Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pithart kázal studentům a navezl se do Babiše. Ten chce z Česka rodinnou firmu

Autor: tmp, zst - 
17. listopadu 2016
16:30

Bývalý předseda české vlády a Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) se během oslav 17. listopadu na pražském Albertově nepřímo pustil do ministra financí Andreje Babiše (ANO). Jeho stranu označil za rodinnou firmu. Přidal také výzvu českým studentům, aby chodili k volbám a nekompenzovali svou neúčast jen demonstracemi a happeningy.

Podle Pitharta ukazuje studentské „rojení“, že česká občanská společnost posiluje. „Nedělám si iluze, studentský politický život bývá efemérní (rychle pomíjející – pozn. red.) záležitostí, i když někdy velmi spektakulární. Víme všichni, že přijde zkouškové období, prázdniny a v úlu se to zase uklidní,“ poznamenal.

Video  Pithart kázal studentům na Albertově: Demonstrace nestačí, choďte volit. 
Video se připravuje ...

Podle Pitharta ale jednou pro vždy zůstanou studenti občany. „K volbám podle statistik mladí lidé moc nechodí, doufám, že se to netýká Vás a nemyslete si, že to vykompenzujete sem tam nějakou demonstrací či happeningem,“ zkritizoval. Zároveň také vyslovil přání, aby mladí lidé úspěšní v bohatších zemích se chtěli vracet do Česka jako do slušné a spořádané země.

„A byli ochotni pro ni pracovat. Z vděčnosti těm, kteří tu byli před námi. Ze solidarity se současníky a z odpovědnosti k těm, kteří se tu teprve narodí,“ řekl také. „Čemu jste odhodláni, co budete ochotní obětovat, to víte vy nejlépe. Buďte kritičtí, v neposlední řadě sami k sobě. Mluvte o tom všem nahlas, pořád, nejen dnes. Neustávejte, já vám věřím,“ dodal a sklidil bouřlivý potlesk.

Během svého projevu také utrousil poznámku k nadcházejícím parlamentním volbám. V té se opřel do miliardáře Andreje Babiše. „Následující volby budou nejdůležitější. Vedle normálních stran si budeme moci vybrat také firmu, dokonce rodinnou,“ vyslovil se. K nálepce „pražské kavárny“ a „venkovské hospodě“ pak Pithart řekl: „V našich hospodách popíjejí spolu inženýr a zedník.“

Babiš: Rodinné firmy mám rád

Vicepremiér a ministr financí v odpovědi pro Blesk.cz přikývl, že má rodinné firmy rád. „Měli bychom být jedna rodinná (firma - pozn. red.), která má 10,5 milionu členů, kterým jde všem o stejný cíl - abychom si tu žili líp,“ uvedl ministr. „Je to podle mých představ rodina svobodná a demokratická, která ma ústavu, svobodné, dobře a rychle fungující soudy, které zajišťují spravedlnost. Všichni se tak mohou domoci svých práv. No a členové téhle velké rodiny si volí svoje zástupce, představitele, kteří pro ně pracují,“ dodal Babiš pro Blesk.cz.

luder ( 19. listopadu 2016 08:50 )

Havloidiotní výpary z Pražské kvakárny,kvikot Kodlčípku!!!, David Rockjedceller. SLUNÍČKA,CHRCHLOIDI,KODLČÍPCI..., David Rockjedceller. Pokud nechcete prezidenta,který je momentálně na Hradě,tak jen vám vy "demokrati" připomínám,že napřesrok to můžete u voleb změnit "demokratickou cestou" a né pokřikovat při každé příležitosti nesmysly o nespokojené většině...!!Takhle nelžou ani cikáni na sociálce,jako vy pohrobci Vency Veškrny,humanitárního ochlasty a propagátora "pravdy a lásky",kterých vás je sotva 20% společnosti...?!Jiný nedemokratický způsob vašich nespokojených projevů vás posunuje směrem na úroveň východních zemí,kde toto vaše počínání setkalo by se z úspěchem jistojistě...!!

hejhej ( 18. listopadu 2016 13:21 )

luder: Halík taky mohl zopakovat svoje slova, že lidé ,kteří volili Zemana jsou lůza - tudíž většina voličů. Horáček taky mohl veřejně zopakovat svoje slova, že je naší morální povinnosti pomáhat imigrantům a také respektovat jejich kulturu, zvyky a náboženství. Sebranka měla opět možnost žvanit a házet špínu na druhé.

luder ( 18. listopadu 2016 10:49 )

Zeman u nás nechce islamisty a mešity! Halík mohl na té demonstraci také říci, což běžně hlásá v médiích; že by si naši lidé měli vzít bydlet domů islamisty; že je to vlastně i naše povinnost! Za to by asi velký potlesk nesklidil!

joudajoudovy ( 18. listopadu 2016 10:01 )

no vidite, a s touto uvahou prisel ruml, ktery si po sametu udelal prava. neni to k smichu, kdyz spatny rychlokvaseny student prav toto prednasi narodu? a oni jsou ta inteligence, ktera se povysuje nad nevzdelanou delnickou tridou

luder ( 18. listopadu 2016 09:50 )

Článek 66 ústavy umožňuje parlamentu zbavit dočasně prezidenta funkce ale v situaci, kdy upadne do bezvědomí, nebo do válečného zajetí, kdy nemá svobodu rozhodování. Nikoliv na řešení politických sporů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa