Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Merkelová do toho jde počtvrté. Kalousek fandí, Černoch pukl a co další?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. listopadu 2016
17:20

Německá kancléřka Angela Merkelová se bude i počtvrté ucházet o volební vítězství. Čeští politici z této informace překvapeni nejsou. Najdou se mezi nimi fanoušci Merkelové, třeba Miroslav Kalousek (TOP 09) či europoslankyně Dita Charanzová (ANO), ale i odpůrci. Zatímco Jiří Pospíšil (za TOP 09) je opatrnější a vidí i to, co se Merkelové povedlo, s ostrou kritikou vystoupil poslanec Marek Černoch (Úsvit).

„Fandím Angele. Ne, že by nedělala chyby (jako všichni), ale není populistka, je statečná a má vizi světa, ve kterém chci žít,“ komentoval rozhodnutí Angely Merkelové předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Názory na Merkelovou se však různí. „Nefandím Angele. Chybnou migrační politikou ohrožuje nejen Německo, ale celou Evropu. Její multikulturalismus selhal, chci žít s jinou vizí,“ zareagoval na Kalouska Jan Skopeček z ODS.

Merkelová už měla podle německých médií svou kandidaturu oznámit na předsednictvu Křesťanskodemokratické unie (CDU), která vládne společně s Křesťanko-sociální unií (CSU).

„Dalo se to čekat. Je mimořádnou osobností,“ uvedl vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek pro ČTK. Šéf poslaneckého klubu lidovců Jiří Mihola na Twitteru doplnil: „Její rozhodnutí vítám, v Evropě není mnoho osobností, které mají vizi a odvahu.“

Černoch: Merkelová nemá soudnost

V české Sněmovně naopak za jednoho z nejráznějších kritiků Merkelové platí šéf poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch (Úsvit). Rozhodnutí kancléřky ho nijak nepotěšilo.

„Nemá soudnost a je to nesmysl – po tom všem, co se dělo, do jakých obrovských problémů dostala nejenom Německo, ale potažmo celou Evropu a kolik tragédií její rozhodnutí a slova mohou ještě přinést do budoucna, si myslím, že by se měla stáhnout a už se nikdy neukazovat,“ řekl v reakci pro Blesk.cz Černoch.

Sněmovní lídr Úsvitu upozornil přitom na rozměr migrační krize, která Evropu zasáhla. „Obrovský vliv mělo její prohlášení, ve kterém pozvala Syřany do Německa, kdy už tak kulminující migrační vlna ještě zesílila. Následky její politiky jsou vidět v Paříži, Bruselu, německých městech,“ dodal Černoch.

Promluvit do voleb v Německu by chtěli i tamní ostří kritici Merkelové a její migrační politiky – Alternativa pro Německo (AfD) v čele s Frauke Petryovou. Podle průzkumů mají zhruba pětinovou podporu voličů, což stačit nebude. Černoch si však myslí, že by Němci Merkelovou zvolit nemuseli.

V reakcích na rozhodnutí Merkelové jde však o výrazně menšinový názor.  Ale ne zcela ojedinělý. „Doufám, že němečtí občané dostanou po příštích volbách lepšího kancléře či kancléřku, než je Angela Merkelová, která je ztělesněním evropského establishmentu, který vehnal evropské země do nevídaných problémů jako krize migrace či řecká krize,“ uvedla pro Blesk.cz europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

Merkelová předčasně rozhodla německé volby?

Lídr Babišových europoslanců Pavel Telička (za ANO) Blesk.cz také řekl, že čtvrtá kandidatura Merkelové se očekávat vcelku dala. „Uspět může, německá Sociálnědemokratická strana (SPD) nemá v tuto chvíli stejně silného lídra. Německu se hospodářsky daří. Nicméně, stále je tu řada neznámých a do voleb ještě daleko,“ upozorňuje Telička.

Zatímco Merkelové fandí Miroslav Kalousek, fanynku má i u babišovců. „Angela Merkelová je nejvýraznější evropský politik, kterého si vážím a budu jí fandit, aby uspěla i napočtvrté, napsala Blesk.cz europoslankyně Dita Charanzová (ANO). 

Čtvrtá kandidatura Merkelové je logická i pro další politiky. „Případné vítězství ji zařadí mezi nejvýznamnější politiky SRN v historii a to by pro ni určitě bylo lákavé. Pro Německo je to určitě dobrá zpráva. Předpokládám, že v tuto chvíli CDU v tandemu CSU jasně vítězí ve volbách, i když mě to může vzhledem k německým sociálním demokratům mrzet,“ řekl Blesk.cz europoslanec Miroslav Poche (ČSSD).

„Znamená to ale i pro nás významný demokratický a evropský prvek v politice, která je v Evropě v poslední době nestabilní,“ dodává Poche.

O Merkelové jako záruce stability přitom mluví i další z europoslanců, tentokrát Luděk Niedermayer (za TOP 09). „Jsem rád, že kandiduje, v dnešní době růstu populismu a nástupu neodhadnutelných politiků představuje pro mne stabilitu, kompetenci a odpovědnost. Nebude to mít lehké, ale může uspět. Pro naši zemi by to bylo dobře,“ uvedl pro Blesk.cz.

Pospíšil: Měli hledat jiného kandidáta

Překvapen z rozhodnutí Merkelové není ani exministr spravedlnosti a další europoslanec za Kalouskovu Topku Jiří Pospíšil, který přidal obsáhlejší komentář. Upozornil v něm na Merkelové klady a zápory. „Já z toho nejsem úplně nadšený, protože mám pocit, že v oblasti evropské politiky, v oblasti řešení migrační krize paní Merkelová udělala celou řadu chyb a ty chyby se ještě ukáží i v budoucnosti,“ řekl Blesk.cz Pospíšil.

Kandidatura Merkelové je podle Pospíšila logická i z toho důvodu, že vládní koalice CDU/CSU nakonec nenabídla jiného možného protikandidáta.

„Budu doufat, že dále se udrží dobré vztahy mezi ČR a Německem, ty jsou pro mě klíčové. Už kvůli obchodu, protože většina našeho vývozu míří právě k našim sousedům – do Německa, příp. Polska, Rakouska či Slovenska. Rozhodnutí CDU respektuji, byť si myslím, že možná mohla CDU/CSU hledat jiného kandidáta, protože se zkrátka paní Merkelové uprchlickou krizi nepodařilo zvládnout. Mimo jiné to vedlo k rozdělení Evropy,“ míní europoslanec.

Podle Pospíšila je špatně, že Merkelová dopustila, aby se hlasovalo o migračních kvótách na Evropské radě, což dle něj vytvořilo určité praskliny v EU.

„Na druhou stranu je třeba ocenit to, že Německo je mimořádně ekonomicky úspěšné a má přebytkové rozpočty. V té vnitřní politice se Merkelové daří. Mám pocit, že je úspěšnější v národní politice než v evropské,“ dodal Pospíšil.

bizon_pepa ( 21. listopadu 2016 09:30 )

Niedermayer sveho casu vystupoval pomerne rozumne. Co se ale dostal do Brusela, tal plava hozny nesmysly. Je to ale logicke, kde jinde by si tak dobre a bez zodpovednost vydelaval. Telicka je to same v bledemodrem.

sportak ( 20. listopadu 2016 22:23 )

Jílková máte slovo, já proč je tu ticho

sportak ( 20. listopadu 2016 22:12 )

Prej merkelka vyhraje.

suov ( 20. listopadu 2016 21:29 )

Kalousek by potřeboval už aby ho někdo nakopal do pr dele, ožralá jedna, a tu jeho stranu rozpustit, jak dlouho tady bude otravovat ten hnusák zasraný?

noacojezase ( 20. listopadu 2016 21:26 )

Má to pěkně vymazlené, pan Špaček se může schovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa