Sobota 30. března 2024
Svátek slaví Arnošt, zítra Kvido
Oblačno 18°C

České dráhy bez rychlíků a regionálních vlaků? Nemohou se účastnit tendrů

Autor: uni - 
21. listopadu 2016
12:01

České dráhy mohou být vyloučeny z tendrů na rychlíky nebo regionální linky. Potvrzuje to právní analýza, kterou si nechaly zpracovat. Problémem je nový zákon o veřejných zakázkách, jenž vyžaduje od firem jinou podobu akcií, než v které je má zmíněný dopravce. Informaci přinesly Lidovky.cz

Nejvyšší vedení státního dopravce dostalo minulý týden právní posudek, který potvrdil obavy z nesouladu se zákonem o veřejných zakázkách. Externí právníci tvrdí, že chystané soutěže na rychlíkově tratě tak mohou pro České dráhy skončit fiaskem, jelikož je ministerstvo dopravy může ze soutěže o linky vyloučit. Anebo může tendr oprávněně napadnout konkurence.

Podle zákona o zadávání veřejných zakázek, který platí od října, „má objednatel veřejných služeb, tj. kraj i stát, novou povinnost vyloučit z nabídkového řízení vybraného dopravce, pokud nemá zaknihované akcie“. Výjimku kvůli podobě akcií v něm mají pouze firmy ve vlastnictví obcí či měst, nikoliv státu.

České dráhy mají v souladu s paragrafy akcie ve formě fyzických listin. Zaknihované akcie jsou zanesené v registru jako záznam. Do této podoby lze běžně listiny nechat přepsat, ne však v tomto případě – zakazuje to zákon.

Právní materiál, který ve středu projednávala dozorčí rada státního dopravce, proto varuje: „Reálně hrozí, že aplikací nové povinnosti v nabídkových řízeních boudou ČD vyloučeny ze všech nabídkových řízení a postupně budou vytěsněny z poskytování veřejných služeb s kompenzací veřejných rozpočtů. S ohledem na již provedené notifikace nabídkových řízení je hrozba bezprostřední s přímým dopadem do hospodaření ČD“. 

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) tvrdí, že rešení existuje. „Spojíme se i s dalšími, kterým může tato nešťastná formulace uškodit a budeme iniciovat další kroky. Možností je metodické upřesnění ministerstva pro místní rozvoj nebo rychlá novela zákona o veřejných zakázkách,“ uvedl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mak ( 21. listopadu 2016 13:08 )

 Super. Ať konečně uvolní místo těm, kteří umí vlaky provozovat za přiměřený peníz i bez dotací, a v lepší kvalitě. Jeden ze státních předražených, neschopných a arogantních molochů.

PETR_50 ( 21. listopadu 2016 12:47 )

bez rychlíků a regionálních vlaků........ Alespoň se ten spěch a shon zpomalí!!! NENÍ KAM POSPÍCHAT.

jana999 ( 21. listopadu 2016 12:27 )

mělo by se spíš vyšetřovat, kdo má zájem zlikvidovat české dráhy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa