Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hanobení prezidenta má být trestné? Kalousek: Zeman by zákon porušoval co týden

Autor: ČTK - 
15. listopadu 2016
15:20

Obnovením trestného činu veřejného hanobení prezidenta republiky, které navrhuje šest desítek poslanců, včetně zákonodárců sociální demokracie, by se trestní právo začalo používat v politickém souboji, myslí si premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Těžko říct, kde by to skončilo,“ řekl v úterý na tiskové konferenci a v souvislosti s návrhem se podivil nad tím, jaké mají poslanci starosti. Existují podle něj důležitější věci a zákony, které by měly řešit.

Za hanobení hlavy státu by podle zákonodárců vládních ČSSD a hnutí ANO a opozičních KSČM a Úsvitu, mohlo hrozit až roční vězení. Před dalším projednáváním v zákonodárných sborech novelu posoudí vláda. „Já se opravdu divím, jaké mají poslanci starosti, že předkládají takovéto návrhy. Myslím, že jsou důležitější problémy občanů, které bychom měli řešit,“ řekl Sobotka novinářům po bilanční schůzce s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD).

Ve Sněmovně podle Sobotky čeká na projednání celá řada návrhů, které mohou reálně něco pozitivního ovlivnit. „Myslím si, že trestní právo by nemělo být používáno v politickém boji. Obávám se, že kdybychom obnovili takovýto trestný čin, tak by se trestní právo začalo používat v politickém souboji. Těžko říct, kde by to skončilo,“ dodal.

Vrátit do trestního zákoníku hanobení prezidenta republiky považuji v demokratickém státě za nesmysl,“ napsal na Facebooku předseda poslanců koaliční KDU-ČSL Jiří Mihola. Předkladatelé si podle něho zřejmě přestali vážit svobody slova. „A zapomněli, že politik, který jde do této služby dobrovolně, včetně prezidenta, musí umět unést a snést i vyjádření, která se mu nelíbí, jsou jadrná a podobně,“ uvedl.

Pospíšil: Ochrana papalášů

Návrh šesti desítek poslanců označují zástupci pravicové opozice za normalizační či za „návrat ke komunistické ochraně papalášů“. Předlohu, kterou podepsali zejména zákonodárci vládních ČSSD a hnutí ANO a opozičních KSČM a Úsvitu, nepodpoří například ani předseda poslanců sociální demokracie Roman Sklenák. Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa novela zaplňuje mezeru v právu.

Poslanec za TOP 09 Jan Farský (STAN) uvedl, že předkladatelé si zřejmě myslí, že úctu lze vynutit zákony. „Mýlí se. Prezidentství nejvíce poškozuje sám Miloš Zeman, který lže, zneužívá svoje pravomoci ke mstě a ponižuje český národ před mocnými,“ uvedl na dotaz ČTK. Zeman by podle Farského udělal rozumný státnický krok, kdyby se proti „nesmyslnému normalizačnímu návrhu postavil“.

Neschválení novely je ve vlastním zájmu Zemana i podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. „On sám by byl v konfliktu se zákonem minimálně jednou týdně,“ napsal na Twitteru. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů František Laudát (TOP 09) poznamenal, že jestli se někdo chová z hlediska etiky a slovníku velmi nevybíravě, tak je to nynější prezident.

Poslanec ODS Marek Benda soudí, že předkladatelé se předlohou přihlásili k Zemanovi ve smyslu přísahy věrnosti, jiný praktický význam novela nemá. Návrat „archaického“ ustanovení do zákona by Benda nepodpořil. Poukazuje na to, že existuje obecný trestný čin pomluvy. „A abychom z toho speciálně vytahovali prezidenta republiky, pokládám za úplný omyl,“ řekl ČTK Benda. Předseda ODS Petr Fiala se na Twitteru podivil nad tím, čím vším se někteří poslanci zabývají. „Aby pak někdo nehanobil je. Ale na to může být další zákon,“ napsal.

Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil na stejné sociální síti napsal, že nápad poslanců „zavání návratem ke komunistické ochraně papalášů“.

Filip: Díra v zákoně

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Sklenák sdělil, že pro novelu určitě ruku nezvedne. „Rád bych i nadále žil v zemi, kde se lidé mohou svobodně vyjadřovat,“ uvedl. Skeptický je k předloze i nastupující ministr pro legislativu, poslanec ČSSD Jan Chvojka. „Myslím, že silné osobnosti, jako je prezident Zeman, se bez ochrany v trestním zákoníku hravě obejdou,“ napsal na Twitteru. K poslaneckému návrhu se velmi zdrženlivě stavěl i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Jakou formou hanobení? Jestli někdo vykřikne sprosté slovo, tak aby šel do šatlavy, to mi přijde trošku přehnané,“ poznamenal.

Filip, který k návrhu připojil podpis, si myslí, že je konkrétním ustanovením v trestním zákoně nutné zaplnit mezeru, která v právu nyní existuje. „Vzhledem k tomu, že jsou chráněni nejen soudci, ale i úředníci i před slovními útoky, jeví se zrušení ochrany úřadu a osoby prezidenta za mezeru v právu,“ napsal v textové zprávě předseda KSČM.

va45 ( 16. listopadu 2016 21:06 )

Kalousku,obyčejná

va45 ( 16. listopadu 2016 21:04 )

Kalouskun ty nejsi chlap ale obyejná p.i.č.a.

salto ( 16. listopadu 2016 09:45 )

Kalousek je už tam, kde byla před r.89 vládnoucí klika komoušů. Myslí si, že je moudrý a nepostradatelný. Ještě chybí vyjádření toho druhého kumpána - Šláfenberka

salto ( 16. listopadu 2016 09:41 )

Už to nekuř, nebo pořiď něco kvalitnějšího

luder ( 16. listopadu 2016 00:55 )

To mluví s tím pravým, s Kalouskem, který kdysi cestou do sněmovny venku zfackoval mladíka, který si dovolil mu říci do očí, co si o něm myslí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa