Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman oslaví 17. listopad v „papučích“, Halík na Václaváku. A co bude dál?

  • Autor: Jaroslav Šimáček,Eva Fornálová - 
    16. 11. 2016
    15:10

    Po 28. říjnu je tu další státní svátek, který přitahuje pozornost široké veřejnosti. Prezident Miloš Zeman s programem na Den boje za svobodu a demokracii překvapil, zůstane i s bolavým palcem v „papučích“ na zámku v Lánech a nevyjde mezi lidi. V ulicích se přitom chystá akcí celá řada, připomenout mají 17. listopad 1939 i 1989. Vrcholem oslav by měl být Festival svobody na pražském Václavském náměstí, kde účast přislíbila i řada řečníků včetně Tomáše Halíka, Bolka Polívky a dalších. Pro všechny pak zůstanou tento svátek otevřené obchody.

  • 1.Václavák: Koncert i proslovy Halíka či Rychlíka

    Hned na několika místech v Praze si lidé připomenout události z dob odporu proti nacistům i komunistickému režimu. Koná se Festival svobody s řadou doprovodných akcí. „Poprvé v historii se hlavní iniciativy, které se angažují v oslavách 17. listopadu, spojily, aby společně vyslaly silný signál do společnosti,“ uvádí za organizátory festivalu Jan Gregar.

     

    Hlavní část oslav vypukne v 16:00 na Václavském náměstí. Koncert pro budoucnost pořádá Kroměřížská výzva a řada dalších iniciativ. Přinese několik hudebních vystoupení, ale i proslovů známých osobností. Na pódiu by se měli objevit mj. písničkáři Jaroslav Hutka a Jiří Dědeček, zpěvačka Barbora Poláková, kněz Tomáš Halík, cestovatel Dan Přibáň, herec Bolek Polívka společně s režisérem Břetislavem Rychlíkem či další režiséři Jiří Menzel a Olga Sommerová.  

     

    Na 19:30 plánují organizátoři akci Občanský budíček – a sice rozezvučení Václaváku budíky na probuzení občanské společnosti. „Předpokládáme, že to bude vrchol celé akce. Neusínejme, bděme a nenechme si hodnoty demokracie a svobody vzít,“ vyzývají organizátoři a vzkazují, že kdo nemá plechový budík, postačí budík v mobilu. Z dalších hudebních čísel jsou plánována vystoupení Michala Hrůzy, Vypsané Fixy či Laury a jejích tygrů. Celý program objevíte tady.

    Takhle to na Václavském náměstí v Praze vypadalo, když se slavilo 25 let od sametové revoluce. Takhle to na Václavském náměstí v Praze vypadalo, když se slavilo 25 let od sametové revoluce. | Foto Blesk - Daniel Černovský

  • 2.Sobotka míří k Hlávkově koleji

    Už v devět hodin ráno startuje uctění památky 17. listopadu, které zastřešují především studenti a jejich spolky – jde o tradiční pietní akt u Hlávkovy koleje (09:00), poté následuje pieta v Žitné ulici (09:45). V průběhu dopoledne se pak očekávají davy lidí včetně defilé řady politiků i na Národní třídě u památníku 17. listopadu.

     

    Političtí či třeba armádní představitelé zamíří i k Hlávkově koleji. Naopak prezident Zeman se veřejných akcí účastnit tentokrát nebude. „Je to rozhodnutí prezidenta republiky a já myslím, že není nějaký důvod, abych to komentoval. Pokud jde o můj program 17. listopadu, tak bude hodně podobný tomu programu, který jsem měl před rokem a který mívám tradičně. Brzo ráno půjdeme s lidmi ze sociální demokracie položit kytku k památníku 17. listopadu na Národní třídě, zúčastním se také vzpomínky na studenty z roku 1939, ale také 1989 u Hlávkovy koleje a večer se zúčastním předávání Cen paměti národa,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

    Pietní akt před Hlávkovou kolejí 17. listopadu 2015 Pietní akt před Hlávkovou kolejí 17. listopadu 2015 | ČTK

  • 3.Albertov bez Zemana, zato s rektory a Pithartem

    „Tak jako před 27 lety, i tento rok se 17. listopadu sejdou studenti, zástupci vysokých škol a veřejnosti na Albertově, aby ukázali, že jim stav veřejných záležitostí v České republice není lhostejný,“ uvádí organizátoři. Na Albertově vystoupí se svými proslovy rektoři Tomáš Zima (UK) či Mikuláš Bek (MUNI) a také někdejší premiér Petr Pithart.

     

    Jejich proslovy by měly proběhnout od 11:30 na hlavní tribuně. V prostorech, které si pro sebe loni zabral Miloš Zeman a jeho příznivci. Po roce se však na 17. listopadu vrací Albertov do rukou studentů. Od 13:00 do 14:00 proběhne řízená diskuze „Mladí & budoucnost ČR“, po představení studentských spolků se pak od 15:00 do večera vystřídají na hlavním pódiu studentské kapely.

     

    Debatovat se však bude i v prostorách Menzy Albertov, kde Petr Pithart, Daniel Kroupa, šéf Člověka v tísni Šimon Pánek, filosof Václav Bělohradský či politoložka Vladimíra Dvořáková proberou od 16:00 téma „Studenti demokracie – jak jsme se sžili s demokratickým systémem a hodnotami?“

    Studentský 17. listopad na Albertově se loni uskutečnil až o týden později. Studentský 17. listopad na Albertově se loni uskutečnil až o týden později. | čtk

  • 4.Korzo Národní: Zábava i pro děti

    Výstava, hudba, pouliční umění i divadlo. Odpoledne to bude u Národního divadla žít. Program akce Korzo Národní začíná oficiálně ve 14:00, ještě předtím ale vystoupí už ve 12:00 talentovaný Čech Thom Artway a další. Následují hudební čísla tria Michala Prokopa, Ivana Krále či Sto zvířat.

     

    V plánu je od 14:15 (a poté ještě dvakrát s hodinovými rozestupy) také divadlo pro děti. Kompletní program celého dne najdete tady. Dojde i na pouliční výstavu „Národní třída: tehdy, teď a tady“ či autorské čtení. A také na afterparty v přilehlém Rock Café.

     

    „Je to živý prostor, příjemný pro setkávání. Prostor bohatý kulturně i společensky. Programově: Hudba, divadlo, výstavy i filmy, ať už na různých pódiích, nebo na ulici jako takové, protože se snažíme zvelebit primárně Národní třídu jako jedno z nejsymboličtějších míst 17. listopadu. Nejde jen o kulturní program, ale i různé edukativní prvky,“ říká Martin Pikous ze spolku Díky, že můžem.

    Červené karty opět na Národní třídě? Letos by mělo jít o apolitickou akci. Červené karty opět na Národní třídě? Letos by mělo jít o apolitickou akci. | čtk

  • 5.Sametové posvícení: Satirické kostýmy projdou Prahou

    Ve 14:30 se na pražské Kampě začne scházet také již tradiční satirický průvod masek, který se ve tři hodiny odpoledne vydá přes Karlův most, skrz Národní třídu k Můstku a nahoru k Muzeu. Průvodu se účastní nejrůznější občanské iniciativy a spolky, které pomocí masek v nadživotní velikosti zhmotňují palčivá témata, kterými se dlouhodobě zabývají nebo které se jich momentálně dotýkají.

     

    Letos se můžete těšit třeba na barometr strachu z uprchlíků, trojhlavé zvíře či zlatou pandu, zve diváky Olga Cieslarová. „Považujeme satiru za skvělý způsob, jak slavit demokracii a zároveň kriticky reflektovat její problematické stránky,“ říká. Téma letošního průvodu je „A co si krmíš ty?“ podle motta: „Ptá se indián starého indiána, které zvíře ve mně zvítězí, a on mu říká: To, které si budeš krmit.“ „To, co si krmíme ve společnosti, to pak žije. Takže letos bude hodně zvířecích témat,“ dodává Cieslarová.

    Satirický průvod Sametový masopust se chystá i letos. Satirický průvod Sametový masopust se chystá i letos. | čtk

  • 6.Světla pro svobodu i lidský řetěz

    Ve 14:00 se na Hradčanském náměstí sejde akce Nezapomínáme!, na níž mají vystoupit třeba Zemanův oponent, profesor a literární kritik Martin C. Putna či socioložka Jiřina Šiklová.

     

    V 17:00 začne na Národní třídě zapalování svíček na oslavu svobody a jako připomínka všech lidí, kteří padli za oběť komunismu. Součástí programu bude i vytvoření co nejdelšího lidského řetězu. Cílem je ho rozvinout od památníku k památníku – tedy od památníku 17. listopadu přes most až k památníku obětem komunismu na Újezdu. 

    17. listopad 2015: Srdce ze svíček na Národní třídě a muž s fotkou Václava Havla 17. listopad 2015: Srdce ze svíček na Národní třídě a muž s fotkou Václava Havla | Foto Blesk - Robert Klejch

  • 7.Pochod za Zemana i proti uprchlíkům

    Na 17. listopadu však byla nahlášena i řada dalších akcí, které se Festivalu svobody netýkají. Demonstrovat se bude proti všemu možnému, ale i za další věci. Před čínským velvyslanectvím by se od 8:00 mělo protestovat proti porušování lidských práv čínským komunistickým režimem.

     

    Mezi žádostmi magistrátu se však objevil i pochod na podporu prezidenta Miloše Zemana a vlastenců, který by měl zamířit z Letenských sadů přes Chotkovu ulici na nábřeží Edvarda Beneše. A slyšet budou na 17. listopadu také protiuprchlické spolky. Do spodní části Václavského náměstí zamíří okamurovci, na náměstí Jana Palacha Blok proti islamizaci svolává akci Hrozba islamizace ČR, Klárov se chystají obsadit sládkovci s protestem Demokracie nevítězí.

    Vandasovci na Václavském náměstí 17. listopadu 2015 Vandasovci na Václavském náměstí 17. listopadu 2015 | Foto Blesk - Petr Novotný

luder ( 17. listopadu 2016 19:54 )

POZOR !!, hummer. Je to hotové, vetřelci budou v ČR dostávat 21.000,- Kč měsíčně, tyto "sociální dávky" se jim budou doplácet z našich daní. Není to zákon, ale dohoda ministerstva financí(Babiš-ANO), pro místní rozvoj(Šlechtová-ANO) a vnitra(Chovanec-ČSSD)! Kolik máte za celoživotní práci Vy? Těm,kdo volili tyto výše uvedené proevropské sebranky doporučuji přehodnotit svůj názor a svou chybu napravit ve volbách příštího podzimu.Volte strany, které brání zájmy nás občanů ČR a tu špinavou primitivní pakáž tu nechtějí!! Volili jsme SPD-Tomia Okamuru a budeme volit zase !!! Přemýšlejte !! Zde je video: https://www.youtube.com/watch?v=JnJTIc8ylkY

andorea ( 16. listopadu 2016 19:46 )

baronessa:

gabreta ( 16. listopadu 2016 19:41 )

Jó, tak to se tam sejde elita národa! Tomáš Halík, Bolek Polívka. Jeden zločinec, druhej ožrala. Ještě aby se zúčastnil hazardní hráč Horáček, spící fosílie Schlafenberg, Komouš Štětina a zbytek komiků z Pražský kavárny! Jak by řek klasik,"To zase bude v ááálejích nblito"!!

baronessa ( 16. listopadu 2016 18:50 )

Dovoluji si upozornit na klávesu CapsLock. Jinak k věci - vyjadřuji svůj svobodný názor, k čemuž diskuse slouží. Nevím, čemu bych měla dělat propagaci. Připomínám tragický rok 1939, který se se současnou šaškárnou srovnat nedá. Tehdy šlo o život, dnes o výtržnosti z nudy. Sešikovaní umělci v jednom šiku se sluníčkáři by tenkrát hrůzou nevystrčili ani nos. Já se dovolávám pouze zdravého rozumu, tomu jedinému tu propagaci dělám.

xiioma ( 16. listopadu 2016 18:44 )

repelos koukám, že tobě zaútočila blbost na mozek - se stoprocentním úspěchem!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa