Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Diplomaté vozí vězněnému Čechovi do Súdánu léky. A co případ kuchaře v Libyi?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. listopadu 2016
12:38

Kolem českého misionáře Petra Jaška, zadrženého na letišti v Chartúmu, je opět živo. Od srpna s ním běží v Súdánu soud. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová pro Blesk.cz uvedla, že za ním diplomaté jezdí, vozí mu léky, Jašek je po telefonu i v kontaktu s rodinou. Případ se tak dál intenzivně řeší. Stejně jako případ jiného Čecha, který byl však v Libyii unesen – kuchař Pavel Hrůza má k návratu do ČR patrně podstatně dál.

Český misionář Petr Jašek byl zadržen 10. prosince v Chartúmu příslušníky súdánské tajné služby NISS. Súdánci ho podezírají mj. ze špionáže i protistátní činnosti, soud s ním začal po více než půl roce věznění v srpnu.

Jaškovo údajné provinění odmítají nevládní organizace i čeští europoslanci, kteří Jaškův případ „propašovali“ do oficiální rezoluce europarlamentu, a vyzvali tak súdánskou vládu k Jaškově propuštění. To se odehrálo 4. října. Od té doby zavládlo ticho po pěšině, nyní se ale opět debata kolem případu rozvířila.

Ministerstvo: Snažíme se, aby se Jašek vrátil do ČR

O propuštění Jaška jedná i česká oficiální diplomacie. Ujišťuje, že intenzivně a od samého začátku. „Naše ambasáda s ním je v kontaktu, jezdí tam naši diplomaté, vozí mu různé léky a další věci, dokonce komunikuje i s rodinou telefonicky. Má docela slušného súdánského advokáta. My tu situaci samozřejmě řešíme od začátku, co tam byla pan Jašek zadržen. Úplně na té nejvyšší úrovni,“ řekla v reakci pro Blesk.cz mluvčí ministerstva zahraničních věcí (MZV) Michaela Lagronová. 

Dostat Čecha zpět do vlasti je tak hlavním úkolem i pro Zaorálkovo ministerstvo. „Případ je citlivý a my především chceme, aby se pan Jašek vrátil do České republiky,“ dodává Lagronová.

Jaškův případ opět přitáhl pozornost v souvislosti s pondělním soudem, který však byl odročen na 21. listopadu. Angažuje se v něm i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který napsal otevřený dopis ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD).

„Téměř rok je nyní vězněný a v srpnu s ním začal soudní proces. V nejhorším případě mu může hrozit i trest smrti. Jeho situace je opravdu vážná, ale nikoli neřešitelná... Proto Vás stejně jako řada dalších občanů ČR vyzývám k tomu, abyste také Vy udělal vše, co je ve Vašich silách, pro zastavení stíhání Petra Jaška a jeho následné propuštění,“ uvedl Zdechovský v dopise Zaorálkovi. 

Výtky europoslance odmítají

Mluvčí ministerstva zahraničí Lagronová dnes Blesk.cz uvedla, že na případu pracuje velký tým lidí. Včetně těch, kteří dobře rozumí teritoriu, ve kterém se odehrává. Na starost jej má především ambasáda v Káhiře. 

Pan ministr Zaorálek již mluvil se súdánským ministrem zahraničních věcí – dokonce osobně. Ale to je práce diplomacie, ten případ vyřešit. A ne se chlubit a stavět se do role nějakého spasitele,“ říká Lagronová. Pokud dle ní někteří politici chtějí pomáhat, určitě se najdou způsoby jak – ale ne tímto způsobem.

Zdechovský se přitom odkazuje na informace z Jaškova okolí i od křesťanských organizací, které ho měly požádat o pomoc. „Případ řešíme, ale nemyslíme si, že by panu Jaškovi pomohlo to, že nějaký europoslanec, který ho nikdy neviděl, který ani v Súdánu nebyl a neseznámil se s jeho podmínkami, neseznámil se s tím případem ani u nás, ani na ambasádě, mohl tomu případu nějak pomoci,“ uvedla mluvčí v reakci na Zdechovského. 

Kromě Tomáše Zdechovského se za Jaška nyní přimlouvají i další lidovečtí europoslanci Pavel Svoboda a Michaela Šojdrová. Poslali dopis vysoké komisařce OSN Federice Mogheriniové. I v něm zmiňují, že Jaškovi hrozí až trest smrti. 

Trest smrti Jaškovi nehrozí?

Podle Lagronové přitom není situace tak vážná, že by Jaškovi skutečně hrozil aktuální verdikt trestu smrti. „Informace, že panu Jaškovi hrozí trest smrti, je zavádějící. Od začátku jsme to v podstatě na základě toho, jak se ta situace vyvíjí, odmítali. Respektive samozřejmě těžko vždycky odhadovat, ale nelze panikařit tím, že hrozí trest smrti, když podle našich informací – paní velvyslankyně to sama několikrát zopakovala, ten trest smrti nehrozí,“ upozorňuje mluvčí.

„Soud se může táhnout a neumíme odhadnout, kdy verdikt padne,“ poznamenala mluvčí. Stejně tak popřela informace o tom, že by se v posledních dnech fyzický i psychický stav českého misionáře zhoršil.

„Není to pravda, nemůžu ty informace potvrdit. Jsou to informace, které pouští pan Zdechovský. Je zavádějící informace, že se zdravotní stav pana Jaška zhoršil. Samozřejmě že vzhledem k té situaci, ve které je a která není rozhodně pozitivní, to má logicky nějaký vliv na jeho zdravotní stav. Ale není to rozhodně tak, že by se v posledních týdnech ten jeho zdravotní stav zhoršil,“ dodala Lagronová.

Trojice lidoveckých europoslanců však v dopise Mogheriniové o misionáři Jaškovi píše: „Jeho zdravotní stav se vážně zhoršuje se špatným přístupem ke zdravotní péči během jeho uvěznění.“ A žádají o podporu ve vyjednávání se Súdánem i Brusel. Spolu s Jaškem přitom před soudem stanula i dvojice súdánských pastorů a jeden súdánský student. „Jsou obětmi své humanitární aktivity, kdy zdůrazňovali utrpení lidí ve válkou zpustošených oblastech země,“ dodávají europoslanci.

Český kuchař v Libyi: Vlekly se i Hanka s Tončou, reaguje ministerstvo

Ještě déle se přitom vleče i další případ Čecha v zahraničních nesnázích – v květnu 2015 byl v Libyi unesen kuchař Pavel Hrůza. Pracoval na pozici koordinátora stravování několika ropných společností. K útoku na ropná pole Ghaní, od kterého je Čech pohřešován, se přihlásil Islámský stát. 

„Není tam posun, který bychom mohli nějakým způsobem komunikovat do médií. Případ se samozřejmě řeší, ano, je to dlouhou dobu. Ale vzpomeňme si na případ těch dívek (Hana a Antonie – pozn. red.), které vlastně dva roky byly drženy v zahraničí. Tyto věci prostě dlouho trvají, obzvlášť v zemích, kde hrozí takové nebezpečí, jako je Libye. Na případu děláme, ale především na něm dělají naše tajné služby,“ uvedla Blesk.cz Lagronová.

Srovnala přitom případy misionáře Jaška i kuchaře Hrůzy. „Samozřejmě pan Jašek je případ, který je jednodušší z toho důvodu, že víme, kde je, a můžeme s někým jednat o jeho propuštění nebo o jeho vrácení do ČR. Samozřejmě nějakou strategii v tom máme, ale čím víc o tom budeme mluvit, tak tím menší je samozřejmě pravděpodobnost, že se to podaří,“ dodala mluvčí ministerstva zahraničí.

demon.hk ( 15. listopadu 2016 15:53 )

Ano, je mi to líto, ale když lezu do Súdánu opečovávat negry tak se pak nemůžu divit, že se mi něco stane. To je holt věc výběru. V ČR má k charitě hodně potřebných vlastních... nu což jeho volba.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa