zájmů, tzv. lex Babiš nebo Anti-Babiš, se předseda ANO rozhodl vytasit předposlední trumf. Jeho hnutí nechalo normu posoudit legislativce z Parlamentního institutu a ti našli chybu. Chybějící písmeno zásadně mění znění novely a odborníci tento nález označili za „ústavně neslučitelný“.

„Neexistuje ohrožení svobodné soutěže politických sil, pokud bude médium vlastnit poslanec nebo senátor, natož další veřejní funkcionáři podstatně nižší úrovně,“ uvádí se v jedné ze tří analýz. A to je voda na mlýn Andreji Babišovi a spol.

Sám šéf hnutí ANO si nechal vypracovat ještě další analýzu. Jak říká, u renomovaného právníka. I on poukázal na možnou protiústavnost. Babiš přitom opakově právě o možné stížnosti k Ústavnímu soudu mluví.

Andrej Babiš (ANO) se v případě volebního úspěchu v parlamentních volbách 2017 bude muset vzdát Agrofertu i Mafry. Chce to zákon o střetu zájmu, který zřejmě projde Sněmovnou. Andrej Babiš (ANO) se v případě volebního úspěchu v parlamentních volbách 2017 bude muset vzdát Agrofertu i Mafry. Chce to zákon o střetu zájmu, který zřejmě projde Sněmovnou. | ČTK

Možné komplikace se ale nelíbí opozici. Jeden z autorů zpřísnění zákona o střetu zájmů, poslanec TOP 09 Martin Plíšek Blesk.cz v SMS zprávě napsal, že analýzu Parlamentního institutu nemá k dispozici. „Nemůže dělat závazný výklad. Hnutí ANO navíc kritizovalo, že se zákon vztahuje jen na ministry. Kvůli jednomu možná spornému paragrafu by zákon neměl spadnout pod stůl, když už jednou ve Sněmovně prošel 135 hlasy,“ dodal.

Analýza se objeví na koaliční radě

Práce Parlamentního institutu by měla být hlavní oporou Babišovy argumentace i na středeční koaliční radě, kde se na jeho žádost bude novela znovu probírat. Otázkou ale je, jak se k novým informacím postaví ČSSD a lidovci. Obě strany totiž ve Sněmovně lex Babiš podpořily. „Chceme ukázat, že zákon je totální paskvil,“ řekl Právu šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek ale uznává, že se koaliční partnery zřejmě přesvědčit nepodaří.

Co říká paragraf 4a: „Veřejný funkcionář uvedený v § 2 odst. 1 nesmí být provozovatelem rozhlasového nebo televizního vysílání nebo vydavatelem periodického tisku ani společníkem, členem nebo ovládající osobou právnické osoby, která je provozovatelem rozhlasového nebo televizního vysílání nebo vydavatelem periodického tisku.“

Co tedy v textu chybí: „Pokud tvůrci zákona chtěli zakázat vlastnictví médií pouze členům vlády, kteří jsou uvedeni pod písmenem c), nikoliv všem veřejným funkcionářům, museli by na ně výslovně odkázat, takže první věta by musela znít: „Veřejný funkcionář uvedený v § 2 odst. 1 písmeno c nesmí...“

Autorem zpřísnění zákona co se týká vlastnictví médií, je budoucí ministr pro legislativu a šéf Legislativní rady vlády Jan Chvojka (ČSSD), který se úřadu ujme od začátku prosince.

Hlasování ve Sněmovně

Poslanci by se novelou měli zabývat hned příští úterý, kdy budou na programu normy vrácené Senátem. Možnosti budou mít zákonodárci dvě - buď schválit verzi Senátu, která odkládá účinnost na září 2017, nebo senátory přehlasovat a poslat tak prezidentovi k podpisu původní dokument, podle nějž začne zákon platit už od ledna.

I když jde zdánlivě jen o administrativní záležitost, v praxi to znamená několik měsíců, po které mohou například firmy Andreje Babiše dál čerpat státní dotace apod., argumentují stoupenci novely. Pro sněmovní verzi tak bude zřejmě Kalouskova TOP 09. „Poradíme se o dalším postupu, ale nejčistší bude podpořit sněmovní verzi,“ řekl Právu Plíšek.

Neobvyklou verzí by pak bylo neschválení ani jedné z předchozích variant. Zákon by tak „spadl pod stůl“. Vzhledem k urputnému boji Andreje Babiše už by se zřejmě nový do voleb nestihl. Možností tak zůstává další novela, která by chybějící písmeno do zákona doplnila.

gabreta ( 8. prosince 2016 18:26 )

Když si člověk vzpomene na Hřebíčky, Bárty a další ministry, jak dočasně převedli firmy na své blízké a přidělovali si státní zakázky, to nikomu nevadilo i když to byl mlčky tolerovanej podvod. Když Babiš nechtěl podvádět voliče, tak je to špatný a musel se proti němu vytvořit zákon. Jó, proti větru se holt chc*át nevyplácí!!

noacojezase ( 23. listopadu 2016 12:40 )

Celý ten zákon je v podstatě nanic, jen zneprůhlední majetkové vztahy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa