Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejedlý radí Zemanovi jen na ústní dohodu: Diplomatický pas ale dostal

Autor: Robert Břešťan - HlidaciPes.org - 
15. listopadu 2016
13:46

Blízký vztah mezi prezidentem Milošem Zemanem a jeho poradcem Martinem Nejedlým neupravuje žádná smlouva, ale pouhá ústní dohoda. Plyne to z odpovědi Pražského hradu získané na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Téma zpracoval Ústav nezávislé žurnalistiky na portálu Hlídací pes.

Pražský hrad zůstává ve vztahu k Martinu Nejedlému dlouhodobě tajemný. Otázky na Nejedlého životopis, na to, v jaké pozici a kde působil v Rusku, či na výši platu, Hrad odmítá dlouhodobě odpovídat. Stejně pochodil se svou sérií otázek k Martinu Nejedlému zaslanou na základě zákona 106 i mladý politik Strany zelených Josef Platil.

Na některé své otázky však odpovědi – svým způsobem – získal. Když Kancelář prezidenta republiky (KPR) vysvětlovala důvody, proč nemůže zveřejnit znění smlouvy, jež Martinu Nejedlému umožňuje využívat kanceláře v prostorách Pražského hradu, přiznala, že žádná psaná smlouva ani neexistuje.

Prohlédněte si odpovědi z Hradu na portálu HlidaciPes.org

Nejedlý užívá kanceláře Pražského hradu a poskytuje poradenské služby  – pravděpodobně bezplatně – pouze na základě ústní dohody mezi ním a prezidentem. „Jelikož dohoda mezi prezidentem republiky panem Milošem Zemanem a panem Martinem Nejedlým je uzavřena ústně, jde o informaci, která překračuje rámec zákona,“ napsal ředitel hradního Odboru legislativy a práva Václav Pelikán.

Pražský hrad argumentuje tím, že Martin Nejedlý s Kanceláři prezidenta republiky žádný právní vztah nemá, „tudíž se jeho činnosti KPR netýká“. KPR tak odmítla specifikovat i rozsah poradenských služeb, jež Nejedlý prezidentovi poskytuje. Potvrdila však například to, že Nejedlý užívá oficiální e-mail zaměstnanců Pražského hradu ve tvaru Martin.Nejedly@hrad.cz.

Martin Nejedlý provází prezidenta na všech klíčových schůzkách i zahraničních cestách. Na rozdíl od českého velvyslance v Rusku Vladimíra Remka, který zůstal přede dveřmi, se například vloni v květnu účastnil i schůzky s Vladimírem Putinem v Moskvě. Martinu Nejdlému byl na žádost Hradu přidělen i diplomatický pas.

ellenic ( 15. listopadu 2016 16:27 )

Je jasné, že neřeknou pravdu, on si klidně užívá kancelář na Hradě, údajně je poradce prezidenta, zřejmě asi zadarmo . V případě, že by způsobil nějakou obrovskou škodu, tak může být v klidu, žádná smlouva neexistuje. Proč asi moderovala akci na Hradě Verešová, no protože její sestra je manželkou Nejedlého .

krtekzhor ( 15. listopadu 2016 14:21 )

je to pravda-polovina obyvatel má podprůměrný intelekt jinak by nezvolili takové hova-do

krtekzhor ( 15. listopadu 2016 14:19 )

zemanova slova "To, co nyní řeknu, není projevem univerzitní povýšenosti ani sarkasmu. Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. (...) Těmto lidem - je to tedy polovina národa - uniká ona složitá mnohotvárnost, komplementarita, mnohoznačnost světa," řekl tehdy poslancům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa