Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Le Penová se směje, Sarkozy pláče. Do prezidentského paláce se nevrátí

Autor: simao, ČTK - 
20. listopadu 2016
22:30

Sen exprezidenta Nicolase Sarkozyho vrátit se do Elysejského paláce se rozplynul. Ve francouzských primárkách ho do volební místnosti doprovodila manželka Carla Bruniová, jenže ani to mu štěstí nepřineslo. Skončil až třetí s odstupem za expremiéry Juppém a Fillonem. Jeden z nich by pak měl vyzvat příští rok patrně Marine Le Penovou.

Ve Francii se příští neděli uskuteční druhé kolo hlasování o kandidátovi konzervativní pravice na francouzského prezidenta. V dnešním prvním kole nezískal potřebných více než 50 procent hlasů žádný ze sedmi adeptů.

Výsledky z téměř 90 procent hlasovacích středisek jasně ukazují, že postupují expremiéři François Fillon a Alain Juppé.

Podle údajů po sečtení hlasů v 8890 ze všech 10 228 hlasovacích středisek zvítězil Fillon, kterého podpořilo přes 44 procent hlasujících. Druhý Juppé získal více než 28 procent hlasů. Až třetí skončil s přibližně 21 procenty exprezident Nicolas Sarkozy, který věřil ve svůj návrat do Elysejského paláce, a tento výsledek je proto pro něj velkým zklamáním. 

Sarkozy již uznal porážku. Podpoří Fillona

Zkušený politický harcovník Sarkozy už svůj nezdar uznal. Zároveň hned zvýšil naději Fillona na získání kandidatury, když oznámil, že pro něj bude ve druhém kole hlasovat. „Musím upřímně říci, že ať už byly naše neshody jakékoli, zdá se, že Francois Fillon nejlépe pochopil výzvy, před nimiž stojí Francie. Budu pro něj hlasovat,“ prohlásil bývalý prezident.

Francouzské primárky organizuje strana Republikáni a jejími hlavními favority byli právě starosta Bordeaux a někdejší premiér Alain Juppé, další expremiér François Fillon a bývalý prezident Sarkozy.

Finále proti Le Penové?

Volby se nezúčastnila vůdkyně nacionalistické Národní Fronty Marine Le Penová, která hodlá kandidovat na prezidentku v příštím roce samostatně a které průzkumy dávají jednoznačné šance probojovat se do druhého kola volby.

Do ní by však rádi i další kandidáti. Exministr hospodářství Emmanuel Macron oznámil v týdnu úmysl kandidovat také. V srpnu podal demisi ve vládě Maniela Vallse, reprezentuje vlastní hnutí En marche! (Vpřed!). Otázkou pak je, jak se vysloví současný socialistický prezident François Hollande - své rozhodnutí by měl sdělit na začátku prosince.

Voličem kandidáta za poplatek 2 eura

Hollande vyčkával ostatně i na to, jak dopadnou francouzské pravicové primárky. Ty by totiž měly rozhodnout o favoritovi voleb, ačkoli černým koněm prezidentského klání je rebelka Le Penová.

Zúčastnit se výběru prezidentského kandidáta konzervativní pravice přitom mohl každý, kdo zaplatil manipulační poplatek dvě eura (54 korun) a podepsal prohlášení, že sdílí politické hodnoty pravice a středu. Nemusí ale mít stranický průkaz, což otvírá možnost taktického hlasování voličů jiného politického zaměření. Týká se to dvou až čtyř milionů lidí.

K francouzským volbám se na sociální síti vyjádřil i český europoslanec Luděk Niedermayer (za TOP 09). Podle něj se dnes odehrávají „dvě důležité věci pro budoucnost naší části světa“. Vedle odhodlání německé kancléřky Angely Merkelové kandidovat i počtvrté to jsou právě primárky ve Francii. 

„Je to pro nás trochu překvapivý model - o tom, kdo za republikány bude kandidovat, může ve dvou kolech rozhodnout každý Francouz (musí tuším zaplatit poplatek 2 eura). Je to jako kdyby voliči KSČM rozhodovali o tom, kdo bude kandidovat za TOP09,“ pozastavil se Niedermayer nad francouzským volebním systémem. 

K presidentskému úřadu bude muset jejich kandidát (nebo jiný, i to je možné) porazit pravděpodobnou druhou finalistku - paní Le Pen. Šance v tomto souboji mají různí kandidáti pravice různé a stejně tak nabízejí podstatně odlišnou vizi Francie i Evropy, což se nás opravdu dost dotýká,“ dodává.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa