Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemanův rádce Nejedlý má nové ryto. Podniká se stlačeným zemním plynem

Autor: kal - 
19. listopadu 2016
09:50

Byznys s leteckým petrolejem skončil blamáží a prohraným sporem se státem, ale podnikání Martina Nejedlého pokračuje. Poradce prezidenta Miloše Zemana po konci české odnože ruského gigantu Lukoil vsadil místo letadel na auta. A stojí za firmou ATM Energy, která provozuje v Praze a Mladé Boleslavi stojany na stlačený zemní plyn, CNG. Upozornil na to web Seznam Zprávy s tím, že odvětví je atraktivní díky státním dotacím.

Nebyl by to Martin Nejedlý, aby u něj nebylo něco „pod pokličkou“. Muž, ze kterého novináři marně mámili jeho životopis, figuruje v nové firmě na první pohled skrytě. V obchodním rejstříku je tu jen jméno jiného Zemanova poradce Pavla Galušky jako jediného člena představenstva.

Seznam ale prošel zápisy z valných hromad společnosti, kde narazil na to, že ATM vlastní tři společníci. Kromě Galušky je to právě Nejedlý a pak ještě Pavel Bazgier. Bazgierova další společnost Adast Systems stojany na CNG mimo jiné vyrábí.

Český plynárenský svaz uvádí, že Nejedlého firma podniká na Praze 10 a od června také v Mladé Boleslavi. Podle Seznamu ale zřejmě chystá expanzi, zájem měla o stojany v České Třebové nebo Velké Polomi.

Nejedlý: Odpovím v pondělí

Rozvoj CNG podporuje české ministerstvo životního prostředí i Evropská unie. Resort Richarda Brabce (ANO) na to chce obcím a krajům na vozidla s tímto pohonem rozdat až sto milionů a škodní by časem neměli být ani jednotlivci.

Společnost ATM Energy existuje pod nynějším názvem teprve dva roky, původně měla anonymní akcie. Lidé z okolí Miloše Zemana ji převzali a usměrnili její předmět podnikání právě na CNG.

Nejedlý nechtěl své aktivity pro Seznam nejdřív komentovat, pak vzkázal, že odpověď pošle v pondělí. Nereagovali ani další společníci firmy.

Podívejte se, kdo všechno slavil s Nejedlým na Hradě jeho narozeniny:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa