Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sobotkovi s Babišem bych také rád vyměnil některé ministry, vzkázal Bělobrádek

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. listopadu 2016
12:35

Rošády v Sobotkově kabinetu, které premiér nachystal, nenechávají lidovce chladnými. Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka je v sídle KDU-ČSL v centru Prahy okomentovali v úterý slovy, že lidovci zůstávají jednotní a změny neplánují. Bělobrádek si však do svých koaličních partnerů rýpl, že by si dokázal představit i jiné změny v jejich řadách.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) sáhl k výměně „unavených“ ministrů a prstem ukázal na ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera a šéfa zdravotnictví Svatopluka Němečka. Vedle toho však Sobotka vyzval i své koaliční partnery, aby sáhli také do svých řad.

„Když se vyhrává, tak se vítězná sestava nemění. My vzhledem k tomu, že dochází k bilančním rozhovorům premiéra s jednotlivými členy vlády, tak my jsme si vyhodnotili také naše tříleté působení ve vládě Bohuslava Sobotky. Rozhodně nevidíme žádný důvod k tomu, aby došlo ke změně v nominantech KDU-ČSL ve vládě ČR,“ komentoval vládní rošády v úterý vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) na tiskovce, kterou lidovci svolali do atria svého sídla v Paláci Charitas.

Video  Bělobrádek vzkázal koaličním partnerům: Některé ministry bych vyměnil.  - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Právě dnes se přitom oba kandidáti na nové ministry – poslanec Jan Chvojka a Miloslav Ludvík, šéf pražské ČSSD a ředitel FN v Motole – mají sejít s prezidentem Milošem Zemanem. Ludvík již u Zemana byl, druhá schůzka proběhne odpoledne, uvedl pro Blesk.cz Chvojka. 

„Je to jejich vnitřní záležitost. My to respektujeme a já doufám, že noví členové vlády zapadnou do vládního týmu a budou dobře odvádět svoji práci,“ komentoval Bělobrádek změny u ministrů ČSSD.

Ale zpět do centra Prahy. Spolu s Bělobrádkem vystoupil na tiskovce lidovců první místopředseda strany a ministr zemědělství Marian Jurečka, který shrnul úspěchy svého resortu a plány – především hospodaření s vodou a boj se suchem, hospodaření s půdou, podporu venkova a českých potravin.

„To, co nás jako KDU-ČSL odlišuje od sociální demokracie dnešních dnů, ale také i od ANO, že opravdu máme tady jasnou vizi, máme dlouhodobý propracovaný program… Jsme schopni dělat věci nejenom proto, aby teď dobře vypadaly, abychom dokázali přinést nějaké líbivé, populistické gesto, ale abychom dělali věci, které jsou promyšlené pro budoucí generace,“ rýpl si Jurečka do koaličních partnerů.

Bělobrádek: Některé ministry bych určitě vyměnil

V případě KDU-ČSL se však pod tlakem ocitl především ministr kultury Daniel Herman. Za svou schůzku s dalajlamou, opoziční KSČM mu však nezapomněla ani jeho dřívější účast na sudetoněmeckém sjezdu a šéf komunistů Vojtěch Filip žádal Hermanovu hlavu.

„Jak jste si všimli, Dan nepřišel, takže je jasný, o čem bude tiskovka,“ zavtipkoval přitom při příchodu Bělobrádek. Při dotazu Blesk.cz na současnou pozici ministra Hermana však zvážněl. „My jsme to samozřejmě zvážili a nevidíme důvod k jakýmkoli změnám v nominantech za KDU-ČSL. Já bych také rád vyměnil některé koaliční členy vlády, ale to mi nepřísluší, pokud nejsou z KDU-ČSL, tak to prostě v životě bývá,“ uvedl Bělobrádek. Na dotaz, které ministry by vyměnil, odpověděl pouze, že „některé určitě“.

Kromě vlastních plánů v dotažení některých věcí v domácí politice chtějí lidovci během zbytku času, který byl Sobotkově vládě pro toto funkční období vyměřen, pokračovat mj. v prosazování prozápadního směřování Česka. 

„Hodláme dále pokračovat v našem jasném a jednoznačném postoji k našemu začlenění v rámci EU i NATO. Byli jsme to my, kdo vyvinuli velké úsilí, aby česká vláda jednoznačným způsobem se postavila ke krizi na Ukrajině, jak dále racionálně a nepopulisticky a zároveň velmi zodpovědně se připojit ke snaze vyřešit migrační krizi. Zároveň jsme byli i celkem jednoznačně vždycky pro, abychom definovali svou politiku jako prozápadně orientovanou,“ upozornil Bělobrádek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 23. listopadu 2016 10:25 )

pokrytecti flaternici se hlasi s prispevkem po funuse. belobrado mate pravdu, chtelo by to dalsi vymenu a pokracovani bych videl u vasi partaje, ktere stale neco rozvracuje. usta a krok jste drzeli pouze z komunisty a to 42.let.

havran2 ( 22. listopadu 2016 14:35 )

(Y)

hejhej ( 22. listopadu 2016 13:50 )

po Diensbierovi měl vyletět z vlády zrádce a lhář Herman.

moiaza ( 22. listopadu 2016 13:29 )

 V prvé řadě bych vyměnil toho to pána. Náčelníka zlodějů a podvodníků, kteří se neštítí po státu vymáhal lup zpět a ještě si ho nechat proplatit. Pane Holobrádku, o politiku se moc nezajímám, ale budu nejšťastnějším člověkem, když vaše strana bude nevolitelná.

ridic ( 22. listopadu 2016 13:16 )

Už by bylo načase aby vypadnul, tato strana se spojí i s čertem, jenom aby zůstala u koryt. A bylo to tak i dřív.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa