Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Noví senátoři složili slib. I přes klanění Číně je povede Štěch, soupeře neměl

Autor: ČTK - 
16. listopadu 2016
14:10

Nově zvolení senátoři při středeční ustavující schůzi Senátu složili ústavou předepsaný slib a ujali se mandátu. Horní komora ale navzdory tomu kompletní není. Chybí v ní zástupce za Mostecko. Volby, v nichž v tomto obvodu obhájila místo v Senátu Alena Dernerová, zrušil soud. Voliči na Mostecku budou senátora vybírat v opakovaných volbách na konci ledna. Do čela komory byl opět zvolen Milan Štěch (ČSSD), protikandidáta neměl.

Noví i staronoví senátoři slíbili věrnost České republice, dodržování její ústavy a zákonů a také to, že svůj mandát budou „vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí“. Slib složilo 26 senátorů zvolených v řádných říjnových volbách.

První schůzi Senátu v povolebním složení zahájila tradičně státní hymna. Při schvalování návrhu programu schůze vyvolal mírné pozdvižení v sálu Jan Horník (STAN), který z řečniště poukazoval na to, že hlasoval pro, na zařízení ale měl „čekající hovor“. Předsedající Milan Štěch (ČSSD) už před tím upozornil na to, že nově zvolení senátoři mohou rozhodovat hlasováním až po složení slibu. Horník ve volbách obhájil mandát na Karlovarsku.

Volby na Mostecku se musí opakovat z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který říjnové hlasování označil za neplatné. Soud vyhověl stížnosti části rozpolceného hnutí Severočeši.cz, která nepovažovala vítěznou lékařku Dernerovou za řádnou kandidátku tohoto uskupení. Magistrát v Mostě podle soudu chyboval, když nezohlednil odvolání její kandidatury.

Štěch opět v čele

Zřejmě nejsledovanějším bodem schůze Senátu, které se kvůli nemoci neúčastní jen František Čuba (SPO), byla volba vedení horní komory, tedy předsedy a následně místopředsedů. Na rozdělení pozic se dohodli předsedové pěti senátních frakcí. Předsedou Senátu zůstal Štěch.

V tajné volbě získal 54 hlasů ze 78 odevzdaných. Štěchovo znovuzvolení se očekávalo navzdory výhradám senátorů z klubů KDU-ČSL a Starostů, kteří ho odmítli podpořit kvůli podpisu pročínského prohlášení ústavních činitelů. Jeho obsah Štěch opětovně obhajoval.

"Doufám, že vás, kteří jste mi v tuto chvíli hlas nedali z jakýchkoli důvodů, přesvědčím, že moje práce bude ve prospěch tohoto Senátu," řekl senátorům po zvolení staronový předseda horní komory. Za obdržené hlasy pak poděkoval, podporu více než dvou třetin senátorů označil za poměrně velkou. Později před novináři volbu označil za "nejvíce komplikovanou" vzhledem k událostem posledních týdnů.

Předseda Senátu znovu hájil obsah pročínského prohlášení, pro které ho někteří senátoři nevolili. "Odpovídá politice, kterou Česká republika praktikuje od roku 1993," uvedl Štěch. Zopakoval, že prohlášení nepodepsal, vyslovil s ním souhlas. Kdyby věděl, že prohlášení ´spustí takovou lavinu´, řekl by ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD), aby věc řešil na své úrovni. "Ale na druhou stranu se domnívám, že pan ministr zahraničí vysvětlil, proč chtěl čtyři ústavní činitele," dodal.

Místopředsedy Senátu byli zvoleni Ivo Bárek (ČSSD), Miluše Horská (za KDU-ČSL), Jaroslav Kubera (ODS) a Jiří Šesták (za Starosty). Výsledky oznámil předseda volební komise Luděk Jeništa. Vedení horní komory je tak kompletní.

Největší podporu získal Bárek, dostal 75 ze 78 odevzdaných hlasů. Šestáka volilo 63, Kuberu 59 a Horskou 58 senátorů.

maryfox ( 16. listopadu 2016 15:45 )

 Takže poklony Číně budou povinné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa